Kangallar 7 bin km ötede görev başında…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

29445_2848_27082013_1Sivas Kangallar sınırı aştı, Namibya’da umut oldu. Vahşi doğada çiftçiler en çok kangallara güveniyor. Son 20 yılda sürü hayvanlarının yüzde 80’ini koruyan Sivas Kangallar, çitaların da öldürülmesini engelliyor En sadık köpek türü Köpek türleri arasında en zeki ve sadık köpek türü olarak kabul edilen Sivas Kangal köpekleri, Afrika ülkesi Namibya’da çiftçilerin bir numaralı yardımcısı oldu.

Bölge halkı geçim kaynakları olan büyük baş hayvanlarını çitalardan korumak için, kangalları sürüden ayırmıyor. Çiftçi Retha Joubert beş yıl önce ilk kangalını almış.
Bonzo adındaki köpeği sayesinde koyun sürüsünü çitalardan koruyabilen Joubert, kangallar çiftliğini koruduğu için de çitaları öldürmüyor.

Kangal varsa çita yok Dünya vahşi hayvan nüfusunun büyük bir bölümün yaşadığı bölgede, korkan çiftçiler 1980’den beri 10 bin vahşi kedi öldürdü. Her yıl ortalama bin çitanın öldürüldüğü ülkede, çiftçiler sürülerini kangallar sayesinde koruyabildiği için, çita öldürmeye devam etmiyor. Bu sayede 1986’dan bugüne çita nüfusu ikiye katlanırken, Kangalların 5 bin yıllık tarihi var.

Son 19 yıl içinde Namibya’ya 450 “libya dünyanın en kalabalık çita nüfusu kangal getirilirken, 3 bin çiftçi de bu tür için eğitim aldı. Köpekler saye- na sahip olan ülke oldu. Doğayı koruyan sinde çiftlik hayvanı ölüm oranları yüzde 80 ile 100 arasında azaldı. çiftçiler’kangallardan vazgeçmeyiz’ diyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 + 17 =

Yeniler

Köşe Yazıları