Kedilerde Mantar Hastalığı (Ringworm), Tedavisi ve Aşısı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kedilerde mantar hastalığı insanları da yakından ilgilendiriyor. Kedilerde mantar hastalığı (Ringworm) nedir, tedavisi ve aşısı nasıl yapılır?

Evcil dostlarımızdan kedilerde mantar hastalığı hem hayvan sağlığını hem insanları ilgilendiriyor. Kedilerde mantar hastalığı (Ringworm) nedir, tedavisi ve aşısı nasıl yapılır gelin bir bakalım..

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi – Prof. Dr. Hakan Yardımcı

Evcil hayvanlar içinde kediler evlerimizde bizimle yaşayan en tatlı varlıklardan.. Resmi kaynaklara göre Türkiye genelinde 3.4 milyon kedinin bir aile ile yaşadığı bildiriliyor.
İster sokaktan ister barınaktan istersek de petshoptan alalım fark etmez.. Unutmamız gereken bu dostlarımızın bakımı ve sağlığının bizim sağlığımız için de önem taşıdığı.. Yani kedilerimiz de ki bazı hastalıklar bize de bulaşabilir. Önemli olan sizin bu konuda temel bilgilere sahip olmanız. Ve Veteriner hekime danışmak için 1 geç kalmamanız. Geri kalanını zaten Veteriner hekiminiz sizin için hızlıca çözecektir.

Kedilerde en çok rastlanan hastalık: “Ringworm”
Gelin hemen bulaşıcı hastalıkların başında gelen Ringworm yani mantar hastalığına bakalım. Buradan başlayalım diyorum çünkü meslek hayatımda kedilerde en çok bu hastalığa rastladığımı söyleyebilirim.
Ringworm yani mantar hastalığında temel etken “Microsporum canis” adlı bir mantardır. Bu hastalıkta kedi derisinde halka şeklinde kızarıklıklar meydana gelir. (Fotoğraftaki gibi)

Kedilerde en çok rastlanan hastalık: “Ringworm”
Unutmayın; kediler en çok birbirlerine sürtünerek veya tüy ve deri döküntüleri ile temas sonucu hastalığı bulaştırırlar.
O nedenle genelde sokaktan veya petshop gibi kedilerin toplu olarak bulunduğu yerden alınan kedilerde yüz, sırt, kuyruk, göğüs gibi yerlerde tüylerin döküldüğü ve halka şeklinde bir açılma meydana geldiği izlenir.
* Vitamin noksanlıkları ve kış mevsimi hastalığın ortaya çıkmasını artırıcı nedenler içerisindedir.
* Hijyen kurallarına uyulmadan yapılan tıraşlar da hastalığın bir kediden diğerine aktarmada etkilidir.
“İnsanlara da bulaşır”
Kedinin sahibine sürtündüğü boyun, ense, yanak, el gibi yerlerde de kedi derisindeki halka şeklindeki yara veya açılmaların aynısı görülür.
Kedilerde deride gözlemlenen bu halka şeklindeki açılmalar klinik olarak teşhisi kolaylaştırır. Aman dikkat!… Uyuz veya egzama gibi sorunlardan ileri gelen açılmalar ile karışabilir.
Zira yanlış ilaç kullanımı da bu tip mantar hastalıklarını tetikleyebilir. Dolayısıyla veteriner hekime danışmadan ve elinizde analiz sonuçları olmadan açılan bölgelere kesinlikle ilaç uygulaması yapmayın. Aksi takdirde laboratuvar sonucu almayı ve doğru tanı konulmasını engelleyebilirsiniz.

Ringworm mantar hastalığı tedavisi nasıl yapılıyor?
Kedilerde mantar hastalığı pomadları ve/veya ağız yolu ile alınacak ilaçlarla hem kedi hem de insan tam olarak tedavi olur. Kedilerde kullanılan aşısı vardır. Ama esas önemli olan korumadır. Bunun için;
* Hasta olan kedi tedavi başlayana kadar diğerinden ayrı tutulmalı, kullandığı malzemelerden tüy ve deri döküntüleri uzaklaştırılmalıdır.
* Yıkanabilecek olan malzemeler sabunlu su ile yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
* Bu işlem sırasında eldiven kullanılmalıdır.
Unutmayın tıpkı insanlar gibi hayvan dostlarımızın da yeterli ve dengeli beslenmesi sağlığın ilk şartı.
Dolayısıyla dengeli bir beslenme kedi dostlarımızın da hastalıktan korunma ve tedavisinde çok ama çok önemli.
Ve bunların hepsinden daha önemlisi tıpkı kendi sağlığımız için nasıl hekim ne diyorsa onu yapıyorsak kedilerimiz için de veteriner hekimlerin sözünden çıkmamalıyız..
Esen kalın..

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen − sixteen =

Yeniler

Köşe Yazıları