BU BARINAKTA KÖPEKLER DAHA ÖZGÜR…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

 

bu-barinakta-kopekler-daha-ozgur-4746600_9114_400Samsun Büyükşehir Belediyesince yaptırılan 150 dönümlük hayvan barınağın da tedavileri yapılan sokak köpekleri daracık kafesler yerine daha geniş alanlarda daha özgür şekilde bakılıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Müdürü Veteriner Hekim Nurhan İşler, güçten düşmüş hayvanların dar alanlarda barındırılmasında sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Bu hayvanları daha geniş bir ortamda barındırmak için proje hazırladıklarını belirten İşler, “150 dönüm araziyi Orman ve Su İşleri Bakanlığından kiralayarak modern hayvan barınağı haline getirdik. Hayvanların ormanlık arazide uyum içinde yaşadığını gördük” dedi.

Barınakta önce hayvanları kısırlaştırdıklarını ve hasta hayvanların tedavilerini yaptıklarını anlatan İşler, şöyle devam etti: “Hayvanları tekrar eski sağlığına kavuşturduktan sonra yeniden alman yerlere bırakıyoruz. Ama sokağa geri döndüğünde hem sağlık açısından hem de insanları tedirgin eden pitbull, kangal gibi köpekleri sahamızda barındırmaya devam ediyoruz.

Barınakta köpekler 25’erli gruplar halinde bir aile olarak yaşıyor. İçlerine 25’ten fazla hayvan koymuyoruz ve yaşamları boyunca öyle kalıyorlar.” “Barınakta 320 köpek var” Sokaktan getirilen annesiz yavru köpeklere de sahip çıktıklarını ifade eden İşler, “Çünkü bu köpeklerin çeşitli sebeplerle sokağa dönmesi halinde yaşayamayacağını düşünüyoruz.

Dokuz aylık olduklarında kısırlaştırdıktan sonra tekrar geldikleri yere bırakılıyorlar. Barınakta 320 tane doğaya tekrar dönemeye cek olan hasta, yaşlı hayvanımız var. Bunların tüm bakımı.  Belki bu 150 dönüm arazi yetmeyecek 500 dönüm araziye çıkarmayı planlayacağız.” “Bir erkek bir dişi köpekten 5 yılda 67 bin köpek” Kısırlaştırmayı yaygın bir şekilde sürdürdüklerini kaydeden İşler, “Yapılan bir bilimsel araştırmada bir dişi, bir erkek köpeğin çiftleşmesinden her batında 13 orta lama yavru köpek meydana gelmektedir. Bu köpeklerin de çiftleşmesinden 5 yılın sonunda 67 bin köpek meydana geldiği belirtilmekte dir.

Bu rakamları özdeşleştirdiğimiz de bir çok şeyin önüne geçtiğimizi görüyoruz. Biz bugüne kadar 8 bin 700 tane hayvan kısırlaştırdık. Bunu çarpanlara ayırdığımızda bir çok felaketin önüne geçmiş olduk” dedi. “Pet Shoplardan değil bizden köpek alın” Evcil hayvanların pet shoplarda satın alındıktan sonra sokaklara terk edilmemesini isteyen İşler, şunları dile getirdi: “Eğer vatandaşımız evcil hayvanını sokağa terk etmek zorundaysa biz buradayız. Bize teslim etmelerini istiyoruz.

Onların bakım ve tedavilerini ücretsiz olarak üstlenebiliriz. Ayrıca vatandaşlarımız pet shoplardan ücretli hayvan alacaklarına bizden ücretsiz hayvan talep edebilirler. Bazen bir hayvanı sevmek anlık bir heves oluyor, bu heveste olan vatandaşlarımız bizden hayvan alabilirler. Buradaki hayvanların da sevgiye ihtiyacı var. Biz bütün yemek ve sağlık ihtiyaçlarını sağlıyoruz ama hepsine sevgi veremiyoruz. Bu sevginin vatandaşlarımız tarafından verilmesini istiyoruz, buradan evlerine bakabilecek hayvanı ücret siz alabilirler. Hatta hayvanlarını istedikleri zaman geri getirebilirler, bakım ve tedavilerinde de ücretsiz hizmet verebiliriz. AA 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × four =

Yeniler

Köşe Yazıları