‘Kumcu Amca’ Nihat Borça: ”Başarı belli bir oranda şans…”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
nihat borca
Sektörün ‘Kumcu Amcası’ Nihat Borça ile 5. PETZOO Türkiye Fuarı’nda konuştuk…

Kedi kumunu Türkiye’de ilk defa paketleyerek satan ‘Kumcu Amca’ lakaplı Nihat Borça; başarının belli bir oranda şans, sonrasında çalışmak ama en önemlisi görev ve sözleri yerine getirmek olduğunu vurguluyor…

Röportaj: Nuray Tayız

Firmanızın kuruluşundan bahseder misiniz?

Pakbak 1977’de kuruldu. Eskişehir’de gıda toptancılığı yapıyordum. Bir tesadüf neticesi bir Van kedisi ailemize yavru olarak geldi. Ben ona 5-6 sene işyerimde baktım. Bütün çarşının maskotu oldu. Güzel, asil, cins bir hayvandı. Ama 1990’lı yıllarda kedi kumu denen nesneyi bulamıyordum ben Eskişehir’de. İstanbul’da çalışan oğlumdan her gelişinde kum istiyordum. Ankara’da kızım okuyordu, ondan her gelişinde kedi kumu istiyordum. Bu şekilde 2 seneye yakın kedi kumunu İstanbul ve Ankara’dan getirmek suretiyle sağladık. Sonra bir tesadüf neticesi öğrendim ki kedi kumu denen nesne dünyada en fazla Eskişehir’de çıkan lüle taşının bir türevi imiş. Eskişehir ve Sivrihisar çevresinde çıkıyor. Afrika ve İspanya’da çıkıyor sepiyolit madeni.  Fabrikada bu maden kaşar peyniri kıvamında kepçelerle çıkarılıyor; fabrikanın bahçesine güneş kurutması için seriliyor; daha sonra 200 derecede ısıtılıyor ve kurutuluyor; 1500 kiloluk bask – çuvallarla Avrupa’ya gidiyor, Avrupa’da küçük ambalajlara doldurulup Türkiye’ye geliyordu. İşte bu Amcan bunu Türkiye’de ilk defa yaptı.

Kedi kumu işine girmeniz nasıl oldu?

Sepiyolit madeninin Eskişehir çevresinden çıktığını öğrendim, fabrikaya gittim. Ben İstanbul’dan, Ankara’dan paketle kedi kumu getirirken, çuvalla kamyonla almaya başladım. Bir süre sonra kedi kumu çıkaran şirketin sahibi Bekir Bey -rahmetli oldu- benim okuldan da arkadaşımdı. ‘Nihat Abi, bak yeni bir iş sahası, gel bunu değerlendirelim’ dedi. ‘Sen paketle, sen pazarla’ şeklinde… Başlangıçta itibar etmedim ama sonradan şartlar beni istanbul’a getirdi. Eskişehir’de iyi bir toptancı firmam var idi, ancak 2-3 sene içinde İstanbul beni bitirdi. Çünkü tek bir ürünle girdim. Yükte ağır, pahada hafif bir ürün idi. Ama inat ettim. İzmir’de yazlığım vardı, yazlığımı sattım. Tekrar elimde çanta ile elimde kedi kumu numuneleri ile 2000’li yıllarda tek tek petshopları dolaşarak kedi kumunu pazarladım. Ürünüm kaliteli olduğu için, ihracat normlarında hazırlandığı için beğenildi – tutuldu.

‘‘Alice marka olunca kedi –  köpek maması işine de girdik.’’

Kedi kumu satıyorum ama para etmeyen bir ürün – yükte ağır pahada hafif bir ürün. Ve akebinde kedi kumundan da önemli bir ihtiyaç olan kedi – köpek maması işine girdim. Bununla birlikte Alice markası ile 20’ye yakın ürüne ulaştık. Şimdi aile şirketi olarak çalışıyoruz. Hisselerimizi de eşimle birlikte çocuklarımıza devrettik. Çocuklar bakıyorlar şirkete. Ama Kumcu Amcan da sabah 8.30’da dükkanı açıyor, çayı demliyor… Çevredeki kedileri doyuruyorum. Kedi maması ile güvercinleri ve kuşları da doyuruyorum. Ondan sonra dükkanda işleri çocuklara devrediyorum. Akşamüzeri de kapatıp geliyoruz.

—————————————————————————————————————

‘‘Bütün fuarlar Avrupa yakasında Tüyap’ta, CNR’de.   Anadolu yakasında fuar yok.  Dolayısıyla ilgililerin bir an evvel Anadolu yakasında fuar tesis etmelerini öneriyorum, rica ediyorum, istiyorum.’’

—————————————————————————————————————

Seneye tekrar katılmayı düşünüyor musunuz?

Ben Ticaret Odasına ve ilgililere de söyledim. Sabahleyin 9’da çıktık, aracımızla 11.30’da zor geldik buraya. Korkunç bir trafik var, günün her saatinde aynı. Bir çözüm bulmaları lazım. Katılımcılara ve herkese kolaylık sağlamaları lazım.

kumcuamca

”Sepiyolit madeninin Eskişehir çevresinden çıktığını öğrendim, fabrikaya gittim. Ben İstanbul’dan, Ankara’dan paketle kedi kumu getirtirken, çuvalla – kamyonla almaya başladım!…’’

İş bağlantısı yapabildiniz mi?

Özellikle Türki ülkelerde mağazası olan Türk müteşebbisler Özbekistan’a, Türkmenistan’a Kore’ye kadar benim malımı aldı götürdü. Ben doğrudan ihracatla uğraşamıyorum. İnan samimiyetimle söylüyorum, iç pazar için mal yetiştiremediğim için dış ilişkilere giremedim. Çünkü ihracat konusunda karşıdaki firmalar çok sağlam güvence istiyorlar. Ürün kalitesinde üst sınırlar var ve haftada veya ayda 1 tır – 2 tır mal vereceksin, veremezsen sözleşmeyi iptal ederler. Dolayısıyla bu şartları karşılayamayacağımı düşünerek doğrudan dış ticarete yönelmedim ama dolaylı olarak Alice markası belli oldu.

Petzoo’ya seneye de katılmayı düşünüyor musunuz?

Trafik sorunu böyle olursa maalesef! Yalnız ticaret odası gazetesinde Maltepe civarında yeni bir pet fuar alanının yapılacağını öğrendim. Orada olursa oraya giderim. Bütün fuarlar Tüyap’ta, CNR’de. Avrupa yakasında bütün fuarlar. Anadolu yakasında fuar yok. Dolayısıyla ilgililerin bir an evvel Anadolu yakasında fuar tesis etmelerini öneriyorum, rica ediyorum, istiyorum.

Buraya gelenleri kayıt ediyoruz. Yüzde 90’ı Avrupa yakasından insanlar. Orada kurulursa oradaki insanlar da istifade edecek.

—————————————————————————————————————-”İstanbul’a bir tek kedi kumu satmak üzere geldim. Çok çalıştım, sattım ama yeterince satamadım. Mecburen reklam gerekti. Dükkan kirasını ödeyemiyorken inan fuarlara dünyanın parasını vererek, en az 10 tane fuara iştirak ettim. Ankara ve İzmir’deki fuarlara da birkaç defa iştirak ettim. Markamızı ve ürünlerimizi tanıtmaya gayret ettik…”
—————————————————————————————————————-

Bize bir başarı öyküsü sundunuz aslında. Size ‘Başarı nedir, nasıl sağlanır?’ diye sorsak neler söylersiniz?

Başarıda belli oranda şans faktörü var. Bu kedinin (Alice) bana gelmesi. Ama ben kediye de hakikaten severek baktım. Çalışmayı seviyorum, çalışıyorum. Elimden geldiğince tüketiciye olsun, devlete olsun, sosyal sigortaya olsun vecibelerimi yerine getiriyorum. Çalışanların hepsi sigortalıdır, hepsi asgari ücretin üzerinde ücret alırlar. Böyle bir müteflebbis Kumcu Amcan….

—————————————————————————————————————-
ALICE’in Vedaından….

Pakbak’ın kurucusu Nihat Borça, ilk kedileri Alice’ye kum ararken, kendisini kedi kumu paketleyip satarken bulmuş. ALICE’nin vedaından sonra bugüne kadar tüm sahip oldukları kedilerin isimleri de ALICE…

Nihat Borça, başarının belli bir oranda şans, sonrasında çalışmak ama en önemlisi görev ve sözleri yerine getirmek olduğunu vurguluyor…
—————————————————————————————————————-

pakbak
Pakbak’ın işletmecisi Gonca Borça da 5. Petzoo Fuarı süresince ziyaretçileriyle yakından ilgilendi.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

fourteen − 13 =

Yeniler

Köşe Yazıları