Evcil hayvan besleyenler risk altında…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

evcil (2)Hayvan dışkısından bulasan kist kalbine yerleşen 24 yaşındaki 3 çocuk babası Edip Çelik, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu. Uzmanlar uyarıyor: D.Ü Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. İsmail Başyigit tarafından Uzman Doktor Sinan Demirtaş’ın yardımıyla gerçekleştirilen operasyonla 3 A çocuk babası 24 yaşındaki i Edip Çelik’in kalbindeki kist 3 J saat süren başanlı bir açık jL kalp ameliyatı ile alındı. Doç. l Dr. Başyigit. Batman’dan nefes darlığı şikayeti ile kliniğe gelen hastanın kalbinde hayvan dışkısının yol açtığı 3 santimetre büyüklüğünde kist tespit ettiklerini belirterek, hayvanlardan bulaşan kistin kalpte nadiren görüldüğünü. 
Edip Çelik’in kalbindeki kistin de hayvanlardan bulaştığını söyledi. 
Kistin kalbin iç boşluğuna açıldığı durumlarda tehlikesine vurgu yapan Başyigit, “Bu hastada kist kalbin iç boşluğuna açılmamıştı. 
Ameliyatta da bu durumu dikkatle takip ederek kistin kalbin iç boşluğuna açılmamasını sağladık. 
Bu nedenle bizim için orta derecede riskli bir ameliyattı. Sonuç başarılı oldu. Bu ameliyat gerçekleştirilmeseydi kistin patlama riski vardı. Bu patlamalarda da hayati tehlike vardır. Gerçekleştirdiğimiz açık kalp ameliyatı sonunda hastamızın ameliyatın dördüncü gününde sağlığına kavuşarak taburcu olmasını sağla dik. Hastamız artık eskisi rahat gezip dolaşabiliyor” diye konuştu. 
EVCİL HAYVAN BESLEYENLER RİSK ALTINDA Bölgede ilk kez bu tür bir ameliyatın gerçekleştirildiğini, bu vakaların nadir görülmesi nedeniyle ameliyatlarının da nadir yapıldığını belirten Doç. Dr. Başyigit, hayvanların yol açtığı kist oluşumlarının daha çok karaciğer ve akciğer gibi organlarda görüldüğüne dikkati çekerek, şöyle dedi: “Hayvan dışkısıyla doğaya yayı lan bu kistin yumurtalan beslenme yoluyla insanlara geçiyor. Bu kist daha çok kedi ve köpekler yolu ile oluşuyor. Sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenmesiyle de insanlara bulaşıyor. 
Mide bariyerini geçtik ten sonra emilerek kan yoluyla çeşitli organlara dağılabiliyor. 
Gözde dahi tespit edilen vakalar var. 
W Ancak en çok akciğer ve karaciğerde rastlamak mümkün. Ülkemizde geçmiş dönemlerde bu vakalara daha sık rastlanırdı. Altyapı ‘ sağlandıkça ve enfeksiyonla mücadele ilerledikçe bu tür vakalann görülme sıklığı oldukça azaldı. Evcil hayvan besleyenlerde de bu tür rahatsızlık riski , söz konusu. Bu nedenle evcil hayvanbesleyenler de risk altında. 
Vatandaşlarımıza yiyecekleri besinleri dikkatli yıkamaları, [ kedi ve köpekle olan temaslara!! nırlı tutarak bu tür hastalıklara karşı dikkatli olmalarını öneriyorum.” EVİNDE 8 KEDİ BESLİYORDU Batmanlı hasta Edip Çelik (24) ise hamallık yaparak geçimini sağladığını belirterek, 15 gün önce kamının şiştiğini, çalışırken yürümekte ve nefes almakta güçlük yaşamaya başladığını söyledi. Evde 8 kedi beslediklerini anlatan Çelik, “Çok fazla kedi besliyoruz, Aynca komşularımız da evlerinde kedi besliyor. Beslediğim kedilerin böyle bir hastalığa neden olacağı aklıma bile gelmezdi. Ameliyatım doktorlanmızın sayesinde başarılı geçti. 
Sağlığıma kavuştum. 
ameliyatı maddi imkansızlıklar nede niyle başka bir ilde yaptırmaya imkanım yoktu. Tedavimi gerçekleştiren doktorlara teşekkür ediyorum. Doktorumun tavsiyelerini dinleyerek bundan sonra daha dikkatli olacağım” dedi. Edip Çelik’in kardeşi Ahmet Çelik de, ailece kedilerin bulunduğu bir ortamda yaşadıklarını, kendilerinin de bu hastalık riskini taşıdığını söyledi. 
Kardeşinin kalbinde İdst oluştuğunu duyduklarında ailece korktuklarını, eski sağlığına kavuşamayacağı için endişeye kapıldıklarını ifade eden Çelik, Batmana döndüklerinde ilk işlerinin evlerini değiştirmek olacağını belirtti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 + 14 =

Yeniler

Köşe Yazıları