Erkeği olmadan üreyebilen mutant kerevit dünyayı istila edebilir

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Erkeği olmadan üreyebilen dişilerden oluşan ve hızla çoğalan Benekli Kerevit, dünya genelindeki ekosistemleri işgal etmeye başladı.

Benekli kerevit adı verilen türün kökeni, DNA’sındaki bir mutasyon sayesinde tek başına üreyebilen bir tek dişiye dayanıyor. Benekli kerevit, evlerde beslenmemesi yönündeki uyarıya rağmen Kanada’da satılıyor.

SATIŞI AB TARAFINDAN YASAKLANDI
Bilimsel adı Procambarus Virginalis son 25 yılda ortaya çıktı. 10 bacağı olan bulunan tür Japonya, Madagaskar, İsveç ve ABD’de gözüküyor. Hayvanın satışı AB’de yasaklandı.

YERLİ KEREVİTLERİ TEHDİT EDİYOR

Doğa, Ekoloji ve Evrim adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmada işgalci kerevitlerin, Madagaskar’daki yerli kerevit türlerini tehdit ettiği belirtildi.

Benekli kerevitler Kanada’daki evcil hayvan dükkanlarından ya da internet üzerinden alınabiliyor. İnternetteki ilanda satıcı bir küçük benekli kereviti bedavaya verirken, biraz daha büyük beş kerevit için 20 Kanada doları istiyor.

Kanada’da şu anda vahşi yaşamda benekli kerevit bulunmuyor. Ancak yetkililer bu canlıları doğaya salmanın yasadışı olduğu uyarısında bulunuyor.

MUTANT KEREVİTLER NASIL ÜREDİLER?
Olayın başlangıcı 1990’lı yıllara dayanıyor.  Almanya’daki bir evcil hayvan dükkanında, Florida’ya özgü bir tür olan pullu kerevitin bir dişisi ek bir kromozom dizisiyle dünyaya geldi.

Böylece erkeği olmadan üremeye başladı. Genetik açıdan birbirinin kopyası olan kerevitler de her seferinde yüzlerce yumurta ürettiler. Kerevitler, özellikle Almanya’daki akvaryum tutkunları arasında büyük ilgi gördü.

AŞIRI ÜREMENİN ÖNÜNE GEÇİLEMEYİNCE…

Ancak tür sadece bir kaç ay içinde aşırı bir şekilde türeyince, insanlar benekli kerevitleri Avrupa genelindeki göllere bıraktılar. Madagaskar’da da ucuz bir protein kaynağı olarak ülkeye getirilen kerevitler şu anda yerli türleri tehdit eder hale geldi.

QHA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × one =

Yeniler

Köşe Yazıları