kedi ile köpeğin dostluğu…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Hello KittyHayvanlarla ilgili ön yargılardan biri de kedi ve köpeğin bir araya gelince kavga ettikleridir. 
Oysa çok iyi anlaşabilirler. Sadece onlara karşı biraz sabırlı ve anlayışlı olmak lazım SİZCE kedi ve köpek, birbiriyle anlaşabilir mi? Bu soruya büyük bir çoğunluğun yüksek sesle “Hayır anlaşamaz,” diye yanıt vereceğini biliyorum. 
Bu konudaki görüş öylesine net ki, sürekli kavga edenlere bile “Kedi köpek gibi birbirlerini yiyorlar,” denir. Aslına bakarsanız, bir süre öncesine kadar bu konuda, ben de farklı düşünmüyordum. 
Peki fikrimi değiştiren ne oldu? 
Her şey geçtiğimiz ay bir arkadaşımın seyahate giderken terrier cinsi köpeği Lady’yi bize bırakmasıyla başladı. Dört yıldır bizimle yaşayan kedimiz Ulvi’nin eve gelen bu minik köpeği nasıl karşılayacağı konusunda endişelerim vardı. Lady bizim eve girdiği anda Ulvi’nin yaşadığı şok, görülmeye değerdi. Tüylerini kabartıp daha önce hiç duymadığımız sesler çıkararak Lady’nin üzerine doğru koşmaya başladı. Ben hemen araya girip Lady’yi kaptığım gibi başka bir odaya götürdüm. 
Sonra da birkaç gün boyunca bir araya getirmedim. Ulvi salondaki bir saksının arkasına girip üç gün oradan çıkmadı. 
Lady her fırsatta Ulvi’nin yanına gidip oyun oynamak istedi. 
Ulvi ise her seferinde kabarıp, korkunç canavar sesleri çıkarıyordu. Üç günün sonunda Ulvi sanırım Lady’nin zararsız olduğunu anladı ve ortalarda dolanmaya başladı. Bir hafta sonra ikisinin burun buruna koklaştıklarını görünce çok şaşırdım ve sevindim.                                                                                        Artık dost olmuşlardı. 
Sonraki üç hafta boyunca birbirleriyle kovalamaca oynadılar, yan yana mam yediler ve sevgi gösterileri yaptılar. 
Ben de böylelikle kedi ve köpeklerin düşman olmadıklarını, hatta çok iyi dost olabildiklerine tanık oldum. 
BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI Biraz araştırdığımda, bu konuda bilimsel çalışmalar da yapıldığını gördüm. İsrail’in Tel Aviv Üniversitesi’nde Prof. 
Joseph Terkel tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada evlerinde hem kedi hem deköpek olan 200 evcil hayvan sahibiyle görüşmeler yapılmış ve belli koşullar sağlandığında bu hayvanların iyi birer arkadaş olabilecekleri ortaya çıkmış. Bu evlerin üçte ikisindeki kedi ve köpeklerin birbirleriyle çok iyi geçindikleri, üçte birlik oranı oluşturanların ise kavga ettikleri gözlenmiş. Bu kavgaların altında kedi ve köpeklerin vücut dillerinin farklı olması yatıyor. 
Bir kedi için sinirlilik göstergesi olan bir vücut şekli, bir köpek için tersi anlamına gelebiliyor. Peki, farklı dilleri konuşan bu iki tür, birlikte nasıl mutlu olabiliyor? Araştırmayı yürüten Joseph Terkel, bu konuda ilginç bir gözlemde bulunmuş: Kediyle köpekler, birbirlerinin vücut dillerini öğrenebiliyor ve böylece de birbirleriyle doğru iletişim kurabiliyor. 
Oyuncaklar ödül mamaları kullanın -m Tezsay(VeteW SgJ riner hekim): f bolca okşanan ^ daki düşmanlığı zamanla unutur. Tabii istisnalar kaideyi bozmaz. Hayvan sahibi evinde lider ve baskın karakter olmalıdır. 
Kedi ve köpek arasında güzel bir bağ kurulması için ikna edici olmalı. 
Birkaç oyuncak, zıplayan top, yan yana iki kapta verilen ödül mamaları onları yakınlaştırır. Kavga anlarında ‘Hayır!’ diye sesimizi yükseltmeli ve hızla mekan değiştirmeliyiz. Benim kedim Hausgeist, bize bir yaşında gelen, çok akıllı bir kedi. Aynı yıl sahiplendiğimiz İrlanda setter köpeğimiz Jeton ile Hausgeist çok iyi arkadaş oldu. Yabani kedim Kuyu Cadısı bile Jeton’u cok sevdi.” Özgün Öztürk (Hayvansever): “Kediyle köpekgeçinemez şeklindeki iddia, bence şehir efsanelerinden biri. Kediyle köpek pek de güzel geçinir. Benim ‘Melek kalpli ayı oğlum,’ dediğim, aslında bir sokak köpeği olan Roka, kedilere karşı da inanılmaz sevgi dolu. Erkek olmasına rağmen, geçinmenin ötesinde annesiz kalmış, bir haftalık kedi yavrusunu kendisine verdiğimde, önce yalayarak tuvaletini yapKISA… KISA… 
Sahibinin tutumuna bağlı Kebire Bozkurt (Hayvansever): “Her zaman hem kedilerim hem de köpeklerim oldu. Bir köpeğin kedi ya da başka bir canlıyla anlaşıp anlaşamaması, sahibinin tutumuna bağlı. Ûueen’i sokakta bulduğumuzda yetişkin bir köpekti. 
Evimizde her zaman yuva arayan kedilerle köpekler oluyordu. Özel bir şey yapmadım. 
Zaman içinde benim rahatlığım ve sürekli başka kediler ve köpekler ile bir araya getirmenin sayesinde Queen tamamen sosyal bir köpek olmuştu. Hem evcil hayvanınıza hem de kendinize bir can yoldaşı daha istiyorsanız, size en büyük tavsiyem rahat olun. Siz rahat olduğunuzda onlar da rahat ve hayatlarına dahil olan bir canı, daha rahat kabul ediyor.” Barınağa terk edildi Şopengazi barınağına bırakılan bu terrier çok üzgün ve sürekli sahibini bekliyor. Barınakta yaşayamaz. 
Onu sahiplenmek isterseniz (0538) 321 65 81 numaralı telefonu arayın. 
tırıp, ardından yine yalayarak tüm vücudunu temizlenmişliği bile var. 
Onlarca kedi yavrusuna da babalık etmiş; sevgi ve sabrıyla onlara kol kanat germiştir. Bu sevgisizlik ancak bizlerin ön yargıları ve yönlendirmeleriyle tıpkı çocuklarımıza yaptığımız gibi aşılanır. Bana sorarsanız hayvanlar bizden çok daha toleranslı ve sevgi dolular; koşulsuz ve yargılamadan seviyorlar.” Acil yuva aranıyor Tedavisi tamamlanan Zeytin in tuvalet eğitimi var. Kedilerle ve köpeklerle anlaşabiliyor. 
Kısırlaştırma şartıyla verilecek. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları