Antalya’da dağlara bırakılan onlarca köpek kaderine terk edildi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

antalya2Antalya’nın Akseki İlçesi’ndeki Gidengelmez Dağları’na bırakılan onlarca köpek hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Akseki’ye bağlı Süleymaniye Mahallesi sınırlarında yer alan Gidengelmez Dağları eteğine onlarca sokak köpeği bırakıldı. Kim ya da kimler tarafından ve ne zaman bırakıldığı bilinmeyen köpekler, açlık ve susuzlukla mücadele ediyor.

antalya1Çevredeki su kaynakları yakınında gruplar halinde dolaşan köpekler, yiyecek ve içecek arıyor. Hayvanların durumunu gören bazı çevreciler ise bölgeye köpek maması bırakarak beslenmelerine yardımcı olmaya çalışıyor. Bazı köpeklerin kulağında küpe izleri olduğu görülüyor.

Dağlara Cuma günü (30 Eylül) bırakıldıkları A (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş) Platformutarafından belirtilen onlarca köpeğin açlıkla boğuştuğu, yerel birkaç gönüllünün verdiği kuru ekmekle hayatta tutulmaya çalışılmasına rağmen köpeklerin bazılarının öldüğü de açıklandı.

Konuya dair bir basın açıklaması da yapan A Platformu’nun açıklamasını aynen paylaşıyoruz;

antalya3

4 EKİM HAYVAN HAKLARI GÜNÜ ÖNCESİ ANTALYA AKSEKİ CEVİZLİ YOLUNDA YİNE 100 KADAR KÖPEK ÖLÜME BIRAKILDI!!

antalya4

Antalya Akseki- cevizili yoluna yine bir belediye 100 kadar köpek bırakmış ve köpekleri ölüme terk etmiştir.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğine göre köpeklere bakması gerekirken kendi bölgesindeki köpekleri derdest edip ölüme terk etmeyi seçmiştir.

Akseki bölgesine bahar aylarında bırakılan köpeklerin ardından sonbaharda da yine köpek bırakılmasının Konya iline bağlık ilçelerden olduğu tahmin edilmektedir.

4 Ekim Hayvan Hakları Koruma Günü yaklaşırken Köpekler ölmeye başlamıştır

Cuma günü bırakılan köpekleri haftasonun da araya girmesi nedeniyle yerel birkaç gönüllünün verdiği kuru ekmekle hayatta tutulmaya çalışılmasına rağmen köpeklerde ölümler başlamıştır.

Çevreciler ve hayvanseverler toplantı yapmış, konuya el atılmıştır.

Çevreciler ve hayvanseverelerin, konuyu haber alması üzerine öncelikle hayvanların beslenmesi için mama ve diğer yiyeceklerin toplanıp alana götürülmesi için çalışmalara başlanmıştır.

Ardınadan 2 Ekim Pazar günü toplantı yapmış ve aşağıda belirtilen işlemlerin yapılması kararlaştırılmıştır.

a-Köpeklerin belediyelerce alınarak, yaşayabilecekleri yerlere bırakılması için 3 Ekim pazartesi günü Antalya Vailiğine ve Antalya Büyükşehir belediyesine dilekçeler verilmesi ve de Konya Valilik ve Konya Büyükşehir belediyesine faksla dilekçe gönderilecektir.

b-Köpekler alınıncaya kadar bırakıldıkları yerlerde beslenmesi için mama ve yiyecek desteği gönderilecektir.

c-Bundan böyle bu tür faciaların olmaması için Antalya ve Konya’ya ait bütün Belediyelerin Veteriner Şubu Müdürlüklerini oluşturması ve sokakta besleme ünitelerinin oluşturulması için gerekli kamuoyu çalışmalarının yapılamasına karar verilmiş ve çalışmalar başlatılmıştır.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği yerel yönetimlere, sokak hayvanları konusunda görev ve yükümlülükler yüklemektedir.

Belediyelerin yapması gereken işler ve yöntemler şunlardır ve de yapılması durumunda faciaların yaşanması önlenecektir:

1- Antalya’nın ve Konya’nın bütün belediyelerinin, hayvanların beslenmesi, barınması ve tedavilerinin yapılacağı alt yapıyı hazırlamalıdır.

2-Bunun için; bütün belediyelerin bünyelerinde veteriner işleri şube müdürlüğü oluşturmaları ve bu müdürlüklerde gerekli personelin yeterli sayıda istihdamının sağlanmalıdır. (3 Aralık 2015 tarih ve 30 Nolu Antalya Hayvanları Koruma Kurulunda 1. Madde olarak alınan kararın uygulanması)

3-Belediyelerin hayvanları tedavi edip, zorda kalan sokak hayvanlarını gerektiği süre kadar bakabilmeleri konusunda, hayvanların da, hem özgür, hem de sağlıklı ortamda kalabilecekleri bir ortam sağlayan bir proje örneğini uygulamaya koymalıdır.

4-Örnek proje için yer konusunda belediyelerin kendi yeri yoksa OGM’nin konuyla ilgili yer tahsisi konusunda yönetmeliği çerçevesinde, Orman Bölge müdürlüğünden yer tahsisi istemeleri mümkündür. Konuyla ilgili belediyelerin yapması gereken işlem başvuruda bulunmak olacaktır.

5-Belediyelerin hazırladığı proje sonrasında, 6. Bölge Md. Antalya Şube Müdürlüğüne başvurmaları durumunda, genel müdürlüğün de uygun bulması halinde, projelere %40 oranında destek verebileceği konusunda Orman ve Su İşleri bakanlığının genelgesi bulunmaktadır.

6-Hayvanların doğal hakkı olan sokakta yaşamaları konusunda beslenme ünitelerinin oluşturulması ve beslenebilmeleri konusunda, her gün yeterli yiyecek ve su konulması konusunda yeterli hizmet verilmesi gereklidir. Besleme odağı kurmak belediyelere mevzuatın yüklemiş olduğu bir görevdir. Belediyeler bu görevlerini yapmalıdır.

7-Hayvan hakları savunucuları olarak; bundan böyle Antalya ve Konya’nın bütün belediyelerinin takipçisi olacağız.
Bizler; “yaşam bir haktır; yapılacak iş ve görevler, hem insanlık, hem de vicdani görevdir ve yaşam alanlarını gasp ederek, yaşamlarını zorlaştırdığımız canlılara bu olanaklar sağlanmalıdır.

A PLATFORMU(Antalya Isparta Burdur denizli Kaş Platformu)

(Yeşil Gazete, Antalya Ajans.net)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 × 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları