KALPLERİ ALARM VERDİĞİNDE DUYUYOR MUYUZ?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
ANATOLIA Hayvan Hastanesine getirilen tüm küçük dostlarımız için sorumlu ve uzman hekimlerin kontrolünde güncel bilgi ve teknolojiler sunulmaktadır. Bu amaçla radyolojik görüntüleme, EKG analizi ve ekokardiyografik değerlendirme yapılmaktadır.
ANATOLIA Hayvan Hastanesine getirilen tüm küçük dostlarımız için sorumlu ve uzman hekimlerin kontrolünde güncel bilgi ve teknolojiler sunulmaktadır. Bu amaçla radyolojik görüntüleme, EKG analizi ve ekokardiyografik değerlendirme yapılmaktadır.

Küçük dostlarımız, köpek ve kedilerimizin insanlarda olduğu gibi kalp hastalığı ile ilgili sorunları olabilir. Bu sorunlar aslında başlangıç aşamasından itibaren küçük belirtilerle bizlere varlığını hissettirir. Köpek ve kedimizi dikkatli takip eder, bazı şikâyetlerini önemseyerek veteriner hekimimize danışırsak, kalp sorunları henüz büyük bir problem haline dönüşmeden tespit edilmiş olur.
”Öksürüyorum, Çabuk Yoruluyorum Kalbime Baktırmalısın!”
Kalp hastalıklarında erken tanı hayat kalitesi ve süresini uzatır.
Kalp hastalığı ile ilgili olası şikayetler:
Aşağıda listelenen şikâyetlerden biri ya da birkaçı varsa köpek veya kedinizde kalp hastalığı
olabilir:
1. Çabuk yorulma (egzersiz intoleransı)
2. Eskisi kadar uzun ve hareketli oyun performansını gösterememesi ya da eskisi kadar yürüdüğü ya da koştuğu mesafeleri rahatlıkla geçememesi
3.Kronik (müzmin) öksürük
4.Hızlı solunum, güç solunum
5.Bayılma (senkop)
6.Kilo kaybı
7.Karında şişlik (kilo almış gibi görünüm)
8. Halsizlik
9. İştahsızlık
10. Zafiyet

Kardiyolojik muayene neleri kapsar?
Bu şikâyetlerle veteriner hekime başvurulduğunda kalp hastalıkları (kardiyolojik) yönünden bir değerlendirme yapılmaktadır. Bu muayene şemasında sırasıyla;
1- Klinik muayene 2- Elektrokardiyografik (EKG) değerlendirme 3- Radyolojik muayene
4- Ekokardiyografik değerlendirmeler gerçekleştirilir.

1
Bu muayenelere ek olarak hastanızda gizli kan veya organ (karaciğer, böbrek vb.) hastalıklarının olup olmadığı kan sayımı (hematoloji) ve serum biyokimyasal analizlerle ortaya konabilmektedir.
Kalp hastalığının erken tanısında kan testlerini öneriyoruz
Erken tanı için köpek ve kedilerimizin hasta olmadan düzenli sağlık kontrollerinden geçmesi (koruyucu hekimlik) önemlidir. Genel sağlık taraması (check – up) içinde kalp hastalığına işaret edecek kan testleri de yaptırabilir. Bu aşamada köpek ve kedilerde kan serumunda kardiyak troponin (cTnI) adlı protein düzeyine bakılması, kedilerde ayrıca “feline proBNP” adlı protein düzeyinin hızlı tanı testleri ile belirlenmesi gerekmektedir. cTnI değerinin yükseldiği ya da proBNP’nin yüksek belirlendiği olgular kalp kası hasarının varlığını işaret ettiğinden detaylı kardiyolojik muayene alınmalı ve takibi yapılmalıdır.
Orta – yaşlı köpek ve kedilerde şikâyet olmasa da kardiyolojik değerlendirme isteyiniz
Yavru köpek ve kedilerde doğmasal (congenital) kalp hastalıkları da olabilir. Bunlar kalp boşlukları ve kalbe bağlantısı olan büyük damarlarda ki sorunlardan ileri gelir. Bu hastalıklara örnek olarak; atriyal septal defekt (ASD), ventriküler septal defek (VSD), aortik veya pulmonik stenoz (AS ve ya PS), patent duktus arteriosus (PDA) ve Fallot tetralojisi verilebilir. Bu hastalıklara sahip doğsalar dahi köpek ve kedimiz ilk 6 aya kadar şikayet göstermeyebilir. Orta ve ileri yaşlarda daha çok kalp yetmezlikleri görülmektedir. Bu edinsel kalp hastalıkları içinde köpeklerde en yaygın görünen hastalık “dilate kardiyomiyopati – dilated cardiomyopathy – DCM” iken, kedilerde “hipertrofik kardiyomiyopati – hyperthrophic cardiomyopathy – HCM” dir.
Anatolia hayvan hastanesinde de köpeklerde en yağın tespit ettiğimiz kalp hastalığı dilate kardiyomiyopati, kedilerde ise hipertrofik kardiyomiyopati” dir.
Kedi sahipleri eğer arka ayaklarda ani başlayan ve ağrılı olan tek – çift taraflı bir topallık ile karşılaşırsalar; kedilerinde bir kalp sorunu da olabileceği şüphesiyle mutlaka hekimlerine başvurmalıdırlar. Böyle durumlardan HCM’ye bağlı arka ayaklardaki damar tıkanıklıkları (thromboembolism) sorumlu olabilmektedir.
Köpek ve kediler “kalp krizi” (myocardial infarction) geçirir mi? Nasıl anlaşılır ?
Küçük dostlarımız insanlarda olduğu gibi kalp kasına yeterli kan gitmediğinde kalp krizi geçirebilirler. Belirtileri çok tipik olmamakla birlikte:
• Zafiyet • Letharji veya topallık • Kusma • Güç solunum • Hafif ateş
• Obesite • Kalp hızı artışı • Kollaps – bayılma • Ani ölüm
2
KALP HASTALIKLARINDA TANI:
ANATOLIA Hayvan Hastanesine getirilen tüm küçük dostlarımız için sorumlu ve uzman hekimlerin kontrolünde güncel bilgi ve teknolojiler sunulmaktadır. Bu amaçla radyolojik görüntüleme, EKG analizi ve ekokardiyografik değerlendirme yapılmaktadır.

TEDAVİ:
Doğru ve etkili tedavi önerebilmek için öncelikli olarak güvenilir bir tanı oluşturulması gerekmektedir. Yani tedavinin başarısı bir yerde doğru tanıdan geçmektedir. Doğmasal kalp hastalıklarında genelde cerrahi müdahale ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Bu nedenle PDA, VSD, AS ve PS gibi kongenital hastalıklar insanlarda olduğu gibi kapalı ve/veya açık kalp ameliyatları ile düzeltilebilmektedir. Bunun için donanımlı ameliyat ortamlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
3
Edinsel kalp hastalıklarında erken tanı ile tedavi başarısı artırılabilir. Özellikle köpeklerde sık karşılaşılan dilate kardiyomiyopati gibi hastalıklarda kalp kasını güçlendiren ilaçlar (pimobendan ve digoxin gibi), akciğer ödemini azaltan uygulamalar (idrar söktürücü olarak bilinen furosemid gibi ilaçlar) ve tansiyon düzenleyicileri (benzapril, enalapril vb.) önerilmektedir. Kalp hastalıkları tedavisinde standart bir reçete ve doz planı oluşturmak uygun değildir. Veteriner hekiminizin önerileri ve tespitleri doğrultusunda ilaç seçimleri ve dozları hatta uygulama aralıkları sürekli değişim gösterebilir. Bu durum hastanızın klinik şikayetlerinin azalması veya şiddetlenmesine göre revize edilen bir yaklaşımdır.
Tedavi ile kalpteki büyüme ya da dilatasyon (genişleme) ortadan kaldırılmayacaktır. Tedavi amacı hastanızın yaşam kalitesi ve süresini artırmak, bu esnada hastalığın ilerlemesini de yavaşlatmaktır. Kalp hastalığı ileri düzeyde belirlendikten sonra 6 ay – 2 yıl gibi bir süre yaşama şansı verilmektedir.
Bu noktada kalp hastalıkları için hassas (genetik olarak duyarlı) bazı kedi ve köpek ırklarının taramadan geçirilmesi ve düzenli (6 ay – 1 yıl) gözlenmesi yararlı olacaktır.

anatoliahay.hast@superonline.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 5 =

Yeniler

Köşe Yazıları