Maymunları bebek gibi kaçırıyorlar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Vahşi hayvanların kedi veya köpek gibi evlerde beslenmesinin önüne geçilemiyor. Kaplan yavruları 50 bin dolara alıcı bulurken, goriller 40 bin dolara gidiyor. Aracılar, yavru maymunları yolcu uçaklarında kundağa sarılmış bebek gibi kaçırıyor. Bir bebek maymun kaçırılırken 10 yetişkin öldürülüyor.

maymunAslan, kaplan, çita, puma, timsah gibi vahşi hayvanların kedi, köpek veya kuşlar gibi ev hayvanı olarak beslenme ‘modası’ son yıllarda hızla yayılıyor. Egzotik canlıların satılması aslında yasak. Evlerde beslenmeleri de yasa dışı. Bazı ülkelerde ise özel izne tabi. Dolayısıyla bu pazar büyük kaçakçıların elinde. Lüks bir restoranda, ev partisinde hatta internetten bile satış yapıyorlar. Yılda 90 milyar dolara ulaşan yasa dışı hayvan ticareti artık, dünya kaçakçılık sıralamasında; uyuşturucu, sahte ürün ve insan kaçakçılığından sonra geliyor.
Milyarca dolara ulaşan kaçakçılıkta en büyük pay ölü hayvanlar üzerinden yapılan ticarette. Fildişleri, gergedan boynuzları veya kafatasları gibi. Kilosu 15 bin dolardan başlayan gergedan boynuzları Asya’da geleneksel tıplarda kullanılıyor. Kafatasları Afrika, ABD ve Avrupa’da büyücülere satılıyor. Vahşi hayvanların evlerde beslenmek üzere canlı satıldıkları pazar da onlarca milyar dolara ulaştı.
Aktivist Doug Cress, “Son zamanlarda özellikle maymunların canlı satılmasında büyük bir artış var. Ortadoğu’daki milyonerler bahçelerinde şempanze, goril veya maymun beslemek istiyor. Bir goril yavrusuna 40 bin dolar veya şempanzeye 26 bin dolar verilen Çin’de de hayvanat bahçeleri ve safari parklarından rağbet çok fazla.

EVDE VAHŞİ HAYVAN BESLİYORLAR
Her bir bebek maymunun canlı ele geçirilmesi için 10 yetişkin maymunu öldürülüyor. Yetişkinler yavruyu bırakmadıkları için öldürülüyorlar.
2013’te en az üç bin yavru maymun doğadan çalındı. Bu binlercesinin öldürüldüğü anlamına geliyor. Dünyanın herhangi bir yerinde haftada en az iki kez, bir evde veya gümrüklerde canlı maymunlar yakalanıyor. ‘de ise belediyeden izin alınarak evlerde vahşi hayvan beslenebiliyor.  genelinde 19 timsah, 13 kaplan, 2 aslan, 8 leopar, 7 çita, 7 kurt, 9 puma evlerde bakıldığı açıklandı.
WildforLife veya Dünya Doğayı Koruma Vakfı gibi kurumların raporlarına göre, yasa dışı hayvan ticaretinde üç temel problem var; “Yolsuzluk, yolsuzluk, yolsuzluk.” Gümrük memurlarının, askerlerin, siyasilerin bile işin içinde olması nedeniyle hayvanların satılması engellenemiyor.

SOSYAL MEDYA ETKİSİ
Hayvan hakları savunucuları zenginlerin en fazla orangutan yavrularına ilgi gösterdiğini söylüyor. Yavrular genellikle yolcu uçaklarında uyutularak kaçırılıyor. Yani koltuğunuzun üzerindeki el bagaj kısımlarında belki birçok kez içinde yavru bir orangutan bulunan bavul ile uçmuşsunuzdur. Hatta inanması zor geliyor ama kundaklanmış bebek gibi kaçırılan maymun yavruları var.
Yasa dışı hayvan ticaretinin bu denli tırmanmasının nedenleri arasında sosyal medya da gösteriliyor. Kaplanıyla, aslanıyla veya timsahıyla poz veren zenginlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ünlüler alemi aslında bu modayı körüklüyor. Mike Tyson’ın kaplanı, Michael Jackson’ın şempanzesi derken şimdi de Justin Bieber çıktı ortaya. 2013 yılında Almanya’da maymununu havalimanı yetkililerine kaptıran 22 yaşındaki Bieber, son olarak babasının bahçesinde verdikleri partide dev bir kaplan ile çektirdiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Tabi bir de işin mafya boyutu var. Mafya babaları vahşi hayvanlara düşkünlükleriyle ünlü. İtalyan baronların evlerinde aslandan timsaha kadar yok yok. Baronlar, mallarını bile bu hayvanlara teslim ediyor. Şubat ayında Hollanda’da mafya babasının paralarını timsahlarla koruduğu ortaya çıkmıştı. Dünyanın en azılı suçluları olarak bilinen Meksikalı uyuşturucu kartellerinin evlerinde bahçe korumalığını dahi kaplanlar yapıyor.

Selçuk Eren – Sabah

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × five =

Yeniler

Köşe Yazıları