Bir Kedi Neden Ensesinden Tutulmamalı?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Hepimize kedilerin ensesinden tutmamızın bir sakıncası olmadığı öğretildi. Canı acımazdı. Rahat tutulurdu. Anneleri de kedicikleri öyle taşıyordu. Bu doğru bilinen yanlışlardan sadece bir tanesi. Bilinenin aksine bir kediyi öyle tutmak ve taşımak çok ciddi sakıncalar içerir.

kediensesindennedentutulmamaliKediler gerçekten de nereden tutarsanız tutun, özgürlüğünün peşinde ve rahat durmayan hayvanlardır. Fakat enselerinden tuttuğunuzda çoğu kedi kitlenip kalıyor. Bazı inatçı kediler çıksa da enseden tutmak kediyi sabitlemek için en uygunyöntemlerden biri olarak görülüyor.  Ancak bu taşıma yöntemi olarak değil, zapturapt yöntemi olarak kullanıldığında doğru bir davranış oluyor.

Veteriner hekim Umut Arıcan şöyle açıklıyor:  “Anne kediler bebeklerini bu şekilde taşırlar. Bu yavru kediler için normaldir. Çünkü yavru kedi kendi ağırlığını sabitleyebilir. 2-3 kilo ağırlığına gelmiş kediyi ensesinden tutarak taşımak ise, kedi kendini toplayamadığı için, kediye zarar verir.  Ancak biz veterinerler hasta, tedavi olması gereken veya aşı için gelmiş bir kediyi hoplayıp zıplarken uygulanan enjeksiyondan zarar görmemesi adına, zapturapt altına almak için ensesinden tutar ve hareketsiz hale getiririz. Özetle taşımak için değil ama veteriner diliylezapturapt altına almak için kedi ensesinden tutulabilir”

Ense sinirlerin toplandığı bir nokta olduğundan dolayı, geçici felç durumu yaşama riskleri oluyor.  Siz farkına varmasanız da bir minik patinin kas gelişimini ve hatta gelişmiş kası bile ciddi biçimde zedeleyebilirsiniz. Dişi kediler yavrularını o şekilde taşırken, insan parmaklarından çok daha hassas olan ve bu iş için uygun olan ağızlarını ve dişlerini gerekli basınçla kullanırlar.

Yavru kedilerin bu şekilde tutulması bile sakıncalıyken, belli bir ağırlığa ulaşmış yetişkin bir kedi asla böyle taşınmamalı ve tutulmamalıdır. Kedilerin birbirleriyle çiftleşirken ısırmaları bile birbirlerine zarar verebiliyorken insan parmaklarıyla bu şekilde tutmanın çok ciddi kas ve omurilik zedelenmelerine neden olabileceğini tahmin edersiniz.

“Bütün memeli türlerde benzer sinir noktaları bulunur. Savaş sanatları ve akupunkturda da bunlara pressure point, enerji kanal noktaları gibi isimler verilir. Bu hem tedavi hem de hedefi etkisiz hale getirmek için kullanılır. Biz insanların da aynen kedilerdeki gibi noktalar vardır ve sizi bir saniye içinde bayılıtıp, geçici felç edip, ekstrem düzeyde canınızı acıtıp etkisiz hale getirecek çoklu noktalar bulunur.”şeklindeki açıklamayı dikkate aldığımızda sakıncalarını daha net anlayabilirsiniz.

Norveç’te kedileri ensesinden tutmak yasak!

Gıda Maddeleri ve Hayvan Sağlığı Kontrol Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ole Fjetland: “Norveç olarak hayvan haklarını en iyi şekilde koruyan ülke olmak istiyoruz”sözleriyle açıkladığı genelge 2014 yılında Norveç’te kabul edilmişti. Kurallara uymayan hayvan sahiplerinin para cezası alabileceği ve haklarında suç duyurusunda bulunulması durumunda da dava açılabileceği belirtilmişti.

Norveç’te kabul edilen hayvan hakları genelgesine göre onların yaşam kalitesini arttıracak bir çok hak verildi. Bunlardan en ilginci kediler kesinlikle enseden tutulup kaldırılamayacak. Bunun dışında köpekler günde en az üç sefer gezdirilecek.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − six =

Yeniler

Köşe Yazıları