Hayvanseverlere sıcak uyarısı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

sıcak uyarısıADANA’da hava sıcaklığı ve nem, özellikle evcil hayvanları çabuk etkiliyor.
Gölgede dahi 40 dereceyi bulan sıcak havadan hayvanların çok iyi korunması gerektiğini belirten Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Başkanı Veteriner Hekim Mete Betin, dikkat edilmemesi durumunda ani ölümlerin olabileceğini söyledi.
Yaz aylarında hayvanların çok hassaslaştığının unutulmaması gerektiğini belirten Betin, “Havanın değişmesi ile evcil hayvanlar zor anlar yaşamaya başlıyor. Bir çok insan hayvanların acı çektiğini onlarında bizim gibi canın yandığını anlamıyor. Ancak hayvanlar, sıcaktan bizden daha çok etkileniyor” dedi. Yaz aylarında hayvanların beslenmesine de dikkat edilmesi ve serinletilmek için dahi olsa çok sık yıkanmaması gerektiğini belirten Betin, “Sıcaklarda güneş çarpmalarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hayvanlar sabah veya akşam saatlerinde sokakta gezdirilmeye çıkarılmalı. Ev veya bahçede serin yerlerde tutulup içme suyu eksik bırakılmamalı. Yaz nedeniyle alerjik durumları artan hayvanların beslenmesi de sıcaklarda hassaslaşıyor. Hayvanları beslerken yağlı yiyeceklerden, aşırı protein içeren ve enerji veren gıdalardan uzak tutmak gerekiyor” dedi.
OTOMOBİLDE HAYVAN BIRAKMAYIN
Otomobil ve evlerin damında kısa süreliğine dahi olsa hayvanların bırakılmaması gerektiğini belirten Veteriner Betin, yaz aylarında bu şekilde bir çok hayvan ölümünün meydana geldiğini söyledi. Hayvanın ani strese girerek boğulduğunu belirten Betin, “Çukurova Bölgesi’nde evinin damına köpeklerini bağlayan bir çok kişi hayvanlarını öğlen ve akşam saatinde görüyor. Ancak güneşin altında bekleyen hayvan zor anlar geçiriyor. Bazı kişiler ise otomobiline aldığı hayvanı ile sokağa çıkıyor. Hayvan otomobilin içinde bırakılarak alışverişe çıkılıyor. Bu şekilde bir çok hayvan, içi aniden ısınan otomobilin içinde can veriyor” dedi.

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA,(DHA)

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eight − five =

Yeniler

Köşe Yazıları