Kapatılan Mobil Klinik Hayvanseverleri Üzdü…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Isviçre merkezli bir vakıf tarafından finanse edilen sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve bakım faaliyetlerinde kullanılan mobil kliniğin faaliyetleri Veteriner Hekimler Odası’nın itirazı üzerine bakanlık tarafından durduruldu.

Mobil Veteriner Kliniği

Muğla’nın Fethiye ilçesinde İsviçre merkezli bir vakıf tarafından finanse edilen sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve bakım faaliyetlerinde kullanılan mobil kliniğin faaliyetleri Veteriner Hekimler Odası’nın itirazı üzerine bakanlık tarafından durduruldu. Şikayet başvurusu ve sonrasında gelen durdurma kararı sonrasında İ
sviçre Marchıg Anımal Welfare Trust Vakfı tarafından gönderilen 24 bin Euro’luk hibenin 9 bin 500 avro’su geri gönderildi.

Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı (FETAV) başkanlığını yürüten FethiyeKaymakamlığı ile Isviçre Marchıg Anımal Welfare Trust Vakfı arasında geçtiğimiz Eylül ayında protokol yapılarak sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve bakımlarının yapılması için mobil veteriner kliniği kuruldu. Finansmanını Isviçreli vakıf yöneticilerinin yaptığı mobil klinik hayvanseverleri sevindirse de veterinerlerin tepkisini çekti.

Muğla Veteriner Hekimler Odası yaptığı açıklama ile emin ellerde tedavi edilmesi ve korunması gereken hayvanların mobil araçlarla kanuni olmayan yollarla tedavi edilmek istendiğini açıklamıştı. Odanın bu şikayetini değerlendiren Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, kliniğin çalışmasını durdurdu. Bakanlık kararın gerekçesi olarak ise “Yerel yönetimlerce kurulan bakım evlerinde oluşturulacak müşahade merkezlerinde yapılması gereken kısırlaştırma, aşılama ve rehabilitasyon işlemlerinin seyyar vaziyette bir araç içinde yapılması yasal değildir” denildi.

FETAV Müdürü Dilek Dinçer ve Fethiye Hayvan Dostları Derneği Kurucu Başkanı Perihan Agnelli ise düzenledikleri basın toplantısıyla alınan durdurma kararını protesto etti.

Fethiye Belediye Başkanlığı mülkiyetindeki mobil kliniğin FETAV’a tahsisi ile sokak hayvanlarının aşılanması ve kısırlaştırılması için mobil kliniğin kurulduğunu söyleyen FETAV Müdürü Dilek Dinçer, veterinerlerin tepkisi nedeniyle mobil kliniği kapatmak zorunda kaldıklarını açıkladı. Muğla Veterinerler Odası’nın hem sokak hayvanlarının sağlığı hem de mesleki etik değerleri gerekçe göstererek çalışmayı uygun bulmadığını söyleyen Dinçer, “Muğla Veteriner Hekimler Odası’nın başvurusu sonrasında Bakanlığın aldığı karar doğrultusunda biz de çalışmalarımızı sonlandırmak zorunda kaldık. Çalışabildiğimiz sürece yerel yönetimlerden ve halktan büyük takdir ve destek gördük. Üzülerek kullanamadığımız 9 bin 500 avroyu sponsor vakfa iade ediyoruz” dedi.

Fethiye Hayvan Dostları Derneği Kurucu Başkanı Perihan Agnelli de Isviçre Vakfı’ndan gelen 24 bin Euro’luk hibe ile Fethiye‘nin köylerinin büyük bir bölümünü gezerek sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve bakım işlemlerini yaptıklarını hatırlattı. Muğla Veterinerler Odası’nın çalışmalarını engellediğini belirten Agnelli, “Muğla Valiliği, Fethiye Kaymakamlığı, Orman ve Su işleri Bakanları Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile imzalanmış protokoller ve izinler olmasına rağmen şikayet üzerine veterinerlerimiz çalıştırılmamıştır. Hatta veterinerlerimiz tehdit edilerek meslekten men edilmeleri ile korkutuldu. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı‘ndan çözüm bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Habereler.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 + seventeen =

Yeniler

Köşe Yazıları