Kedilerde Şeker Hastalığı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Akif DEMİREL Veteriner Hekim
Akif DEMİREL
Veteriner Hekim

Köpeklerde görülen şeker hastalığı Tip 1 şeker hastalığıdır.Ömür boyu insülin tedavisine ihtiyaçları vardır. İnsülin tedavisi yanında uygun diyetlerle beslemek de gerekir.
Kedilerde görülen şeker hastalığı Tip 2 şeker hastalığı olup, ‘tedavisinde her zaman insüline gerek duyulmayabilir’ deniliyorsa da bu nadir bir durumdur.

Kedilerde de insanlarda olduğu gibi şeker hastalığı görülebilmektedir.Hayvanlarda şeker hastalığı Tip 1 ve Tip 2 diye ikiye ayrılır. Tip 1 şeker hastalığı pankreastan hemen hemen hiç insülin üretilmediği zaman ortaya çıkar. Tip 1 şeker hastalığı bulunan tüm canlıların insüline bağımlı bir tedaviye ihtiyaçları vardır. Köpeklerde görülen şeker hastalığı Tip 1 şeker hastalığıdır.Ömür boyu insülin tedavisine ihtiyaçları vardır. İnsülin tedavisi yanında uygun diyetlerle beslemek de gerekir.

Gelelim ‘‘Kedi Şeker Hastalığı’’na. Kedilerde görülen şeker hastalığı Tip 2 şeker hastalığı, olup ‘‘Tedavisinde her zaman insüline gerek duyulmayabilir’’ deniliyorsa da bu nadir bir durumdur. Yeni teşhis edilmiş bir şeker hastası kedide başlangıçta kan şeker düzeyini kabul edilebilir düzeye regüle edebilmek için insüline gereksinim olacaktır. Gerçekten şeker hastası olduğuna inandığımız kedilerde diyet değişimi ile birlikte insülin tedavisine başlayarak gelişmeleri takip ediyoruz. Kedilerin bir süre sonra insüline artık ihtiyaçları kalmadığı bilinmektedir. Bu her zaman böyle olacak diye bir kural yoktur. Ama çoğunluğun tedavisi sadece uygun diyetle sürdürülebilmektedir.

Her kan şekeri yüksek olan kedi şeker hastasıdır denilemez. Özellikle veteriner kliniklerinde hele bir de kan alınırken atlayıp zıplamış, aşırı tepki vermiş ve zorla masaya yatırılmışsa bu kedilerde kan şekeri mutlaka ve mutlaka yüksek çıkacaktır. Bunun kaynağı strestir. Kedilerde beyaz önlük stresi çok sık görülür. Evde veteriner kliniğine götürmek için taşıma kabına konulurken verilen uğraş, veteriner kliniğine yolculuk, klinikte muayene masasına çıkarılıma, etraftaki diğer hayvanların koku ve gürültüleri ve üstüne üstlük sarıp sarmalayarak kan almaya çalışma… Bu kedinin kan şeker düzeyi mutlaka ve mutlaka yüksek çıkacaktır.
Bu nedenle veteriner hekimlerin ve hayvan sahiplerinin bilinçli olmaları gerekir. Böyle bir hayvan için’’Şeker hastasıdır’’ denilip hemen insülin tedavisine başlanmaması gerekir. Bu tür yaklaşımlar insülin sonrası ani şeker düşmesine bağlı olarak ölüme neden olabilir.

Bir kediye şeker hastalığı teşhisi koyabilmek için önce kedi sahibinin gözlemlerini öğrenmek çok önemlidir.

Şeker hastası bir kedi;
Çok yemek yer ve devamlı aç olduğu hissini verir.
Çok yemek yemesine rağmen kilo kaybı vardır.
Aşırı miktarda su içer.
Miktar olarak çok fazla miktarda idrar yapar. Bu sık idrara çıkmakla karıştırılmamalıdır. Buradaki artış idrarın hacim olarak artışıdır.
Peki böyle bir kediye hemen ‘‘Bu kedi şeker hastasıdır’’ diyebilir miyiz? Diyemeyiz. Çünkü bu bulgular birçok başka hastalıkta da görülebilir.
Konumuz şeker hastalığı olduğu için şeker hastalığının teşhisi üzerinde duracağım. Stres kan şekerini artırdığına göre teşhise nasıl ulaşacağız ?

Kanda Fructosamine denilen bir madde vardır. Bu madde vücuttaki kan şeker miktarındaki değişimleri bir anlamda kayda almakta ve geçmişte kan şeker düzeyinin normal olup olmadığı konusunda bize bilgi vermektedir. Yani bugün stres altındaki bir kediden almış olduğum kanda fructosamine miktarını ölçtürürsek geçtiğimiz bir hafta içerisinde kedi istirahat halindeyken ya da strese maruz kalmadığı durumlardaki kan şeker düzeyini ölçmüş oluruz. Eğer çok yemek yiyen, aşırı su içen, aşırı idrara çıkan, yemek yemesine rağmen zayıflayan ve idrarında şeker çıkan (normalde idrarda şeker bulunmaz) bir kedinin fructosamine miktarı da normalin üzerinde çıkarsa o zaman biz bu kedide şeker hastalığı olasılığından şüphe edebiliriz.

Kedilerde şeker hastalığı artık Glargine (Lantus) denilen insülin ile tedavi edilmektedir. Eskiden bilindiği gibi lif oranı yüksek yiyecekler artık kedi şeker hastalığının tedavisinde kulanılmamaktadır. Kuru mama yerine konserve mama tercih edilmelidir. Kuru mamawwlarda karbonhidrat miktarı yeteri kadar düşürülmemiştir. Konserve mama içerisindeki karbonhdrat miktarı %7’yi geçmemelidir. Kısacası kedi şeker hastalığı artık tedavisi ve kontrolü zor bir hastalık değildir.

Kedi beslenmesi konusunda bu linkte çok iyi bilgiler yer almaktadır :http://www.catinfo.org/. İncelemenizi tavsiye ederim.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven − eight =

Yeniler

Köşe Yazıları