Gıda Hijyeni

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp


Gıda Hijyeni Yönetmeliği Yrd. Doç. Dr. Beyza Ulusoy Sözen İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Eski yıllara göre kıyaslandığında gıda güvenliği tüm dünya ile birlikte ülkemizde de daha önemli bir gündem maddesi haline gelmiştir. Bu konuda mevzuatımızın yol göstericiliğine her daim başvurmak gerekir. Bu bağlamda Yrd. Doç. Dr. Beyza Ulusoy Sözen, gıda işletmeleri için önemli olan Gıda Hijyeni Yönetmeliği hakkında bilgi verdi.
Son moda bir deyiştir “gıda hijyeni”, sektördeki çok insan konuşmalarında cümlelerini süsler bu kelimelerle… Hatta çokça ahkâm kesilir bu kavram üzerine, öyle ya da böyle hakkında bir şeyler bilinir… Gerçekten de çok önemlidir, uluslar üstü gündem maddesi haline gelmiştir, hakkında yazılır-çizilir, kanunlar sıralanır ardı sıra…
Kanunlar ve bunlara bağlı salkım salkım yönetmelikler, tebliğler ve bunun gibi birçok mevzuat belgeleri dizilir dizilmesine de bunlar acaba bilmesi gerekenler tarafından ne kadar bilinir? Hükümetlerin kanun yapması kadar bunların bilinilebilirliğinin sağlanması da önemlidir. Dile getirdiğim bu serzenişten aslında ilham alarak, mutfak çalışanları tarafından bilinmesi epeyce elzem olan bir yönetmeliğimizden bahsetmek istiyorum: “Gıda Hijyeni Yönetmeliği”…
2011 yılının Aralık ayında yürürlüğe giren bu genç yönetmeliğin yetki kanunu yani dayanak aldığı kanun ise yine çok genç gıda kanunumuz olan 5996 Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’dur.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılan, kıyıda köşede kalmış bu yönetmelik oluşturulurken çok önemli bir amaç güdülmüştür: “Gıda güvenilirliği açısından tüketicinin korunmasını sağlamak amacıyla gıda işletmecisinin, gıdanın birincil üretiminden son tüketiciye arzına kadar uyması gereken gıda hijyenine ilişkin genel kuralları belirlemek”. Yani bu mevzuat dilinde yazılmış amacı kendi dilimizde özetleyecek olursak, bu yönetmelik gıda üretiminin her kademesinde uyulması gereken hijyen kurallarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven − one =

Yeniler

Köşe Yazıları