Atomik mikroskoplar liselilere açıldı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

atomik mikrosjkopODTÜ laboratuvarında bulunan ve bilim insanlarına atomik seviyede araştırma olanağı sağlayan elektron mikroskoplarıyla, lise öğrencilerine deney imkanı sunulmaya başlandı.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Eren Kalay, “taramalı” ve “geçirimli” olmak üzere iki türü olan elektron mikroskoplarının, milyon euroları bulan yüksek fiyatları nedeniyle Türkiye’de ancak birkaç üniversitede bulunduğunu aktardı. Özellikle tıp, malzeme mühendisliği, gıda mühendisliği ve nanoteknolojide kullanılan bu mikroskopların, maddeleri nano ve atomik seviyelerde inceleme olanağı sunduğunu ifade eden Kalay, kendisinin bireysel çabasıyla, lise öğrencilerinin bu mikroskopları kullanarak deney ve gözlem yapmasına olanak sağlayan bir proje yürüttüğünü belirtti.

AMAÇ KALICI ÖĞRENME

ODTÜ’deki mikroskopları internet üzerinden lise sınıflarına taşıdıklarını ve böylece bilgisayar aracılığıyla uzaktan kullanımını sağladıklarını bildiren Kalay, bu kapsamda lise müfredatında bulunan “malzemelerin yapısı”, “çeşitli hastalıklar”, “omurgasız hayvanlar”, “kimyasal analiz” gibi konu başlıklarına ilişkin kalıcı öğrenmeyi amaçladıklarını söyledi. Kalay, geliştirdikleri teknikle ve internet yardımıyla öğrencilerin uzaktan ve canlı olarak, zaman ve mekandan bağımsız şekilde maddeleri nano boyutlarda incelemelerine ve kimyasal analiz yapmalarına olanak verebildiklerini belirtti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 − 10 =

Yeniler

Köşe Yazıları