En Çok Aranan Kedi Cinsi: Scottish Fold

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Scottish Fold cinsi tarif edilemez bir güzelliğe sahip olan bir İskoç kedisidir. Peki, Scottish Fold cinsi kedi özellikleri nelerdir? Gelin bu güzelliği birlikte yakından bakalım…

Scottish Fold kedi cinsi 1961 yılında İskoçya’da William Ross adlı bir çiftçi tarafından keşfedildi. Scottish Fold kedisi annesi düz kulaklı ve babası bilinmeyen bir ırktır. Babasının bilinmemesi konusunda bu ırkın genetik olarak kökeni konusunda araştırmalar yapıldı ama sonuç bulunamadı. Bu nedenle belli bir kimliği olmayan çiftlik kedisi olarak tanımlanmıştır.

Fakat diğer ırklardan oldukça farklı bir kulak yapısı olan Scottish Fold kedisi 1966 yılında GCCF (Governing Council of the Cat Fancy) tarafından resmi olarak ilk kaydı yapılmıştır. Daha sonra 1970 yılında ırkın kulak enfeksiyonlarının genetik bir bozukluk olduğu ve kulak hastalıklarına yatkınlığı olduğundan resmi tanımlama ve kabulü işlemi durdurulmuştur.

Carnivor genetik araştırmacısı olan Dr. Nail Todd tarafından 3 yavru, yetiştiren kişilere verilmiş ve üremesi sağlanmıştır. Bu yetiştiricilerden Pensilvanyalı yetiştirici Salle Wolfe Peters ırkın gelişimine büyük katkılarda bulunmuş ve 1973 de CFA (Cat Fanciers Association) tarafından tanınan ırk 1978 yılında şampiyonluk statüsüne alınmıştır.

Gelelim bu masaldaki güzelliğin gerçeğe dönüşmüş hali Scottish Fold cinsi kedilerinin özelliklerine… Scottish Fold cinsi kediler uysal bir karaktere sahiptir.

Scottish Fold cinsi kedilerin karakteri

Scottish Fold; akıllı, sakin huylu ve yumuşak sesli olan bu ırk yeni insanlara ve yeni ortamlara kolayca adapte olabilir. Sadık ve evine bağlıdır. Ailenin tüm üyelerine kendini sevdirir ancak seveceği sahibini ise kendi seçer. Sahibinin yanında olmayı sever ancak asla ku cak kedisi değildir.

Sahibi ile oyun oynamayı ve ilgi çekmeyi sever. Özellikle atılan bir oyuncağı getirmekten büyük keyif alır. Sessiz bir kedidir. Diğer petlerle ve insanlarla iyi anlaşır. Konforlu ortamları sever ancak gerektiğinde iyi bir fare avcısıdır. Hem evde hemde bahçede yaşayabilir ancak yalnız kalmayı sevmez.

Scottish Fold cinsi kedilerin tüy bakımı nasıl olmalı?

Scottish Fold normal düzeyde tüy bakımına ihtiyacı vardır. Haftada 2-3 kez fırçalanması yeterlidir. Mayıs aylarında bölgesel olarak mevsime bağlı bir tüy değişimi yaşarlar. Bu dönem de daha sık fırçalama yapılması, ölü tüylerin toplanmasını kolaylaştıracağından faydalıdır.

Scottish Fold renkleri

Scottish Fold, mavi, kırmızı, beyaz, siyah, krem, duman, chinchilla, portakal renklerde, tekir parçalı ve iki renkli versiyonlar şeklinde olabilen tüyler genelde Amerikan Shorthair’la aynı renklerdedir. Tekir desende olanları 3 şekilde olabilir.

Klasik tekir modeli: Temel rengin üstünde çelişen açık ve koyu bantlar vardır.

Uskumru tekir modeli: Kahve, gümüş ve mavinin ağırlıklı olduğu modeldir.

Kısmen tekir modeli: Kırmızı ve krem tonlarındadır.

Ayrıca gümüş tekir, gölgeli gümüş, gölgeli altın, siyah duman gibi pek çok renk versiyonlarıda görülebilir.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × one =

Yeniler

Köşe Yazıları