Ezop Masalındaki Yarış Gerçek Oldu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

ezopx2-masalindaki-yaris-gercek-oldu-7802167Yunan masalcı Ezop’un ‘Azimli olan ne olursa olsun kazanan olur’ alt metniyle yazdığı tavşan ile kaplumbağa masalı gerçek oldu. Tayland’daki bir hayvan fuarında yapılan yarışta tavşan ve kaplumbağa yarıştı.

Yarışı önde götüren tavşanın bir süre sonra durması, yarışı kaybetmesine neden oldu. Tavşan etrafına bakınırken, geriden gelen kaplumbağa bitişe ulaşmayı başardı. Böylece, yarışın galibi masaldaki gibi kaplumbağa oldu.

ezop-masallari_avatarEzop Masalları, M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı varsayılan Eski Yunan masalcı Ezop tarafından anlatıldığına inanılan fabllardır.

İnsanlık kültürünün ortak malı haline gelmiş bu masallarda hayvanlar, bitkiler ya da cansız varlıkların insanlar gibi düşünüp konuşur, tanrılarla insanlar bir araya gelirler ve masalların özünde halk kitlelerinin yöneticilere üstü kapalı eleştiri ve itirazları saklıdır.[1] Hindistan’da M.Ö. 4. yüzyılda ortaya çıkan Jataka masalları ve M.Ö 300- M.Ö 100 yılları arasında ortaya çıkanPança-Tantra hayvan masalları ile benzerlikler gösterir. En ünlü ardılı, La Fontaine masallarıdır.

Ezop masallarında adalet, dostluk, doğruluk, bağışlamak, cömertlik, alçakgönüllülük, kanaat, sadakat, kendini bilme gibi değerle yüceltilir, zalimlik, düşmanlık, hainlik, kendini beğenmişlik, cimrilik, aç gözlülük, cahillik, kadir bilmezlik, yalancılık, bencillik gibi tutum ve davranışlar yerilir.

ezop2
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × five =

Yeniler

Köşe Yazıları