Abalıoğlu Grup’tan Türkiye Pazarına Kaliteli Giriş

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

1969 yılında Denizli’de ilk özel sektör yem kuruluşu olarak faaliyetlerine başlayan Abalıoğlu grubu, yüksek deneyim ve uzman kadrosuyla kedi köpek maması sektörüne de el attı. Biz de Fed&Happy, Petquitte ve Forlance adlı 3 farklı petfood markasında üretim yapan Abalıoğlu’nun Pazarlama Yöneticisi Bora SEZEN ile bir araya geldik. Tüketicisini ön planda tutarak kaliteli ürünler sunduklarını dile getiren SEZEN “Dünyadaki tüm pazarlara ihracat yapabilecek standartta ve kalitede üretim yapmaktayız.” dedi.

  • Üretim Tesisiniz Ne Zaman Faaliyete Geçti?

Abalıoğlu Grup; 49 senedir besleme üzerine çalışan bir firmadır. İlk özel teşebbüs Denizli’de yem fabrikası olarak kurulmuş ve oradan büyüyerek gelişmiştir. Her türlü hayvanın beslemesini yapabiliyoruz. Fabrikanın ilk başlangıcı büyükbaş ve küçükbaş üzerine olmuştur. Sonra broiler kanatlı yemi grubuna geçilmiştir; damızlık broiler, damızlık yumurtacı gruplar, ticari yumurtacı gruplar devreye girmiş, ardından balık yemi üretimine başlanmış, bunu takiben tatlı su ve deniz balık yetiştiriciliğine ürünler üretilmeye başlanmıştır. 2016 yılında kedi köpek beslenmesine yönelik olarak çalışmaya başladık ve 2017 yılında ürünlerimizi tüketicilerimizin beğenisine sunduk. Balık yemi ve evcil hayvan maması üretiminde kullanılan ekstruder teknolojisini Türkiye’ye ilk getiren firmayız. Ekstruder teknolojisini 20 sene önce balık yemi üretiminde kullanmaya başlamıştık. O sebeple de bu teknolojiye çok hâkim bir grubuz.

  • Tesislerinizde ürettiğiniz ürün çeşitleri nelerdir ve ileride ne çeşit ürünleri üretmeyi planlıyorsunuz?

Bizim 3 farklı pet food markamız var: Fed&Happy, Petquitte ve Forlance.
Fed&Happy; ulusal ve yerel zincir marketlerin markası olarak hazırlandı. İthal ürünlerin karşısında market premium maması olarak konumlandırıyoruz.
Petquitte; temel olarak veteriner hekim klinikleri ve petshopları hedefleyen ve Premium segmentte bulunan bir marka. İlk etapta portföyümüze tüketicilerin en çok tercih ettiği ürün çeşitlerini dahil ettik. Petquitte ürün portföyümüzde şu anda 1,5 kg’lık ambalajlarda yavru kedi maması, somonlu yetişkin kedi maması, kuzu etli yetişkin kedi maması ve steril yetişkin kedi maması bulunuyor. 3 kg’lık ambalajlarda yavru köpek maması ve yetişkin küçük orta ırk köpek maması, 15 Kg’lık ambalajda ise yetişkin büyük ırk köpek maması, yetişkin köpek maması, yavru köpek maması ve yavru kedi maması bulunuyor. Diğer seriler ve ambalajları hızlıca hazırlayarak markayı büyütmeyi planlıyoruz.
Forlance; Standart seri olarak adlandırdığımız bir grubumuzdur. Bu ürün içeriği de canlı hayvanların günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlandı. Bu markada canlı hayvanların ihtiyaçlarına göre farklı içeriklerde 2 farklı köpek ve 2 kedi olmak üzere 15 kilogramlık ambalajlarda ürünlerimiz var. Forlance köpek mamasında enerjisi diğerine göre biraz daha düşük olan ürünü, çiftlik hayvanları, fabrika bekçi köpekleri yani bağlı olarak koruma yapan köpekleri düşünerek hazırladık. Diğer ürünümüz ise; biraz daha hareketli, spor yapan, ava götürülen, araziye çıkıp koşu yapan, biraz daha enerjisi yüksek hayvanlar için hazırlandı. Bir de kısırlaştırılmış kedileri düşünerek steril standart kedi maması yaptık. Forlance markamızı da portföye yeni ürünler ilave ederek geliştirmeyi düşünüyoruz.

  • Üretim tesisinin mevcut kapasitesi nedir, tesisle ilgili biraz detaylı bilgi verir misiniz?

Fabrikamızda ekstruder teknolojisi kullanıyoruz. Bu teknolojide hammadde karışımı, buhar basıncı ile birlikte ısıl işlem görmekte ve sonrasında ekstruder içerisinden geçirilerek ve sıkıştırılarak ürüne son şekli verilmektedir. Bizim farkımız tam otomasyon sistemine sahip tesisimizde; anlık olarak üretim süreçlerinin her aşamasına müdahale edebilmemiz ve tam izlenebilirlik sağlayabilmemizdir. Türkiye’nin en büyük hammadde alıcısı olmamız, çok geniş bir laboratuvar ağımız ve çok ince detaylara kadar analiz yapabilme yeteneğimizin olması gibi bileşenleri bir araya getirdiğiniz zaman ortaya böyle iyi ürünler çıkıyor. Daha önce belirttiğimiz gibi bu teknolojiye balık yemi ile başlanmıştır. Bu sistem ile üretilen yemin sindirilebilirlik oranını artırmış oluyorsunuz. Yem fabrikamız daha önce Denizli’de yer alıyordu. 2013’de Manisa Turgutlu’da tamamen yeni bir fabrika yaptık. Fabrikamızda 2 adet ekstruder makinamız var. Kapasite olarak saatte 15 ton mama üretebiliyoruz. Türkiye’nin en büyük üretim kapasitesine sahibiz.

  • Tesisi dünya standartlarıyla kıyaslarsanız, tesis için neler söylersiniz?

Tesisimiz en son teknolojiyi kullanan, tam otomasyon sistemine sahip, hammadde girişinde son ürün çıkışına kadar tüm üretim aşamalarında izlenebilirlik sağlayan bir yapıdadır. ISO 9001, ISO 22000, Global GAP sertifikalarına sahibiz. Üretim sürecimiz tamamen kapalı bir sistemde, HACCP standartlarına uygun olarak gerçekleşmektedir. Dünyadaki tüm pazarlara ihracat yapabilecek standartta ve kalitede üretim yapmaktayız.

  • Firmanızı ve pet sektörünü gelecek 10 yıllık süreçte ne konumda görüyorsunuz, düşünceleriniz nelerdir?

Evcil hayvan sahipliği artışına paralel olarak Pet food sektörü, her yıl çift haneli rakamlarla büyüyen bir sektör. Yerli üreticilerin bu sektöre girerek pazara kaliteli ürünleri ulaşılabilir fiyatlara sunması ve bu ürünleri düzenli tedarik etmeye başlaması piyasada beklentilerine uygun bir gelişme olmaktadır. Önümüzdeki dönemde evcil hayvan sahipliğinin hızla büyümesine paralel olarak besleme tercihinin de hazır mamaya yönelmesinde artış bekliyoruz. Bu iki etki ile birlikte, pazarın da yine çift haneli rakamlar ile büyümeye devam edeceği görülebilmektedir. Tüketicisini ön planda tutarak kaliteli ürünleri uygun fiyata sunan, sanayici ruhu ile üretim yaparak düzenli tedarik ile süreklilik sağlayan firmaların pazara büyük katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven − 11 =

Yeniler

Köşe Yazıları