Kozmonot köpeklerin 50 yıllık sırrı çözüldü…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

fft99_mf3255034Rusya’da, 1960’da Sovyet Uzay Programı dahilinde uzaya fırlatılan Comet ve Shutka isimli dişi sokak köpeklerinin hayatta kalma hikayesi ortaya çıktı. 50 yıldan fazla bir süredir sır olarak saklanan mucizevi ölüm kalım savaşı The Siberian Times’ta yayımlandı. 
Habere göre, Comet ve Shutka 22 Aralık 1960 tarihinde Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden Vostok İK roketi ile uzaya fırtıldı. Roket, 200 kilometre irtifaya ulaştıktan sonra yörüngeye oturamayınca arızalanarak yere çakıldı. 
Dört gün sonra Tura köyü bölgesinde Vostok IK’nin enkazına ulaşıldığında, Comet ve Shutka yalıtımlı modülde sıkışmış bir halde bulundu. Eksi 40 derecedeki zorlu hava şartları altında hayatta kalmayı başaran kozmonot köpekler, köpek eğitmeni Armen Gyurdzhian tarafından kurtarılıp helikopterle Tura köyüne götürüldü. Oradan da Moskova’ya aktarıldı. 
Moskova’ya döndükten sonra Shutka’nın akıbeti hakkında bir bilgiye ulaşılmadı. Daha önce 2 kez uzay yolculuğu yapan Comet, havacılık tıbbı uzmanı Oleg Gazenko tarafından koruma altına alındı ve yavrulamaya devam etti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one + 1 =

Yeniler

Köşe Yazıları