Hayvan ve Doğa Figürleriyle Kaplı Mitras Mozağiyi Bulundu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Bursa’nın ilk kurulduğu Hisar bölgesinde hayata geçirilen ve kentin binlerce yıllık tarihinin ortaya çıkarıldığı Hisar Arkeopark’ta Roma dönemine ait Mitras Mozaiği bulundu.

Bursa’nın ilk kurulduğu Hisar bölgesinde hayata geçirilen ve kentin binlerce yıllık tarihinin ortaya çıkarıldığı Hisar Arkeopark Projesi kapsamında, bölge açık hava müzesine dönüştürülerek kent turizmine kazandırılıyor.

mozaikMitras Mozaiği bulundu

Hisar Arkeopark’ta yapılan kazılarda öne çıkan bulguların başında ise milattan sonra 22’inci ve 3’üncü yüzyıla ait olduğu düşünülen Mitras Mozaiği geliyor. Roma dönemine ait mozaiğin özelliği ise güneşin bir yıllık süre içinde 12 büyük takımyıldızının içinden geçişini tasvir ediyor olması. Ayrıca 12 ayı, burçları, 4 mevsimi, gündönümlerini ve ekinoksları simgeleyen bu mozaik, hayvan ve doğa figürleriyle kaplı. Mozaiğin orta kısmı ise güneşi simgeleyen “Mithra” betimlidir.

Hisar Arkeopark Projesi ile kentin binlerce yıllık tarihi gün yüzüne çıkarılıyor. 2014 yılında çalışmalara başlanan proje kapsamında 1’inci derece arkeolojik sit alanı kabul edilen ve bin yıllık Bursa tarihinin gömülü olduğu bölgede yapılan kazılarda Roma, Bizans ve Erken Osmanlı dönemi eserlerine ulaşıldı.  Kazılarda, 2’inci ve 3’üncü yüzyıla ait olduğu düşünülen Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen mozaik, milattan sonra 6’ıncı ve 7’inci yüzyıl Bizans dönemine ait başka bir mozaik ortaya çıkarılırken Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile Osmanlı döneminde şehre su dağıtımının yapıldığı pişmiş toprak künkler bulundu. Kazılarda ayrıca hamam ve çarşı gibi yapılara ait olduğu düşünülen duvar kalıntılarına da rastlandı. Kamulaştırılan ve yıkılan alanlarda devam edecek kazılar sayesinde, alanda ne tür yapıların olduğunun netleşmesi de sağlanmış olacak.

bursa-daki-hisar-arkeopark-ta-mitras-mozagi-bulundu-7511338Bursa turizmine katkı sağlayacak

Hisar Arkeopark’a gelen ziyaretçiler, alanı gezerek zamanda yolculuk yapma imkânına kavuşacak ve tarih öncesi yaşam biçiminin daha iyi anlaşılması sağlanacak. Tarih ve kültür bilincine önemli katkı sağlayacak olan projenin, Bursa turizmine de değer katması bekleniyor.

Kamulaştırma çalışmaları devam ediyor

Osmangazi Belediyesi, 8 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan Hisar Arkeopark için bölgedeki kamulaştırma çalışmalarını sürdürüyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında 15 bina kamulaştırılıp yıkıldı. Son olarak kamulaştırılan 3 binanın daha yıkımıyla birlikte bölgede 5 bin 800 metrekarelik alan elde edildi. Yüzde 85 oranında kamulaştırmaların tamamlandığı bölgede, yıkılan binaların altında kazı çalışmaları başlatıldı. (İLKHA)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five × two =

Yeniler

Köşe Yazıları