Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi artık zorunlu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi artık zorunlu

Resmi Gazete’nin 26 Şubat tarihli sayısında yayınlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” ile sahipli köpek, kedi ve gelinciklerin kimliklendirilmesi zorunlu hale getirildi.

Yeni yönetmeliğe göre, hayvanların her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olan kişiler onları terk edemeyecek, yeni doğmuş ev hayvanını doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü olacak. Sahiplenilen sokak hayvanları da resmi veteriner hekime götürülüp, veri tabanına kaydedilecek ve pasaport düzenlenecek.

Bilgisayar destekli veri tabanında mikroçip numarası, yeri, yerleştirildiği tarihi, pasaport numarası, ev hayvanı sahibinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adresi, posta kodu, telefon numarası, aşılara ait; aşının adı, imalatçı firma, parti no, son kullanma tarihi, aşılama tarihi, geçerlilik tarihi (aşının verdiği bağışıklık süresi), aşıyı uygulayan; veteriner hekimin adı, soyadı, diploma numarası, T.C. kimlik numarası, ev hayvanın adı, türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi, belirgin işaret ve rengi, ev hayvanının ana ve baba bilgileri, kayıp bildirim tarihi, operasyon tarihi, doğum tarihi gibi bilgiler yer alacak.

ALMAYA GELMEYEN TERK ETMİŞ SAYILACAK

Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içerisinde ev hayvanı sahibi durumu bakanlığın il/ilçe müdürlüğüne bildirecek ve resmi veteriner tarafından ev hayvanının durumu veri tabanına işlenecek.

Terk edilmiş hayvanın resmi kayıtlarda daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa önceki sahibine durum bildirilecek ve ev hayvanını gelip teslim alması için 30 gün süre verilecek. Süre sonunda sahibinin hayvanını teslim almaması halinde yeni sahibi adına kaydı yapılacak. Tebligata rağmen hayvanını teslim almaya gelmeyen kişiler hayvanı terk etmiş olarak değerlendirilecek. Yönetmelik kapsamında ev hayvanlarını kimliklendirmeyen ve kayıt altına aldırmayan, ev hayvanlarının bakım ve beslenmesini yapmayan kişilere 5996 sayılı Kanunun 36’ncı maddesine göre cezai işlem uygulanacak.

Kaynak: www.ilerihaber.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + fourteen =

Yeniler

Köşe Yazıları