Hayvanlara çiğ besin yedirmeyin

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Başkanlığı (FDA), çiğ besinlerle beslenen evcil hayvanların metabolizmalarında hastalıklar oluştuğunu ve bu hastalıkların insanlara bulaşarak ciddi sağlık sorunları yaratabileceğini belirtti.

FDA kamuoyuna açıkladığı raporda, pişirilme işlemine tabi tutulmayan kırmızı, beyaz et ve yumurta gibi organik besinler içinde ve sebze, meyve gibi çiğ yiyeceklerde bazı organizmaların hayvan sağlığını tehdit ettiğini, hayvan metabolizmasında üreyen bakterilerin insanlara geçmesi halinde, insan sağlığını da tehdit edebileceğini vurguladı.

İstanbul Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan ise söz konusu hastalıkların kaynağının Listeria ve Salmonella bakterileri olduğunu, hastalıkların önlenmesinin en ideal ve ucuz yolunun, pişirmenin sağlıklı ve gerektiği kadar yapılması olduğunu belirterek, “Bu hastalıkların önlenmesi sadece toplum sağlığı için değil, hastalan insanların tedavi ve ilaç giderleri ile iş kayıpları nedeniyle meydana gelen milyarlarca doları bulan ekonomik kayıpları önlemek için de önemlidir” dedi.

Ankara Üniversitesi Zootekni ve Hayvan Beslenme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer de “Toplumdaki genel kanı, çiğ besinlerin hayvan sağlığına faydası olduğu şeklinde, ancak bu bilimsel çalışma değil gözlem ve yüzeysel denemelere dayanıyor” ifadesini kullandı. Tuncer, evde hazırlanan mamaların hayvanların dengeli beslenmesine olanak sağlamadığı için, hayvanın yaşam şekli ve spesifik ihtiyaçlarını temel alan hazır mamaları önerdiklerini sözlerine ekledi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

two × 5 =

Yeniler

Köşe Yazıları