Kış kentinde sahipsiz hayvanlara “sıcak yuva”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Hava sıcaklığının kış aylarında sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Erzurum’daki Sokak Hayvanları Barınağı Rehabilitasyon Merkezi’nde, kedi, köpek, tavşan ve kanatlı hayvanların soğuktan etkilenmemesi amacıyla tüm hazırlıklar tamamlandı.

erzurum
Türkiye’nin en soğuk kentlerinden Erzurum’da sahipsiz köpek, kedi ve tavşan gibi evcil hayvanların soğuktan etkilenmemesi amacıyla yapılan barakalara halı ve tahtalar konularak kış için önlem alındı. Merkezin bahçesine, tavşanların kullanacağı 6 metrekare büyüklüğünde, 4 ayrı odası ve doğumhane bölümü olan minyatür ev şeklinde bir ahşap barınak da konuldu. ( Fahrettin Gök – Anadolu Ajansı )

ERZURUM- Türkiye’nin en soğuk kentlerinden Erzurum’da kışın sahipsiz köpek, kedi ve tavşan gibi evcil hayvanların soğuktan etkilenmemesi amacıyla yapılan barakalara halı ve tahtalar konularak kış için önlem alındı.

Hava sıcaklığının kışın sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Erzurum’da, kent merkezinin yanı sıra ilçelerinden toplanan sahipsiz hayvanların bakım ve tedavilerinin yapıldığı Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Barınağı Rehabilitasyon Merkezi’nde kış hazırlıkları tamamlandı.

Tedavi, kısırlaştırma, aşılama ve adli konular dolayısıyla getirilen kedi, köpek ve evcil hayvanların bakımlarının özenle yapıldığı merkezde, hayvanların soğuk havadan en az şekilde etkilenmeleri için de tüm önlemler alındı.

Günlük yaklaşık 50 kedi ve 300 sokak köpeği ile tavşan, yollarda bulunan koyun, inek, tavuk, horoz gibi onlarca evcil hayvanın gözlem altında tutulduğu merkezde, kışın düşen hava sıcaklığı göz önüne alınarak hayvanlar için kapalı ve ısıtmalı bölümler yeniden düzenlendi.

Merkezin bahçesindeki alanlarda barındırılan diğer hayvanların da üşümemesi amacıyla özel barınak ve kümesler inşa edildi.

Tavşanlara “4+1 ev” tahsis edildi

Hayvanların soğuktan etkilenmemesi amacıyla bu barınak ve kümeslerin zemininin halı ve tahtalarla kaplandığı merkeze, tavşanların kullanacağı 6 metrekare büyüklüğünde, 4 ayrı odası ve doğum bölümü olan minyatür ev şeklinde bir ahşap barınak da yerleştirildi.

Merkezin bahçe bölümündeki tavşanların kışın üşümemesi için özel olarak tasarlanan bu barınak dışında kanatlı hayvanlara da 10 metrekarelik ahşaptan kümes yapıldı.

Bu kümes ve barınaklar sayesinde, kışın söz konusu merkezde kalan hayvanlar sıcak bir yuvada kışı geçirecek.

Veteriner İşleri Şube Müdürü Ahmet Çağrı Birdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahipsiz hayvanları yaşam alanlarından aldıktan sonra rehabilitasyon merkezine getirdiklerini anlatarak, burada bakım, aşılama ile kısırlaştırmaları yapılan hayvanların yeniden doğal yaşam alanlarına bırakıldığını anlattı.

Birdal, merkezde hayvanların bazı hastalıklarını Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile yaptıkları protokol gereği birlikte tedavi ettiklerini belirtti.

“Kışın hayvanlar soğuktan korunabilsin diye inler oluşturuyoruz”

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in talimatıyla bu yıl kış öncesi, merkezde yenileme çalışması yaptıklarını dile getiren Birdal, şöyle devam etti:

“Erzurum’un iklim şartları herkesin malumu. Yaklaşık 2 aydır yürüttüğümüz kış hazırlıklarını sonlandırdık. Burada köpekler için yeni kulübeler yapıldı, eski köpek kulübeleri ise yenilendi. Köpeklerin kışın kulübelerde rahat yatmaları için altlıklar oluşturuldu. Merkezin diğer bölümlerinde ise bakım yapılarak alttan ısıtmalı sistem yenilendi. Bahçedeki hayvanların bütün yaşam alanlarını düzenledik. Kar yağışı sırasında da yapmayı planladığımız projeler var. Kışın hayvanlar soğuktan korunabilsin diye inler oluşturuyoruz. Ayrıca hakim rüzgar dahil tüm faktörleri değerlendirip ona göre çalışmalar yürütüyoruz.”

Tavşanlar için merkezin bahçesinde “4 oda 1 salon” tabir edebilecek barınak yaptıklarını ifade eden Birdal, “Kanatlı hayvanlar için kümes, kediler için özel ev yaptık. Burada halk sağlığını ne kadar gözetiyorsak hayvan haklarını da o kadar gözetiyoruz. Hayvanların soğuktan en az şekilde etkilenmesi için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.

Birdal, yürüttükleri yeni hayvan bakım evi projesini tamamladıklarını kaydederek, projeyi hayata geçirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

AA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları