Çankaya Belediyesi’nden Bir İlk: Laparoskopik Yöntemle Kısırlaştırma

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

çankaya bldyHAYVAN POPÜLASYONUNA BİLİMSEL ÇÖZÜM

Çankaya Belediyesi’nden sokak hayvanı popülasyonu sorununa bilimsel çözüm…

Sokak hayvanlarına yönelik dünya standartlarında adımlar atan Çankaya Belediyesi’nden bir ilk daha…

Çankaya Belediyesi, Başkentin en büyük sorunu olan sokak hayvanı popülasyonunda Ankara Üniversitesi ile birlikte hareket edecek; kısırlaştırmada Avrupa standartlarında uygulamaya geçilecek.

Sokak hayvanı sayısının her geçen gün arttığı Başkentte, sorunla sistematik şekilde ilgilenen tek kurum olan Çankaya Belediyesi, yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Belediye’nin Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile imzaladığı protokol, sokak hayvanı popülasyonunu en aza indirmek için hayvanlara uygulanacak laparoskopik yöntemle kısırlaştırma çalışmalarını içeriyor.

Yılda ortalama 8 yavruya sahip olabilen bir dişi köpek, yavrular arasında hiç ölüm olmadığı takdirde 6 yılın sonunda 531 bin 441 köpek nüfusuna dönüşebiliyor. Türkiye’de uygulanan geleneksel kısırlaştırma yöntemini uygulayan Çankaya Belediyesi, bu yöntem ile yılda yaklaşık 2 bin köpeği kısırlaştırabiliyor. Geleneksel yöntemde köpek için ağrılı geçen tedavi süresi laparoskopik uygulama ile yüzde 65 oranda ağrıyı azaltıyor, ameliyat süresi ise 60 dakikadan 7-8 dakikaya düşüyor. Tüm bu avantajlar geleneksel yöntemde ancak 2 bine ulaşan yıllık kısırlaştırma sayısını 6 bine kadar çıkartabiliyor.

YAVRULAR ERKEN KISIRLAŞTIRILABİLECEK

Başkentte sayısı yaklaşık 80 bine ulaşan ve bunun 25 bininin Çankaya’da yaşadığı bilinen sokak hayvanlarını kısırlaştırmasında bir diğer önemli nokta ise geleneksel yöntemde sokak hayvanları ancak 8 ayı geçmiş köpeklere uygulanabiliyor olmasıydı. Laparoskopik yöntem ile artık 8 aylıktan daha küçük köpeklere de kısırlaştırma yöntemi uygulanabilecek.

Bu yeni sistemle Çankaya Belediyesi’nin sokak hayvanları sayısının her geçen gün artması sorununa özel bir çözüm üretilmiş olacağını dile getiren Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç, “Ankara Üniversitesi ile imzaladığımız bu anlamlı protokol ile kısırlaştırma çalışmalarımızda çok ciddi bir ivme kazanacağımıza inanıyorum” dedi. Protokol töreninde Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Sevinç Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Çelik, Prof. Dr. Bahri Emre ve eğitimleri üstlenecek veteriner hekimler yer aldı. Dekan Yardımcısı Çelik ise “Yapacağımız bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olması bizleri de heyecanlandırıyor. Çabalarınızın diğer belediyelere örnek olmasını umuyorum” dedi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × 2 =

Yeniler

Köşe Yazıları