Samsun’da ’Kedi Kasabası’

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
 Sadece Samsun’daki kedilerin kalabildiği ’Kedi Kasası’na başka illerden kedi alınmıyor.
Sadece Samsun’daki kedilerin kalabildiği ’Kedi Kasası’na başka illerden kedi alınmıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağındaki ‘Kedi Kasabası’nda yaşayan kediler, istedikleri evlerde kalıyor.
Türkiye’de en modern barınak olarak gösterilen “Samsun Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Alanı”nda yer alan ’Kedi Kasabası’nda zaman içerisinde değişmekle birlikte yaklaşık 120 kedi yaşıyor. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından kurulan ve “Kedi Kasabası” adı verilen tesiste sokak kedileri için tekli ve çoklu yaşam alanının içinde bungalov evleri bulunuyor. Kedilerin konforlu bir yaşam sürdürdüğü merkezde baskın olan kediler kendilerine ait evlerde, çoklu yaşamak isteyen kediler ise çoklu evlerde kalabiliyor. Sadece Samsun’daki kedilerin kalabildiği ’Kedi Kasası’na başka illerden kedi alınmıyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekimi Nurhan İşler, Kedi Kasabası’nda kedilerin kendi yaşamlarını belirlediklerini söyledi. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak 2015 yılında Kedi Kasabası konseptini faaliyete geçirdiklerini söyleyen İşler, “Buradaki çalışmalarımız genelde kedilerin doğal ortam içinde yaşamalarına yardımcı olmak. Birçok yerlerde kediler kapalı alanlarda muhafaza edilmekte. Bunlar evcil hayvanlardır ancak kedi sıcağı çok seviyor. Buradaki alanın doğal olmasından dolayı hayvanların kendi yaşamlarını kendileri organize etmeleri, kendilerini düzenlemeleri için 20 dönümlük bir arazi tahsisi yaptık. İlk on dönümlük birinci alanımızı tamamladık. Kediler bu alan içerisinde yaşamlarını devam ettiriyorlar. İlk olarak burayı kedilerinin dışarıya çıkmayacağı şekilde tasarlamayı planlamıştık. Ancak süreç içerisinde kedilerin dışarıya çıkmasını engellemekten ziyade dışarıdan kedilerin yaşamlarını rahatsız edecek unsurlara karşı tedbir almayı doğru bulduk. Dolayısıyla kedilerimiz burada sabahları yemlemeden sonra gün içerisinde orman arazisinin her noktasını dolaşıp akşam tekrar yemlenmek için kendi arazisine gelip burada gördüğümüz barınma evlerinin içerisinde barınıyorlar. Buradaki evlerimiz iki aşamalı, birincisi baskın olan kedilerin yaşadıkları küçük tek katlı evler. İkincisi hepsinin bir arada yaşayabilecek olduğu TOKİ tarzı konut evler var. Burada kediler kendi evlerini belirlemişler, yaşamlarını ona göre devam ettiriyorlar” dedi.

kedi kasabası1
“SAHİPLENME ARZUSU OLAN VATANDAŞLARIMIZA KEDİ VEREBİLİYORUZ”
Kedi Kasabası’na ilçelerden gelen kedilerin kabulünü yaptıklarını belirten Veteriner Hekimi Nurhan İşler, “Aldığımız hayvanları öncelikle birinci bölmelerin içerisinde bir hafta süreyle bekleterek onların gerekli tedbirlerini almak suretiyle dişi erkek olmalarına ve hamile olmalarına göre ayırt ediyoruz. Kısırlaştırma işlemlerini yaptıktan sonra kedilerimize mikroçip takıp, kuduz ve diğer aşılarını tamamlayıp bu doğal yaşam alanlarına bırakıyoruz. Kedi Kasabası bir yılda ülkenin her yerinde duyulduktan sonra buraya kedi bırakmak isteyen vatandaşlarımız oldu. Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak burada sadece Samsun ilçeleri ve merkezden aldığımız kedileri değerlendirmek için bir bir düzenleme getirdik. Buna göre de kedi sahiplerinin Samsun’da ikamet etmesi gerekiyor. Kedisinin de Samsun’da evcil hayvan kayıt defterlerinde kaydı olması gerekiyor. Aksi takdirde diğer illerden buraya kedi bırakmak isteyen vatandaşlarımız oluyor, bu da iş yükümüzü artırıyor. Alanımız içerisinde sahiplenme arzusu içinde olan vatandaşlarımızı alan ziyaretlerine veriyoruz. Burada bu fırsatı veriyoruz. İnsanlar alan içerisinde geziyorlar. Onlara zaman içerisinde yemleme yapıyorlar. Oturuyorlar. Dinleniyorlar. Bu süre içerisinde kendileriyle iletişim kurabilecek, ortak enerji kurabildikleri hayvanları alma arzusu olduklarında sahiplendirme formumuzdan aşıları yapılmış ve kısırlandırılmış olan kedileri vatandaşlara veriyoruz” diye konuştu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − three =

Yeniler

Köşe Yazıları