Bodrum’da deniz kaplumbağaları araştırılacak

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bodrum Yalıçiftlik açıklarındaki Orak Adası’nda bazı turistlerin deniz kaplumbağalarının saldırısına uğradığı iddialarına ilişkin  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile dalgıçlar, kaplumbağanın yerini belirleyerek davranışlarını izlemek için çalışma başlattı.

deniz kaplumbağasıÇevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan’ın da katıldığı çalışmada, tatilcilerin tercih ettiği Orak Adası koyunda dalgıçlarca arama yapıldı. Sabahsaatlerinde başlayan çalışmalarda deniz kaplumbağalarına rastlanmadı.

Deniz Kaplumbağalarını Araştırma Merkezi (DEKAMER), Bodrum Deniz Ticaret Odası ve AKUT iş birliğinde bir araştırma yaptıklarını belirten Erdoğan, “Araştırmalarda bir tespit yapamadık. Ancak daha önce de Köyceğiz’de de bu tür vakalar yaşanmıştı. Bu konuda tecrübeliydik” dedi.

Erdoğan, Köyceğiz bölgesinde iki yıl önce kaplumbağaların beslenmesini yasakladıklarını anlatarak, şunları belirtti:
“Bu yasağın ardından, herhangi bir vakayla karşılaşmadık. Burada görüyoruz ki günübirlik tekneler tarafından yoğun olarak kullanılmakta. Teknelerden de hayvanlara balık, tavuk ve çeşitli yiyecek maddeleri atılarak beslenmelerine neden olunuyor. Bu da hayvanların beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden oluyor.”

“Olay, tur teknelerinin durduğu yerde oldu”

Bodrum Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Arif Yılmaz da bu tür kaplumbağaların bölgede uzun süredir görüldüğünü belirtti.
Yılmaz, daha önce bu tür vakalarla karşılaşmadıklarını aktararak, “Benim tahminim teknelerden verilen yemek üzerine çekiyor olabilir. Onun haricinde saldırması için bir sebep görünmüyor.” diye konuştu.

Saldırının günlük tur teknelerinin durduğu yerde yaşandığını dile getiren Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu saldırının yaşandığı yer, tur teknelerinin yoğun geldiği bölge. Balıkları besleme sırasında çıkan titreşim hareketler hayvanı buraya çekmiş olabilir. Şu anda geniş çaplı araştırma yapılıyor. Eğer tek bir hayvan böyle bir şey yapmışsa rehabilitasyon için yakalanıp buradan götürülecektir.”
Yılmaz, doğanın bir dengesinin olduğunu ve tatilcilerin bunu bozacak davranışlardan kaçınmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 + 17 =

Yeniler

Köşe Yazıları