Fransa’da evcil hayvanlar ‘hisli canlı’ kabul edildi .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Fransa parlamentosu, hayvanların eşya sınıfına sokulduğu kanunu değiştirerek, evcil hayvanların ‘hisli canlılar’ olarak tanınmasını kabul etti.

fransada_evcil_hayvanlar_hisli_canli_kabul_edildi_h183324

Fransa parlamentosu, Medeni Kanun’da 200 yıldır eşya sınıfına sokulan evcil hayvanların ‘hisli canlılar’ olarak tanınmasını ve ilgili maddenin bu yönde değiştirilmesini istedi. Sputnik’te yer alan habere göre, iktidardaki Sosyalist Parti’nin gündeme getirdiği ve salı gecesi yapılan oylamayla kabul edilen değişiklik için hayvan hakları ve refahı örgütleri 1 yıldır mücadele veriyordu. Nitekim talebe ilişkin çevrimiçi bir dilekçeye 78 bin kişi imza atmıştı. İmzalayanlar arasında bilim insanları, akademisyenler ve eski bir eğitim bakanı da vardı.

‘YÜRÜYEBİLEN EŞYA OLDUKLARINI DÜŞÜNMEK SAÇMA’

Dilekçeyi hazırlayan hayvan koruma örgütü ’30 Millions d’Amis’in (30 Milyon Arkadaş) başındaki Reha Hutin, “Hayvanların kendi başlarına yürüyebilen birer eşya olduğunu düşünmek zaten saçmaydı” dedi. Boşanma avukatı Franck Mejean ise hayvanların artık kanunen eşya değil duyguları olan varlıklar olarak kabul edilecek olmasıyla ‘gri bir dönemin’ sona erdiğini söyleyip, boşanma davalarında evcil hayvanların velayetlerinin hangi tarafa verileceğinin de tartışılmasını teklif etti.

ARJANTİN’DE ‘TÜZEL KİŞİLİK’ KARARI VERİLMİŞTİ

Değişikliğin yürürlüğe girmesi için Senato tarafından da onaylanması gerekiyor. Arjantin’deki bir mahkeme, 20 yıldır parmaklıklar ardında tutulan orangutan Sandy’nin ‘insan olmayan kişi’ ve ‘tüzel kişilik’ olduğuna hükmetmiş, bu açıdan emsal bir karara imza atmıştı. Öte yandan, hayvan hakları konusunda bir adım da Norveç’ten geldi. T24’te yer alan habere göre, Norveç Sağlık Bakanlığı hayvan hakları konusunda yeni bir genelge yayımlayarak, kurallara uymayanlara para cezaları verileceğini ve haklarında dava açılabileceğini duyurdu. Hayvan hakları genelgesine göre, kedileri enselerinden tutmak yasaklandı ve köpekleri günde en az üç kez gezdirme zorunluluğu getirildi. Ev hayvanı besleyenlerin daha iyi kontrol ve denetimi Gıda Maddeleri ve Hayvan Sağlığı Kontrol Dairesi tarafından sağlanacak.

 KEDİLER EVDE BIRAKILIP SEYAHATE ÇIKILMAYACAK

Gıda Maddeleri ve Hayvan Sağlığı Kontrol Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ole Fjetland, “Norveç olarak hayvan haklarını en iyi şekilde koruyan ülke olmak istiyoruz” dedi. Genelgede yer alan kurallardan bazıları şöyle Kedilere vurulmayacak, dövülmeyecek, ensesinden, derisinden veya kuyruğundan tutulmayacak, evde yalnız bırakılıp seyahate çıkılmayacak. Köpeklerin çok küçük alanlarda bulunması önlenecek. Bulunduğu yer köpeğin kendi büyüklüğünden daha büyük, ayağa kalkıp yatabilecek, dolaşabilecek büyüklükte olacak. Her zaman içinde su dolu bir kabı olacak, günde en az üç kez gezdirilecek.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven − 7 =

Yeniler

Köşe Yazıları