Bebekli evlerde hayvan beslemek

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bebekli evde evcil hayvan olmalı mı? Bunun çocuğunuza olumlu ya da olumsuz etkileri nelerdir? Can dostunuz var ama aileye yeni bir bebek katılacak. Ondan vazgeçmeli misiniz? Aklınızda bunun gibi daha birçok soru varsa bu yazıyı okumadan geçmeyin…

Genel anlamda ülkemizde yanlış inanışlar ve yanlış yönlendirmeler yüzünden insanlar ne yazık ki çocukları için evcil hayvan almaktan kaçınmakta ya da eve yeni bir bebek katılacaksa yıllardır var olan evdeki can dostundan vazgeçmekte hatta onu sokağa terk etmekteler. Gelişmiş ülkelere baktığımızda bebekli evde evcil hayvan beslenmesi doktorlar tarafından kabul görmekte hatta eve evcil hayvan alımı desteklenmektedir. Birçok psikolog ve beşeri hekim evde evcil hayvan bakımına karşı çıkmamakta aksine evde evcil hayvan olmasının çocukların onun bakımını paylaşarak hem sorumluluk sahibi olmayı öğrenmeyi hem daha bilinçli kendilerine güvenli kendilerine yetebilen gerçek bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktadır.

Evde evcil hayvan bakmak size ne kazandırır?

Çocuklar can dostunuzun eğitimi esnasında aynı zamanda kendilerini de yetiştirmiş olurlar. Bir köpek ya da kedinin terbiyesi esnasındaki davranış modellerini öğrenerek uygulamak çocuğa güven kazandırır. Başarı duygusu pekişir. Bir canlıyla iletişimi davranışsal anlamda derinleştirmeyi kavrar. Hayvanlarla iletişim halinde olmak sadece çocuk psikolojisi için değil yetişkinler için de çok yarar sağlamaktadır. Evdeki evcil havyan ile ilgilenen insanın psikolojisinde de pozitif değişimler olmakta çağ hastalığı olarak bilinen stres büyük oranda ortadan kalkmaktadır.

Hayvan tüyü ile insan saçını yutmak arasında fark yok!

Halk arasında yaygın olan yanlış inanışlardan biri de bir bebeğin sıfır mikroplu steril bir ortamda büyümesi gerektiğidir. Bu inanış yüzünden yere bile konmadan büyüyen bebekler maalesef vücutlarında yeterli bağışıklık oluşamadığı için hastalıklara çok kolay yakalanmaktadırlar. Çocukluk dönemleri de daha yoğun hastalıklarla geçmektedir. Çünkü vücut gelişirken bebek az da olsa mikropla tanışmalıdır ki vücudunda bağışıklık sistemi gelişsin kuvvetlensin. Hayvan gelişimi için de aynı kurallar geçerlidir. Evcil hayvanınızıda aşırı steril ortamda el bebek gül bebek misali yetiştirmek ona yarar yerine zarar verecektir. (Bazı veteriner kontrollü dönemler hariç. Örneğin aşılanması tamamlanmamış hayvan sokağa çıkmamalı korunmalıdır.) Eğer düzenli bir şekilde paraziter ve diğer sağlık kontrollerini yaptırıyorsanız kedi ya da köpeğinizden size ya da çocuğunuza hiçbir hastalık geçmez. Kedi-köpek tüylerinden illa kist geçecek şeklindeki eski inanç yanlıştır. Bakımlı sağlıklı bir köpek insana ve dolayısıyla bebeğinize hastalık geçiremez.

Evcil hayvan seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Bazı çocuklar doğumlarından itibaren evcil hayvanlar ile büyürken bazı aileler ise çocukları biraz büyüdükten sonra bir evcil hayvan sahibi olmak isteyebilir. Evcil hayvan sahibi olmadan ailenin tüm üyelerinin bu konuda hem fikir olması ve uygun hayvanın seçilmesi önemlidir. Çocuğunuza evcil hayvan seçenekleri sunmadan önce ebeveynleri olarak evinizde hangi hayvanları besleyebileceğinizi ve beslemek istediğinize karar vermeniz faydalı olacaktır. Evcil hayvanınız olduğunda çocuğunuz sadece bazı hayvanın bazı sorumluluklarını alabileceğini daha çok ebeveynleri olarak onun sorumluluğunu sizin taşıyacağınızı unutmayın. Bu nedenle öncelikle sizin bakımını isteyerek üstlenebileceğiz bir evcil hayvan seçmeniz yararlı olacaktır. Son olarak çocuğunuzun yaşına ailenizin yapısına ve kişiliğine uygun bir evcil hayvan seçmeye özen gösterin. Zaman zaman seçtiğiniz hayvana göre ev düzeninizi ve yaşamınızı biraz değiştirmeniz gerekebilir. Uygun evcil hayvanınızı seçerken bu konuda uzman olan veterinerlere beklentilerinizden bahsederek bilgi alabilirsiniz.

» Derleyen TUĞBA ARBAK

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + seventeen =

Yeniler

Köşe Yazıları