“Otuz.com ve Petshop.com.tr” Evcil Hayvan Ürünleri Satışı Yapan Sitelerin Sahibi Selim TAŞCI İle Bir Röportaj Gerçekleştirdik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

_DSC0016Mesleğe nasıl başladınız?

Babamın evimizdeki akvaryumu ve Büyükbabamın işyerinde beslediği Köpeklerinden dolayı hobiye merakım başladı. Böylece 30 yılı aşkın bir süredir hobi olarak evcil hayvanlara ilgim oldu. Yaklaşık 7 yıl önce ani bir kararla yıllardır hobi olarak ilgimi çeken sektöre katıldım.  Böylece yılların hobi tutkusu ile evcil hayvan sektöründe ticarete atılmış oldum.

Bu süreçte de ilk önce internet üzerinden çeşitli ürünler satan Bilgisayardan, mutfak eşyasına kadara yaklaşık 60.000 çeşit ürün satan E-Ticaret siteme önce akvaryum ile ilgili ürünleri ve devamında kedi-köpek malzemelerinde satışını yapmaya başladım.

Sonra Diğer ürünleri bırakarak sadece ilgimi çeken Evcil hayvan ve hobi ürünlerinin satışını yapmaya başladık.

Şuan yaklaşık 9000 çeşit ürünle internet üzerinden hobici dostlarımıza hizmet sunmaktayız.

Önceden daha çok akvaryum ile ilgili ürünlere ağırlık verirken 2008 den sonra petshop.com.tr sitemizi de hizmete açarak kedi, köpek, kemirgen, sürüngen ve kuş ürünlerinin de satışını yapmaktayız.

Ayrıca İstanbul Eyüp semtinde mağaza açarak mağazamızdan müşterilerimizin görerek de alışveriş yapmasını sağladık.

Şuan Otuz.com ve Petshop.com.tr siteleri üzerinden tüm Türkiye’ye evcil hayvan ürünleri ve ekipmanları konusunda hizmet vermekteyiz.

Geçen bu süreçte yerli plastik yardımcı ürünlerin de üretime başladık.

Kendi üretimimiz %100 yerli kedi, köpek ve kuşlar için mama ve su kapları üretiyoruz.

Geçen Sene sektörümüzün derneği olan Profesyonel Evcil Hayvan Ticareti ile Uğraşanlar Derneğinin eski yönetim kadrosunda da aktif görevler aldım.

Sizden alışveriş yapan devamlı müşterileriniz var mı?

Buradan da internetten de devamlı alışveriş yapan sabit müşterilerimizde var. Fakat internet müşterisi araştırmacı ve yeniliği seven müşteri kitlesidir. Onlarda bütçelerine en uygun olan ve aradığı ürünü bulabileceği siteleri araştırmaktadırlar. Fakat en önemli unsur hızlı ve güvenli hizmet veren siteler arasında bizleri de tercih etmeleridir. Kısaca mağazada konuşup hatır sorduğunuz müşteri ile internet müşterisi farklı kitlelerdir.

Ürün yelpazeniz nasıldır?

Bizim sitelerimizde yaklaşık 9000 çeşit satışını yaptığımız ürün bulunmaktadır. Ayrıca yaklaşık 135 çeşit ürünü de kendimiz yurt dışından ithal ederek hizmet vermekteyiz.

Akvaryum ile ilgili ürünleri www.Otuz.com, diğer tüm evcil hayvan ürünlerini, kedi-köpek-kuş-kemirgen ve sürüngen ürünlerini ise www.Petshop.com.tr adlı sitemizden satışa sunmaktayız.

Hayvan satışının yasaklanması kararını nasıl değerlendirirsiniz?

Satışın yasaklanması hem sektörümüz için hem de insanlar için kötü bir olay. İnsanlar bu sefer sahiplenme konusunda karaborsaya ve sağlıksız hayvan satanlara başvuracaktır. Art niyetli ve fırsatçı insanlar bu işin kaçakçılığını yapmaya başlayacaktır. Evcil hayvan satışındaki şartlar pet-shoplarda sağlıklı ortamlarda ve devlete vergisini ödeyerek satışının yapılması herkes için daha hayırlı olacaktır.

Pet-shopta satılan veteriner kontrollü evcil hayvanlara veterinerlerimiz aşılarını yaparak kimliğini çıkartarak yasal bir evcil hayvan sahibi olunmasının devam etmesi taraftarıyız. Meslektaşlarımıza bilinçli ve anlayacakları şekilde evcil hayvan satışı ile ilgili yönetmeliğe uymaları konusunda uyarılar yapılarak evcil hayvan satışı için gerekli şartların yerine getirilmesini desteklemekteyiz. Her sektörde olduğu gibi bizde de birkaç sıkıntılı meslektaşımız çıkabilir onu da uyararak şartları düzeltebiliriz.

