Ankara Mels Pet Kuaför Sahibi Emre Serter ile Türkiye’de Pet Kuaförlüğü üzerine görüştük

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

– Pet Kuaförlüğü hizmetini ne kadardır sunuyorsunuz kuaförünüzden biraz bahseder misiniz?

2011 yılında Veteriner Sağlık Teknisyenliği bölümünde eğitimimi sürdürürken özel bir veteriner kliniğinde 8 aylık staj sürecimde ilk kuaförlük deneyimimi yaşamış oldum. Daha sonra bu alanda ilerlemeye karar verdim. 2013 yılında Ankara’ya yerleştim ve 2018 yılına kadar bazı veteriner kliniklerinde ve hayvan hastanelerinde iş deneyimlerim oldu. En son VTM Hayvan Hastanesinde kuaförlük görevimi sürdürürken hayalime doğru koşar adım ilerlemeye başladım ve kendi kuaför salonumu açtım. MELS Pet Kuaför & Pet Market olarak faaliyete devam etmekteyim. Alanımda, hem bulunduğum şehirde hem de ülkemiz çapında iddialıyım. Anlayacağınız üzere staj dönemimi ve kısa süreli iş deneyimlerimi saymazsak 5 yıldır aktif olarak bu işle meşgulüm. Salonum 2 kattan oluşmakta giriş showroom, karşılama ve pet malzeme üzerene kurgulanmış olup alt kat tamamen kuaför salonu olarak kullanılmaktadır.

Büyük ırk ve küçük ırk için ayrı yıkama küvetleri ve traş masaları mevcuttur, banyo sonrası kurutma için ayrı bir masam daha bulunmaktadır. Tabi ki bu masalar Proffesional Pet Grooming için üretilmiş ürünlerdir. Konu çocukların güzelliği, bakımı, tüy ve deri sağlığı olduğu Chris Christensen profesyonel kozmetik ürünleri kullanıyorum. Irka özel makas tıraşı, makine tıraşı, banyo, tarama,  kulak, göz ve tırnak bakımı kuaförlük bazında verdiğim hizmetlerdir.

– İnsanlar evcil hayvanlarını kuaföre bıraktıklarında herhangi bir endişe yaşıyorlar mı, varsa bu endişeler nelerdir?

Endişelenen kişiler olmuyor diyemem, fakat onları kuaför salonunu görmeleri için alt kata davet ettiğimde büyük oranda gönülleri rahat ediyor.

Karşılaştığım endişeleri kendimce sıralayacak olursam. Yaşanabilecek tıraş kazaları kesikler, kanamalar vb. çocukların tıraş esnasında masadan veya küvetten düşmeleri, çocukların her hangi bir şekilde şiddete maruz kalması, az da olsa başka o sırada kuaför salonunda bulunan başka petler ile çıkabilecek kavgalar sonucu yaralanmalar.

– Bir pet kuaföründe evcil hayvanlar için hayati tehlike yaratabilecek herhangi bir durum olur mu?

Hayati tehlikeyi mümkün görmüyorum fakat yaşanmış ve kötü sonuçlanmış örnekleri de biliyorum. Yaşatılan hayati tehlikeyi veya can kaybını tamamen bireysel sapkınlığa ve bilinçsizliğe yoruyorum. Eğer kuaför salonunda fiziksel koşullar uygun ve donanımsal anlamda gelişmişse bu tarz durumlar kesinlikle yaşanmaz diye düşünüyorum.

Bağlı olduğumuz bir oda ya da devlet kurumu yok

– Bir pet kuaföründe olmazsa olmaz özellikler nelerdir? Pet kuaförlüğü hizmeti verebilmek için ne gibi kriterler standart olmalı?

Bir pet kuaförde olmazsa olmazlar;

Disiplin, sabır, hijyene önem vermeli, hoşgörü, evcil hayvanlarla iletişim becerisi, kendini geliştirme isteği, vizyon sahibi olmak, yurtdışı ve yurtiçi pet kuaförlerini takip edip güncel kalmak ve tabi ki makas tıraşı yapabiliyor olmak. Çünkü sadece makine ile tıraş yapan kişilere kuaför demek tüm meslektaşlarımıza haksızlık olur.

