Barınakta engelli hayvanlar da unutulmadı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

türkan dağdelen

Muğla’nın Dalaman ilçesinde bulunan Hayvan Dostları Derneğine (HAYDOS) ait barınağın bir bölümü, engelli hayvanların daha rahat yaşayabilmesi için yeniden düzenlendi.

HAYDOS Başkanı Türkan Dağdelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barınakta 850 hayvanın bulunduğunu söyledi.

Bunlar arasında görme ve yürüme engelli yaklaşık 35 kedi ile köpeğin olduğunu belirten Dağdelen, barınağın bir bölümünün engelli hayvanlar için yeniden düzenlendiğini anlattı.

Dağdelen, “Bölme içerisindeki kulübeleri, hayvanların rahatlıkla girebilmeleri için yere yakın yaptık. Ayrıca suluk ve yemlikler de alçak yapıldı. Özel bölme yapmamızın sebebi, hem daha rahat hareket etmelerini sağlamak hem de diğer hayvanlarla edecekleri olası bir kavgada yara almalarını engellemek.” diye konuştu.

Sokak hayvanlarının, araçların çarpması ya da insan şiddeti sonucu engelli hale geldiğini bildiren Dağdelen, “HAYDOS olarak ‘Sessiz Dostlarımız İçin Daha Duyarlı Olalım’ isimli kampanya başlattık. Bununla ilgili broşür ve afişler hazırlıyoruz. Amacımız sürücüleri daha duyarlı ve dikkatli olmaları konusunda uyarmak. Böylelikle sokak hayvanlarının kazalar sonucu ölmeleri veya engelli kalmalarının önüne geçmeyi hedefliyoruz.” dedi.

– “Turistler, dönerken evcil hayvanlarını terk ediyor”

Türkan Dağdelen, Muğla’nın turizm merkezlerinde tatil yapan yerli ve yabancı turistlerin, yanlarında getirdikleri evcil hayvanları, Dalaman Havalimanı ve otobüs terminallerine terk etmelerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Dağdelen, “Çilesi hiç bitmeyen sokak hayvanlarının terk edildiği yerlerden biri de Dalaman Havalimanı otoparkı. Tatilciler, ‘Nasıl olsa bakılır, kalabalık yer’ zihniyetiyle, yaz aylarında buraya getirdikleri evcil hayvanlarını terk ediyor.” diye konuştu.

Havalimanı güvenlik görevlileri ve bazı duyarlı yolcuların kendilerini aradığını belirten Dağdelen, şunları kaydetti:

“Terk edilen hayvanları bakımevine getiriyorlar ya da biz gidip alıyoruz. Özellikle sezon sonu, havalimanı ve otobüs terminallerinden çok sayıda ihbar geliyor. Havalimanı otoparkından günde 3 hayvan aldığımız oluyor. Terk edilen hayvanlar, evcil olduğu için sokakta yemek bulamıyor. Çoğunluğu ya açlıktan ölüyor ya da başka hayvanlarla yemek kavgası yaparken ölümcül yaralar alıyor. Hepsini toplamaya çalışıyoruz ancak ulaşamadığımız hayvanlar da oluyor. İnsanlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

MUĞLA (AA) – OSMAN AKÇA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × three =

Yeniler

Köşe Yazıları