İlk yardım ünitesi 105 hayvanı hayata döndürdü

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Samsun’da açılan Yaban Hayvanları İlk Yardım Hastanesi açıldığı günden buyana geçen on ay içinde 150 hayvanı hayata döndürdü.

samsun-ilk yardım ünitesiKızılırmak Deltası Kuş Cenneti?nde bulunan Samsun Büyükşehir Belediyesi Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi, açıldığı Ekim 2015’den bugüne kadar yaralanan 105 hayvanı tedavi ederek doğal hayatlarına döndürdü.

İlk Yardım Ünitesi Veterineri Peria Tabatabaei, “Ünitemize gelen hayvanlar, genellikle kanatlı hayvanlardır. Tedavilerini çabuk gerçekleştirip, nereden alındılarsa o alana geri bırakıyoruz” dedi. Samsun?un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında 56 bin hektarlık alanıyla yaklaşık 350 kuş türünü barındıran Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti?nde Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde bulunan Yaban Hayvanları İlk Yardım Ünitesi, yaralanan veya hastalanan hayvanları tedavi ediyor. 16 hayvan bakım kapasiteli ve 3 personelin görev yaptığı ünitede, Ekim 2015 tarihinden bugüne kadar toplam 105 hayvan tedavi edilerek doğal hayata geri bırakıldı.

Yaban Hayvanları İl Yardım Ünitesi Veteriner Hekimi İran asıllı Peria Tabatabaei, “Geçen yılın 2015 Ekim ayından bu yana hizmet veriyoruz. Amacımız kuş cennetindeki yaralı yaban hayvanlarının tedavilerini anında yapabilmek için açılmış bir ilk yardım ünitesidir. Ünitemize gelen hastalar genellikle kanatlı hayvanlardır. Yaban hayvanları oldukları için kendimizi tedavilerini yaparken çok fazla göstermiyoruz. Çünkü strese girip kaybedebilme imkanımız çok yüksek. Tedavilerini çabuk gerçekleştirip, nereden alındılarsa o alana geri bırakıyoruz.

Bu zamana kadar 105 hastamız geldi. 3 kişi görev yapıyoruz. 16 tane hastaya hizmet verebiliyoruz. 6 tane de dış kafesimiz var. Minimum 16 hasta kapasiteli bir alanda hizmet veriyoruz. Şuanda genç gümüş martılarımız çok fazla bulunmakta. 1 yaralı leyleğimiz var. 1 puhu kuşu yavrumuz var. Kulaklı orman baykuşu, nesli tükenmekte olan üveyimiz, güvercin, şahin gibi hayvanlar en sık rahatsızlanan hastalarımız. Yavru baykuşlar da üreme sezonunda çok geliyor” dedi.

GÜMÜŞ MARTI VE GUGUK KUŞU TEDAVİ GÖRÜYOR

Hasta ve yaralı kuşları deltaya ziyarete gelen vatandaşlar ya da Samsun Milli Parklar Şube Müdürlüğü personellerince kendilerine getirdiklerini, ünitede şuan Gümüş Martı ve Guguk Kuşu?nun tedavisinin devam ettiğini söyleyen Peria Tabatabaei, “Şuan Gümüş Martı tedaviye geldi. Viral bir hastalığı var. Bu hastalık martılarda çok sık görülüyor.

Bir haftadır bizimle birlikte. Şuan sağlık durumu iyiye gidiyor. 10 gün içerisinde de biz onu doğaya bırakacağız. Diğer tedavide olan ise guguk kuşuydu. Yuva paraziti olarak bilinen bir rahatsızlığı var. Kendi anneleri pek beslemediğinden dolayı bu kuşları kendi yumurtlama dönemlerinde yumurtaları başka kuş yuvalarına bırakıyor ve o kuşlar da kendi yavrusu zannederek büyütüyor. Kendisi bakteriyel bir hastalıktan dolayı kliniğimizde tedavisini yapıyoruz. Bize bu hayvanları genellikle buraları gezerken gören vatandaşlar getiriyor. Milli Parklar müdürlüğü ile de iş birliği içerisindeyiz. Çünkü bu türler genellikle mili parkların koruması altında. Onlar tedavi için buraya getiriyorlar. Bizde tedavilerini yapıp doğaya geri bırakıyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Kızılırmak Deltası, binlerce göçmen kuş, yılkı atları, evcil büyük ve küçükbaş hayvanlara ev sahipliği yapıyor.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + seven =

Yeniler

Köşe Yazıları