KEDİ VE KÖPEKLERDE OBEZİTE!..

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

01082006-180114-2OBEZİTE ciiypet Op. Dr. Kemel EKER Veteriner Obstetrik ve jinekoloji Uzmanı Akdeniz Hayvan Hastanesi Obezite dediğimiz olgu, vücutta normalin üzerinde aşırı yağ birikimi ile karakterize patolojik bir durumu ifade eder. Diğer bir tanımlama ile obezite; köpek veya kedinin vücut ağırlığının ırk, cinsiyet ve yaşa göre normal kabul edilen ortalama değerlerin yaklaşık olarak % 1S ile % 25 üzerine çıkması halidir. 
Akdeniz Hayvan Hastanesi Tel: 0242 321 98 99 (Pbx) Fax: 0242 322 30 22 Adres: Zerdalilik Mh. Burhanettin Onat Cd. No: 76/2 ANTALYA www.akdeniz-hayvanhastanesi.com Obezite insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da gittikçe artış gösteren bir patalojik durumdur. Obezite her yaştaki ve ırktaki kedi ve köpeklerde görülebilmekle birlikte 5-10 yaş arasındaki hayvanlarda görülme sıklığı çok daha fazladır. Bunun yanında kısırlaştırılmış ve sürekli ev içinde bakılan köpek ve kedilerimiz’de obezite riski çok daha fazladır. Obezitenin ortaya çıkmasında kedi veya köpeğin fazla miktarda, düzensiz ve kalitesiz besinlerle beslenmesi ile egzersiz eksikliği önemli rol oynamaktadır.
Kedi ve köpekler doğada su ve gıda bulmak için sürekli hareket etmek zorundadır. Bu yüzden obez bir sokak kedisi veya köpeği görmek neredeyse mümkün değildir. evde beslediğimiz kedi ve köpeklerimizin ise su ve gıdayı önlerine hazır koymakta, üstüne hareketi de kısıtlamaktayız. Bu şekilde bakım sonucu bu canlılar tembelleşmekte ve metabolizmaları bozulmaktadır. Metabolizmanın bozulmasında gıdayla alınan enerjinin hareket kısıtlandığı için yeterince kullanılamamasının rolü büyüktür. Sonuç olarak obezite kaçınılmaz hale gelmektedir. 
Obezite diğer canlılarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de yaşam süresinin kısalmasına sebep olan diğer patolojik durumlara sebebiyet vermektedir. Obeziteyle birlikte vücudun birçok bölgesinde aşırı yağ kitleleri dengesiz bir şekilde birikmektedir. Eklemler başta olmak üzere sindirim sistemi, kalp, karaciğer, böbrek ve diyafram gibi iç organlarda da yağ birikimleri oluşmakta ve bu organların fonksiyonları önemli düzeyde engellenmektedir. Normalin üzerinde bir kiloya sahip canlılarda eklemlere normalin üzerinde yük binmekte ve eklem rahatsızlıkları kaçınılmaz hale gelmektedir. Obez kedive köpeklerde kalp ve damar hastalıkları normal kilolu canlılara göre çok daha yüksek oranda görülmektedir. Bakım ve beslenme koşullarının yanında hipotroidizm, diabet. hiperedrenokortisizim gibi patolojik nedenler ile kısırlaştırma obeziteye sebep olan diğer durumlar olarak sıralanabilir. 
Obez kedi ve köpeklerde kilo alma eğilimi yüksektir. Bu canlılar hareket etmek, oyun oynamak, yürümek veya egzersiz yapmak noktasında belirgin derecede isteksizdirler. Obez köpekler ev dışına çıkarıldıklarında tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra hemen eve dönmek isterler ve yürümek istemezler. Bu belirtileri gözlemleyen hasta sahibi mutlaka bir veteriner hekime başvurmalıdır. Veteriner hekim bu belirtiler yanında kedi ve köpeğinizin kilosunu, vücut kondüsyon skorunu, deri altı yağ birikimini değerlendirecek ve obezite şekillenip şekillenmediğini kesin olarak saptayacaktır. Obezite tedavisi olmayan bir patolojik durum değildir. Gerekli tedaviyi hekiminiz sağlayacaktır Sonuç olarak kedi ve köpeklerimizin vücut kondüsyonlarının optimum sınırlarda tutulması tamamen bizlerin elindedir. Beslenme noktasında profesyonel kaliteli kuru mama kullanımının önemi akıldan çıkarılmamalıdır. Kaliteli kuru mamalar kesinlikle veterinerhekiminizin önerdiği miktarda verilmelidir. Bizlerin öğün alışkanlığı olduğu gibi tüylü dostlarımızın da öğün alışkanlığının olması gerektiğini unutmamalıyız. Bunun yanında düzenli egzersiz yaptırılmalı ve tasmasız serbest oyunlara daha fazla zaman ayrılmalıdır.Köpek ve kedilerimize istedikleri her an mama vermenin onlara iyilikten çok kötülük yapmak olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. 
Bu soğuk kış günlerinde sokak köpek ve kedilerimizi de imkanlarımız nisbetinde beslemeyi unutmayalım diyor, herkese sağlıklı günler diliyorum. 
74 Mart 2013 www.incity.info.tr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen + 16 =

Yeniler

Köşe Yazıları