En İlginç Evcil Hayvan Tazminat Talebi Ödülü

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

 

 

Amerika’nın California eyaletinde bulunan Veterinary Pet sigorta şirketi, evcil hayvanların başına gelen aksiliklere karşı yapılan evcil hayvan sigortasıyla ilgili en ilginç tazminat taleplerini belirleyerek, VPI Hambone Ödülü adaylarını da seçmiş oldu.

 

Bir kaplumbağa tarafından ısırılan bir köpek, barbekünün ızgarasına tasması yakalanınca boğulma tehlikesi yaşayan bir tazı ve arabanın motoruna sıkışıp da arabayla tur atan kedi… Veterinary Pet sigorta şirketi tarafından açıklanan VPI Hambone Ödülü’nü alacak olan “Yılın En Tuhaf Evcil Hayvan Sigortası Tazminat Talebi” adaylarından sadece birkaçı.

Buzdolabında kapalı kaldığı sırada bütün bir Şükran Günü domuzunu midesine indiren bir köpekten adını alan VPI Hambone Ödülü, şimdiye kadar birbirinden garip üç vakaya verildi. Bütün bir arı kovanını ve kovanın sahiplerini yalayıp yutan labrador Ellie, 15 emziği, bir şişe kapağını ve bir basketbol topu parçasını mideye indiren aç buldok Lulu ile 100’den fazla taş parçasını yutmuş pug Harley ödülün önceki sahipleri.

2012 Hambone Ödülü için aday olan birbirinden garip tazminat talepleri ise şöyle:

• Temmuz 2011 Ginger isimli golden retriever  -7 yaşındaki Ginger, bir sabah daha sahibi Susan ne olduğunu anlayamadan iri bir kaplumbağaya doğru heyecanla koşmaya başlamış ve kaplumbağayı koklamak üzere burnunu eğmesiyle beraber kaplumbağanın burnunu kapması bir olmuş. Burnundaki kanayan yarayla alelacele hayvan hastanesine yetiştirilen Ginger, antibiyotikler yardımıyla tamamen iyileşmiş.

• Ağustos 2011 Havee isimli havanese – Elektrikli süpürgeyle ortalığı süpürürken Angelo, aletin ucunu masanın kenarından uzatmış. Köpeği Havee aniden bağırıp odanın öbür ucuna kaçıncaya dek köpeğinin masanın altında uyuduğunun farkında değilmiş. Havee’de gözle görünür bir sorun olmamasına rağmen kendini toparlayamaması ve kuyruğunu hiç oynatmaması üzerine endişelenip ertesi gün veterinere gitmişler. Elektrikli süpürgenin emici ucu Havee’nin kuyruğunu kapmış ve eğer kuyruğu süpürgenin ucunda sıkışıp kalsaymış kesilmesi bile gerekebilirmiş. Şanslı Havee bu durumdan sadece dinlenme zorunluluğuyla kurtulmayı başarmış.

PARÇASI EKSİK MERDİVEN KEI’İN PATİSİNE ZARAR VERDİ

• Eylül 2011 Kei isimli shiba inu – Köpekleri ailesinin bir parçası olan Scott, Toronto’ya tatile giderken doğal olarak yanında köpekleri Kei ve Medori’yi de götürmüş. 7 yaşındaki köpekleriyle parktan dönerken metroya binmek üzere yürüyen merdivenlere yönelmişler. Ancak merdivenin bir parçası eksikmiş ve zavallı Kei patisini boşluğa sıkıştırmış. Sahibi Scott’ın söylediğine göre Kei birden patisini yalamaya başlamış, patisinin kanlı olduğunu görene kadar Scott’ın ne olduğuna dair bir fikri yokmuş. Hemen bir veteriner bulmuşlar ve altı saatlik bir tedaviden sonra Kei neyse ki salıverilmiş.

• Ekim 2011 Peanut isimli terrier-mastı kırması – Keith ve Christy çiftinin aradıkları şey, bir kokarcayla boğuşurken verandanın altındaki toprakta gömülü kalan köpekleri Peanut’tı. Kokarcanın peşinden kaybolan köpeği bulan da bir itfaiyeci oldu. En yakın hayvan hastanesine kaldırılan Peanut hipotermi tedavisi gördü ve bakım altında iki gün geçirdi.

• Kasım 2011 Baxter isimli ev kedisi – Baxter, Seattle’ın yüksek tavanlı apartmanlarından birinin 11. katından düşmüş ve hayatta kalmayı başarmış. Kırık bir köprücük kemiği ve çıkık bir göğüs kemiğine rağmen veterinerlerini en çok endişelendiren kalbini ve ciğerlerini çevreleyen sıvı birikimiymiş. 4 gün boyunca yoğun bakımda kalan Baxter nihayetinde evine dönmüş ve tamamen iyileşmiş.

• Aralık 2011 Crispy isimli evcil domuz – Sahibi Teresa’nın işte olduğu bir gün Crispy, evde bulduğu tüm ilaçları yutmuş. Teresa eve geldiğinde, bunun olmasından korktuğu için yüksek bir dolapta sakladığı tüm ilaç kutularını yerlere dağılmış bir halde bulmuş. Crispy’nin ne kadar ilaç yuttuğunu da bilmediği için panikleyen Teresa bir an evvel veterinere koşmuş. Üç günlük bakımın ardından Crispy eve dönecek kadar düzelmiş.

BURNUNA BADEM KAÇAN TOMİS SOLUĞU VETERİNERDE ALDI

• Ocak 2012 Tomis isimli cocker spaniel – Tomis, sahibi Ellen’ın birkaç arkadaşını çağırdığı bir bayramda çok fazla badem yemiş. Alerjik olup olmadığını bilmeyen Ellen köpeğini veterinere götürmüş ve Tomis’in midesi yıkanmış. Ertesi gün Tomis’in nefes alırken garip hırıltılar çıkardığını duymuş ve yine veterinerin yolunu tutmuşlar. Tomografi sonucu burnunun içine kaçmış bütün bir badem olduğu ortaya çıkmış. Cerrah Tomis’in burnundan bademi çıkarmış ve Tomis de tamamen iyileşmiş.

• Şubat 2012 Major isimli labrador -Neredeyse her gün sahibi Joseph’in attığı sahte kuşu yakalayarak oynayan Major, yine böyle bir günde oyuncağıyla aynı şekilde ve aynı boyda bir taşa denk gelmiş. Şoke olan 1 yaşındaki Major taşı kenara atmış ve kanlar içindeki ağzında taşıdığı oyuncak kuşuyla sahibinin yanına dönmüş. Beş dişi kurtarılamayacak kadar zarar gördüğü için alındığı ameliyatın sonrasında evine yollanmış.

• Mart 2012 Nathan isimli mastı – 22 yıldır VPI poliçesi olan Robert ile Michele çiftinin başına ilk kez böyle bir durum gelmiş: bir misk faresiyle tehlikeli bir kavgaya girişen köpekleri Nathan, şahdamarına oldukça yakın bir yerden ısırılmış. Oldukça kan kaybeden Nathan hastanede ameliyata alınmış ve neyse ki tamamen iyileşebilecekmiş.

• Nisan 2012 Bayley isimli labrador – Dört köpekli Richardson çifti, köpeklerinden biri olan Bayley’nin patisinde bir miktar kan görmüş. Biraz araştırdıktan sonra ortaya çıkan tablo şu olmuş: Bayley, diğer arkadaşlarıyla oynarken hızını alamayıp 55 galonluk kaplumbağa akvaryumuna göğsüyle çarpmış ve akvaryumu tuzla buz etmiş. Gerçekten de göğsünde ciddi bir kesik varmış. Veterinere yetiştirilen Bayley’nin göğsü dikilmiş.

• Mayıs 2012 Beretta isimli labrador – Birkaç saatliğine bahçede yalnız kalan yavru labrador Beretta’yı sahipleri barbeküye asılmış halde bulmuş. Zavallı meraklı Beretta kafasını barbekünün tellerinin arasına sokmuş, çıkarmayı beceremeyince de paniklemiş ve bu sefer de tasması tellere takılmış. Neyse ki ciddi bir hasar yokmuş ve veteriner bir merhem sürüp evine dönmesine izin vermiş.

• Haziran 2012 Pebbles isimli ev kedisi -Pebbles’ı evde tutmak her zaman için zor bir uğraş olmuş. Pebbles evden kaçmış ve evinden yaklaşık 25 kilometre uzakta yara bere içinde bulunmuş. Taktırdığı mikroçip sayesinde yerini bulup kedisine kavuşan Leann, kedisinin bir arabanın motoruna girip 25 kilometre seyahat ettiğini öğrenince şoke olmuş. Çenesi kırılan ve derin kesikleri olan Pebbles ameliyata alınmış ve hastanede birkaç gün gözetim altında kalmış.

Aday gösterilen tüm bu hayvanlar tamamen iyileşti ve poliçe sahipleri masrafları karşılamak için tazminatlarını aldılar.

**

Dikkat edin ısırmasın!

Köpek sahibi olmak büyük bir sevinç ve eğlence kaynağı. Fakat bunun doğurduğu mutluluğun yanı sıra, saldırgan köpek davranışlarının çok ciddi mali sonuçlar ortaya çıkardığı da olabiliyor. Genel merkezi Massachusetts’in Worcester şehrinde olan Hanover Sigorta Grubu bu durumu köpek sahiplerine hatırlatıyor ve önleyici tedbirler alınması gerektiğini özellikle belirtiyor.

Sigorta Enformasyon Enstitüsü’ne göre, köpek ısırmaları hasar maliyetleri 2003 yılından 2011 yılına kadar yüzde 53.4 oranında etkileyici bir artış gösterdi. Amerika’da köpek sahiplerinin yaptırdığı ev sigortası, köpeğin sebep olduğu yaralanmaları da kapsıyor. Bu sebeple, Hanover’ın tavsiye ettiği diğer bir nokta, köpek almadan önce sigorta acentenize gitmek ve köpeğinizin cinsinin bu sigorta kapsamında olup olamayacağını kontrol ettirmek. Çünkü bazı cinsler birini yaralamada yüksek risk taşıyabiliyor ve bu sigorta kapsamı dışında tutulabiliyor.

Bazı emlak şirketleriyse, köpek sahiplerine bir şemsiye poliçesi edinmelerini öneriyor. Şemsiye poliçesi, kişinin sahip olduğu diğer sigortaların kapsayamayacağı katastrofik senaryolarda işe yarayabilen bir poliçe. Çünkü köpek ısırmaları sadece ciddi yaralanmalara değil, aynı zamanda pahalı mahkeme masraflarına da sebep oluyor. Şemsiye poliçeleri hem fazladan koruma sağlıyor, hem de poliçe sahibinin bütçesini de sarsmıyor. Sigorta kapsamını 1 milyon dolar artırmak kişiye yıllık 100 ile 300 dolar arasında bir masrafa mal oluyor.

Köpeğinizin birilerini ısırma olasılığını azaltmak için Sigorta Enformasyon Enstitüsü birkaç öneri sunuyor:

• Evinize ve mahallenize uygun köpek türlerini seçmek için bir profesyonele danışın.

• Evde bir çocuk ya da bebek varsa köpeği eve getirirken dikkatli davranın. Daha önce asabi tavırlar sergilemiş bir köpek, bir çocuğun yaşadığı eve uygun değildir.

• Köpeğinizi kısırlaştırın. Araştırmalara göre kısırlaştırılmamış köpekler ısırmaya çok daha eğilimli oluyor.

• Köpeğinizi sosyalleştirin ki diğer insanların ve hayvanların yanında nasıl davranması gerektiğini öğrenebilsin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 − four =

Yeniler

Köşe Yazıları