Kurban etindeki kist hastalığına dikkat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Doç.Ali Kurt

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Patoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Kurt kurban bayramı nedeniyle yayılma riski bulunan kist hastalığı tehlikesine dikkat çekti.

Dr. Kurt, “Kurban bayramında imkânı olanlar kurban kesiyor. Ne yazık ki ülkemiz hayvanları hala daha ilkel şartlarda ve veteriner kontrolünden uzak besleniyor. Bunun sonucunda kasaplık hayvanların önemli bir kısmında özellikle karaciğer ve diğer bazı organlarında kist hastalığı bulunuyor. Etkeni bir parazit olan bu hastalık insanlarda da tehlikeli olabiliyor. Parazit, iyi pişirilmeyen etler vasıtasıyla insanlara da bulaşabiliyor ve kist hastalığı meydana getiriyor. Tedavisi zor ve büyük ameliyatlar gerektiriyor.” dedi.

Tehlikenin iki yönlü olduğunu belirten Kurt, “Mezbaha veya bu iş için belediyelerce hazırlanmış yerler dışında, sokak aralarında, ev bahçelerinde yapılan kesimlerde hastalık çevreye saçılıyor ve özellikle köpek gibi evcil hayvanlara bulaşarak onların da hastalanmasına yol açıyor. Hasta hayvanlardan da insanlara yayılabiliyor. Kesimlerin belediyelerce uygun görülen yerlerde yapılması, hastalıklı hayvan organlarının imha edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki bazı kişiler hastalıklı hayvan organlarını köpek ve kedilerine yediriyor. Böylece hastalık etkeni yayılmaya ve çevremizde tehlike saçmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Kurt, “Son ve gerekli bir tedbir olarak etler uygun biçimde ve yeterince pişirilerek yenilirse insanların kist hastalığına yakalanma ihtimali en az düzeye indirilebilecektir. Kurban bayramınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.” şeklinde konuştu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

seven − 3 =

Yeniler

Köşe Yazıları