Hayvanlara yaşama hakkı tanımayan düzenleme!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Şubat 2018 itibariyle yürürlüğe koyduğu E-Reçete sistemi veteriner hekimlerin tepkisine neden oldu. Veteriner Hekim Dr. Emel Başaran TELE 1 Televizyonu’nda E-Reçete uygulaması hakkında bilgi verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Şubat 2018 itibariyle yürürlüğe giren ve veteriner hekimler için zorunlu hale getirilen ‘Veteriner Hekim E-Reçete Talimatı ve Uygulama Kılavuzu’ başlığıyla yeni bir düzenlemeye getirdi. Getirilen bu düzenleme ile veteriner hekimlerin verdiği beşerî yani insanlarda da kullanılan ilaçların elektronik ortamda düzenlenmesi ve e-reçete sistemine geçilmesi temeline dayanıyor. Uygulamanın temel amacının özellikle büyükbaş hayvanlar üzerindeki yanlış antibiyotik kullanımlarını engellemek olduğu iddia edilse de bu uygulamaya veteriner hekimler tepkili. TELE 1 Televizyonu’nda başta sokak hayvanları olmak üzere bütün hayvanları ve hayvan ‘sahiplerini’ etkileyecek bu yeni uygulamayı anlatan Emel Başaran veteriner hekimlerin her durumda ve her hayvana müdahale etmek zorunda olduklarının altını çizdi. Bakanlık tarafından veteriner hekimlere dayatılmak istenen E-Reçete sistemi hakkında bilgi veren Başaran, “Müdahale edilmesi gereken bir hayvan kliniğe geldiği zaman, önce elektronik ortamda reçete yazacaksınız, sonra hayvan sahibi eczane gidecek ve ilacı temin ettikten sonra müdahale edebileceksiniz”

‘T.C. KİMLİK NUMARASINA KAYDEDİLCEK’
Dayatılmak istenen E-Reçete sistemi ile hayvan sahipleri ve veteriner hekimlerin zor durumda kaldığını vurgulayan Başaran,” Veteriner hekimlerinin yazmış oldukları ilaçlar maalesef yüzde 35’i bu yasal kanallarda değiştirildiğini gördük. Bu durum doğrudan hayvanlarının sağlığını olumsuz etkilemekte ve bazı hayvanların uyutulmasına neden olmaktadır” dedi. Getirilen yeni sistem ile sokak hayvanlarının zor durumda kalacağının bilgisini veren Başaran, “Kliniklere götürdüğünüz her hayvan, götürenin T.C. kimlik numarasına kaydedilecek. Bir mahallede 20-30 tane kediye bakan veya 50 tane köpeğe bakan kişi var. Bu hayvanları aynı kişiye kayıt edildiğini düşünün ve bu insanlara nasıl bir yaptırım uygulanacak bu konu hakkında hiçbir bilgi yok.

 

Kaynak: www.abcgazetesi.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − one =

Yeniler

Köşe Yazıları