Kısacası birkaç uygunsuz mekân yüzünden bütün sektöre mal etmek yanlıştır.

Ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Sıkıntılı olduğumuz şey internet üzerinden hayvan satışıdır. İnsanlar evlerinde kedi-köpek çiftleştirerek bunu üretiyorlar ve internet üzerinden de satıyorlar. Bununla ilgili derneğin eski yöneticileri olarak zamanında birçok internet sitesinde bu konuyla ilgili yazılar ve kararlar yolladık. Bir kısmını durdurabildik.  Fakat internet üzerinden sağlıksız ve vergi kaçırılarak yapılan ticarete karşıyız en büyük sıkıntılarımızdan biri bu.

Pet-shopların geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Sektördeki insanların bilinçlenmesi, doğru şeyler yapması, aynı zamanda da kedi, köpek, kuş bakımı hakkında da bilinçlenmesi gerekiyor. Devlet büyüklerinin de bunun eğitimini vermesi lazım. Bizi sertifikalandırdılar. İlk sertifika 4 yıl önce verildi.

Son 4 yıldır bu tarz denetimler aktifleşmeye başladı. Bununla ilgili kitapçıklar, broşürler dağıtılabilir ya da televizyonda bilinçlendirici yayınlar yapılabilir. İnsanların yediği pirinç, bulgur, makarna açıkta, çuvalda satılıyor. Bizim kedi-köpek mamamız bile poşette satılıyor. Mamaların poşette satılmasında bile sıkıntı var. Yani kısacası meslektaşlarımızın ve halkımızın eğitilmesi gerekiyor. Çünkü insanlar evcil hayvan alıp sonrasında sokağa bırakabiliyor. Fakat bunun tek suçlusu pet-shoplar olmamalı. Bunun suçlusu tamamen eğitimsizlik ve bilgisizliktir. Müşteri pet-shoplara geldiği zaman bizim konuşma şansımız oluyor. Beslediği hayvan büyüdüğü zaman 60 kiloya kadar çıkabiliyor. Bu hayvanı evde beslemek zor olacaktır bu konuda uyarılarda bulunulmaktadır. Ben kendimden örnek veriyim. Evimde 55 kiloluk bir köpek besliyorum. Bir köpeğimi de işyerimde besliyorum. Fakat evde beslediğim köpek normal şartlarda ev için uygun değil ama ben severek ve bilinçlice yaklaşık 4 yıldır besliyorum. Büyük köpeği evde beslemekle yaşanan zorlukları bile bile göze aldım fakat normal şartlarda büyük ırk köpekler daha çok bahçeler için uygundur, ev için çok da uygun değildir. Küçük bir köpek yaklaşık 10 bin tane tüy döküyorsa, büyük bir köpek 250 bin tane döküyor. Hayvanlar mevsim değişimlerinde tüy dökmeye başlayınca ve gerekli tuvalet eğitimi veremeyince köpeği sokağa bırakıyorlarsa bunun suçlusu pet-shoplar değildir.

Kendi evcil hayvanınız olduğunu duyduk. Aranızdaki ilişki nasıldır?

2 adet Golden Retriever cinsi yetişkin, 4 yaşlarında köpeklerim var. Dişi olanı evde, erkek olanını ise mağazamızda beslemekteyiz. Akşam ben daha binaya girer girmez hissedip kapıyı tırmalar. Zili çaldığımda daha kapının açılmasını beklemeden burnunu kapı arasından uzatıp ‘hoş geldin’ dermişçesine bakar ve hemen yanıma gelir, zorla da olsa kendini sevdirmeye çalışır, zıplar, atlar. Yani bunlar bambaşka şeyler yaşanması ve hissedilmesi gerekir.

Son olarak eklemek istediğiniz şeyler var mıdır?

Her insan gibi bizim de sıkıntılarımız var. Her sektörde olduğu gibi bizde de sıkıntılı meslektaşlarımız olabilir. Bu işi doğru yapan insanlara destek çıkılması lazımdır.

Biz canlı satan kişiler, onlarında canlı olduğunu düşünerek insanın çocuğuna davrandığı gibi davranarak ağzı dili olmadıkları için gereğinden fazla özen gösteriyoruz.

Canlı hayvan satışı olmazsa insanlar, çocuklar, evde vakit geçirebilecekleri bir dost edinemeyecekler. Kısaca evcil hayvanların bir şekilde hayatımızda olması gerekiyor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ten + twelve =

Yeniler

Köşe Yazıları