Mısır’da 2000 yıllık hayvan mezarlığı bulundu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Mısır’da, içinde köpeklerin, maymunların ve kedilerin bulunduğu yaklaşık 2000 yıllık bir hayvan mezarlığı gün yüzüne çıkarıldı.

Mezarlıktaki bazı hayvanlar, demir tasmalarıyla gömülmüş olarak bulundu. İki yavru kedinin yanında ise devekuşu yumurtası kabuğundan boncuklar bulundu. Araştırmacılar, buradaki hayvanların altına hasırlar döşendiğini veya çanak çömleklerin altına oturtulduklarını, yani hayvanların bir çöp gibi kenara atılmadığını, bu hayvanların kasıtlı olarak gömüldüklerini belirtti.

misir1Arkeofili’de yer alan habere göre; Polonya Bilim Akademisi’nden Marta Osypinska, Journal Antiquity dergisinde yazdığı makalede, buradaki hayvanların gömülme biçiminin, bugüne ait bir değer olarak gördüğümüz insan ile evcil hayvan arasındaki duygusal ilişkiye işaret ettiğini söylüyor.

Osypinska ve meslektaşları, Kızıldeniz yakınındaki eski Mısır’da bir liman kenti olan Berenike kentinde yürüttükleri kazı sonucunda bu hayvan mezarlığına rastladı. Şehrin özellikle Afrika filleri için savaş alanlarına gidişte bir istasyon görevi görmüş olduğu bilinmekteydi. Mezarlığın bulunduğu şehrin büyük bir ticaret merkezi olduğu ve 1. ve 2. yüzyıllarda Romalıların elinde bulunduğu bilinmekte.

misir2HAYVANLAR ÇÖMLEK PARÇALARIYLA GÖMÜLMÜŞ

Romalıların evcil hayvanlarını, özellikle de köpekleri oldukça seviyordu. Berenike’de bulunan bir mezarda Roma’dan ya da Yunanistan’dan getirilmiş bir köpek bulundu. Mastif benzeri köpeğin karnında balık ve keçi etinden yapılmış son yemeğine dair buluntulara da rastlandı. Bu köpeğin kemiklerine yapılan analizler, günümüzde hala birçok köpekte karşılaşılan bir kemik kanserine sahip olduğunu gösterdi. Araştırmacılardan Steven Sidebotham, bu köpeğin kırık çömlek parçaları ile kaplanmış bir sepet içinde bulunduğunu ve bunun bu hayvanın çok sevildiğinin açık bir kanıtı olduğunu söylüyor.

Mısır’ın başka yerlerinde de bu tip mezarlıklar bulunmuştu. Yaklaşık 8 milyon mumyalanmış köpeğin bulunduğu mezarlık da bunlardan biri. Antik Mısır’ın rahipleri bu tür mumyaları dini öğeler olarak satın almaktaydı. Bu tip mumya hayvanların ritüel amaçlı olarak satın alındığı, bazen sırf bu amaç için yetiştirildiği belirtilmekte. Araştırmacılar bir seçenek olarak Berenike mezarlığındaki hayvanların da bu amaç için bir araya getirilmiş olabileceklerini belirtiyor.

Sözcü

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 − 5 =

Yeniler

Köşe Yazıları