Maalesef bağlı olduğumuz bir oda veya devlet nezdinde bir kurum yok. Fakat şahsi fikrim pet kuaför hizmeti verebilmek için zorlayıcı kıstasların olması. Bununla beraber kuaför kendini,  salonunu durmadan geliştirmek zorunda kalacak ve bu meslek grubu büyüyecek, gelişecek.

Küvetler uygun olmalı, belki bu komik gelebilir fakat kullanılan şampuanlar köpek ve kedi şampuanı olmalı. Tıraş masaları bu işe uygun masalar olmalıdır. Masadan düşen çocuklar genelde bu masanın uygunsuzluğundan dolayı kaza geçirirler. Onların yerine biz düşünmek zorundayız. Onlar tabi ki kaçacak tabi ki masadan atlamaya çalışacaklar, bizim yapmamız gereken ise salonumuzda veteriner muayene masası değil profesyonel tıraş masası bulundurmaktır. Eğer muayene masamız var ise gerekli aparatları satın alıp masaya monte etmek zorundayız.

Hijyen kesinlikle çok önemli bizlerden hizmet almaya gelen çocukların tüylerine ve derisine temas edecek makaslarımız, taraklarımız, tıraş bıçaklarımız vb. tüm araç ve gereçler tıraş sonrası dezenfekte edilmeli.

Kurutma makinelerimizin uygun olması da bir o kadar önemli. Salondan çıktıklarında çocukların nemli veya ıslak olması büyük bir hatadır.

– Pet kuaförlüğü hizmetinde ne gibi gelişmeler, ilerlemeler yaşanıyor?

Kuaförlerimiz yurtdışına gidip eğitim alıyorlar. Donanımlarını, kendi çabalarıyla geliştiriyorlar, yeniliyorlar. Bu konuda her hangi bir şekilde devletten destek alamıyoruz. Gerçeği söylemek gerekirse, bir meslek grubu olarak görülmüyoruz. Kendi çabalarımızla ilerleyebildiğimiz kadarıyla kalıyoruz. Fakat bizim mesleğimizi bizim kadar seven ve uğraşan Sami Arkohen Bey’i anmadan geçemeyiz. Geçen yıl İstanbul’da bu yıl ekim ayında da Ankara’da düzenleyeceği seminer eğitim ve yarışma sayesinde ilerleme kaydediyoruz. Onun dışında kaydedebildiğimiz gelişme salon açabilmek ya da yurtdışında eğitim alabilmek oluyor.

– Ülkemizde bulunan pet kuaförlerini düşündüğünüzde durumları için genel olarak neler söyleyebilirsiniz, sizce dünya standartlarına yakın mıyız?

Türkiye’de gerçekten kendini bu mesleğe vermiş iyi kuaförlerimiz var. Yaptıkları tıraşlarını gördüğüm, tanıdığım kuaförlerden isimlerde verebilirim. Mehmet Güneş, Eser Alaş, Emel Vidinli, İmran Kabak, Mine Sermet bunlardan bazıları.

Fakat dünya standartlarına gelince, gelişmeye açık fakat gerideyiz derim. Eğitim ve diploma almak için yurtdışına gitmek zorundayız. Hâlbuki yukarıda saydığım isimlerde eğitim ve sertifika verebilecek kuaförler. Avrupa ülkeleri, Asya ülkeleri, Amerika, Güney Amerika… Saymakla bitmez, her yerde çok güzel salonlar ve okullar var, onlarcası yüzlercesi… Fakat biz sadece seyretmekle kalıyoruz. Çünkü yasal olarak okul açma şansımız yok. Bu meslekle hayatını kazanan biri olarak bunları söylerken fazlasıyla üzgün olduğumu bilmenizi isterim. Umarım en kısa vadede bu meslek çok çok daha güzel yerlere gelecek. Tüm zorluklara ve kısıtlamalara rağmen buna inanıyorum.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları