Bir Tırmık Hayatınızı Değiştirebilir

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Evinizde beslediğiniz yavru kedinizin sağlığınızı tehdit etmesi için bir tırmık yeterli. Toplumda çok bilinmeyen, ‘Kedi Tırmığı’ hastalığı bazı durumlarda kişiyi yoğun bakımlık bile yapabiliyor.

Evinizde beslediğiniz yavru kedinizin sağlığınızı tehdit etmesi için bir tırmık yeterli. Toplumda çok bilinmeyen, ‘Kedi Tırmığı’ hastalığı bazı durumlarda kişiyi yoğun bakımlık bile yapabiliyor. Kedi Tırmığı hastalığının gözün sinirini tutan bir hastalık yaptığını belirten Op. Dr. Ekrem Kadıoğlu, “Çok nadir olarak görülen rahatsızlıklar olduğu için, bu rahatsızlıkların teşhis ve tanısının akla gelmesi zor” dedi.

Tıp literatüründe ‘Kedi Tırmığı’ olarak bilinen hastalık, sıklıkla yavru kedilerden insana geçiyor. Bu durum kedinin dışında; köpek, kirpi ve pirelerden de bulaşarak bağışıklığı zayıf kişilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kedi Tırmığı hastalığının bakteriyel bir enfeksiyon olduğunu aktaran Konya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ekrem Kadıoğlu, “ Özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile tırmalanan bölgenin kanını toplayan lenf dokularında şişlik gibi bir etki ortaya çıkıyor. Bu şişlik geçiyor ancak bu bakteri kan yoluyla yine beyin ve göz gibi organlara gidip oralarda da enfeksiyon yapma durumu oluyor. Yapılan araştırmalarda yavru kedilerin yüzde 10-40 arasında bu enfeksiyona sahip oldukları, tırmalama sonrasında bu gibi enfeksiyonları insanlara bulaştırdıkları gözlemlenmiş. Meslek hayatım boyunca iki defa bu rahatsızlıklardan gördüm. Çok nadir olarak görülen rahatsızlıklar olduğu için, bu rahatsızlıkların teşhis ve tanısının akla gelmesi zor. İyi sorgulanması lazım veya hastanın bu durumu söylemesi lazım. Mesela birkaç ay önce kedi tırmalamasından dolayı birkaç ay sonra bu hastalık gözde çıkabiliyor. Özellikle bağışık sistemi sıkıntı olan diyabeti, yaşlı ve çocuk olan kişilerde enfeksiyon ciddi sonuçlara neden oluyor. Önemli olan bağışıklık sisteminin buna ne derece yanıt verdiği” diye konuştu.

ŞİŞME VE KIZARIKLIKLARA DİKKAT
Kedi Tırmığı hastalığının gözün sinirini tutan bir hastalık yaptığını belirten Kadıoğlu, “Bu hastalığımızda da antibiyotik tedavisi uyguluyoruz. Ancak bu hastalığımızda kalıcı hasar bırakabiliyor. Görme noktasının etkilenme düzeyine bağlı olarak hastada görme kaybı oluşuyor. Ama görme noktasında ciddi bir tutulum varsa bütün tedaviye rağmen hastanın görmesi ömür boyu az kalıyor. Kedi Tırmığı hastalığında herhangi bir sokak kedisinin tırmalaması durumunda enfeksiyon olabileceğinin bilinmesi gerekiyor. Kedi tırmalamasında, özellikle tırmaladığı yerin lenf dokularında birkaç gün sonra başlayan kızarıklık, şişme gibi durumlar olursa bu hastalığın ona bulaştığının kanıtı oluyor ve kişinin hemen doktora başvurması gerekiyor. Göz hastalığı bunun sonrasında başlıyor. Özellikle evcil olmayan kedilerin tırmalamasında, bu hastalığın bulaşması çok yüksek. Eğer hastada ani görme kaybı ya da kedi tırmalaması gibi bir temas olursa, hasta bunu mutlaka önemsemeli ve doktoruna söylemeli” diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: yenihaberden.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

12 − 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları