Tavşanlı Belediyesi GEREKÇELİ DURUM TESPİT RAPORU

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

 

haykonfed sonHayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (Haykonfed), Kütahya’ya bağlı Tavşanlı ilçesinde uzun bir süredir devam eden ve gündemi işgal eden sokak hayvanlarının dramına çözüm getirilmeyişi nedeniyle ‘‘Gerekçeli Durum Tespit Raporu’’ hazırlayarak 26.02.2016’da ilgili mercilere ulaştırdı.

Gerekçede, ‘‘Hayvanların toplanması, rehabilitasyonu, bakım ve beslenmeleri, yasada yer alan diğer hususların yerine getirilmemesi nedeni ile hayvan hakları ihlal edilmekte, hayvanlar acı çekmekte ve yasalar ile güvence altına alınmış olan yaşamları acılı ölümlerle sonlanmaktadır’’ denildi.

KONU: Belediyeye ve ilgili kurumlara “sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalar için” sunulan Durum Tespit Raporu hk

YASAL DAYANAK: İçişleri Bakanlığı Özel İdare ve Belediye Hizmetlerinde Gönüllü Katılım Yönetmeliği 5. Maddesi ve 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununu, 5215 Sayılı Belediye Kanunu,

BİLGİ ve GEREĞİ İÇİN DAĞITIM: BİMER, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Milletvekilleri, Valilik, Orman Su İşleri Bölge ve İl Müdürlüğü, Kaymakamlık, Belediye Meclis Üyeleri, Siyasi Partilerin İl ve İlçe Yönetimleri, Basın Kuruluşları

TAVŞANLI BELEDİYE BAŞKANLIĞINA,

Belediyenin ilçe sınırları içinde sahipsiz hayvanlara yönelik hizmetleri 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde gözlemlenerek, sorunlar ve çözümlere yönelik GEREKÇELİ DURUM TESPİT RAPORU hazırlanmıştır.

Bu rapor ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gerek İçişleri Bakanlığı Özel İdare ve Belediye Hizmetlerinde Gönüllü Katılım Yönetmeliği 5. Maddesi ve gerekse Hayvanları Koruma Kanununu ve Yönetmeliğinde 7 ayrı maddede belirtilen gönüllüler ile iletişim içinde çalışma hususları bağlamında, raporun uygulamaya konması hususunu, müracaatımıza ilişkin 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla sunarız.

Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu
Başkanı
_______________________________________

GEREKÇELİ DURUM TESPİT RAPORU

GEREKÇE: Belediyenin sahipsiz hayvanlara ilişkin hizmetinde ciddi biçimde eksiklikler görülmektedir. Hayvanların toplanması, rehabilitasyonu, bakım ve beslenmeleri, yasada yer alan diğer hususların yerine getirilmemesi nedeni ile hayvan hakları ihlal edilmekte, hayvanlar acı çekmekte ve yasalar ile güvence altına alınmış olan yaşamları acılı ölümlerle sonlanmaktadır.

Şiddetin 12 yaşa indiği, nefret ve öfke duygularının yoğunlaştığı günümüzde, hayvanlara karşı sorumluluk, merhamet ve yaşamlarını koruma konularındaki tüm hizmet ve yaklaşımlar, toplumsal yapıyı da olumlu yönde etkileyecektir.

Bu bağlamda, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu’nun da bilgi ve yönlendirme desteği ile sorunları ve çözümleri yasal çerçevede tespit ederek DURUM TESPİT RAPORU hazırlanarak başta belediye olmak üzere tüm ilgili kurumların ve basının bilgisine sunuldu.

Yasal boyuttaki bu talebimizin kabul görmesi halinde hayvanların yaşam haklarında ve sahipsiz hayvanlara yönelik sorunların çözümünde önemli mesafe alınacağına inanıyoruz.

===================================================
A) BAKIMEVİ ve HİZMETE YÖNELİK DURUM ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

1. MEVCUT DURUM: BAKIM EVİ : Belediyenin, hiç bir yasal koşulu taşımayan ve toplama merkezi olarak kullandığı bölmeler vardır. Hayvanlar buraya gelişi güzel konmakta, pislik ve mikrop içinde sağlıklık hayvanlar bile hastalanmaktadır. Yemek durumu da son derece kötü olup hayvanlar açlıkla karşı karşıyadır. Yemekler çok pis koşullarda hayvanlara verilmektedir. Hijyen bir yana temizlik dahi yeterince yapılmamaktadır. Hayvanları tedavi, ilaç, bakım yoktur. Koşulların uygun olmaması nedeni ile, burada kısırlaştırma veya bir müdahale yapılmamaktadır. Hayvanlar her hangi bir şekilde kayıt altına alınmamaktadır. Barınağa alınan hayvanlar bir süre sonra yok olmakta, hayvanların akibeti bilinmemektedir. Ayrıca toplama merkezine alınan hayvanlara öncelikle kuduz aşısı yapılması gerektiği halde, veteriner hekim olmaması nedeni ile bu kesinlikle yapılmamaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Öncelikle belediyeye TÜM GÜN çalışacak bir veteriner hekim alınmalıdır. Planlanan bakımevi kuruluncaya kadar, bu veteriner hekim mevcut bölmeli toplama merkezinde kayıt-tedavi-bakım koşullarını yasaya ve hijyene uygun duruma getirmelidir. Bu toplama merkezinde tam gün görevli olmalıdır. Hayvanlar için kuru mama alınmalı, toplanan artık yemekler ayıklanmalı, temiz yemek leğenleri içinde hayvanlara verilmelidir. Planlanan yeni bakımevi yapılancaya kadar bu toplama merkezi kullanılacağı için, acilen burada fiziki düzenleme de yapılmalıdır. Temelde hayvanlar için yapılmış olan ve şimdi eşya doldurulmuş olan bölme boşaltılmalı ve hayvan kullanımına verilmelidir. Tüm gün görevli olan personel düzenli temizlik yapmalıdır. Kayıt sistemi olmalı, oraya giren her hayvan önce kuduz aşısı yapılarak hastlalıkları varsa tedaviye başlanmalıdır. Toplama merkezi, oraya sürekli gideecek gönüllülere yaka kartı verilerek ziyarete açık tutulmalı, bakımı açısınan gönüllüler ile işbirliği yapılmalıdır.

B) SOKAKTAKİ HAYVANLARA YÖNELİK DURUM ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

2. MEVCUT DURUM: SAHİPSİZ HAYVANLARA KISIRLAŞTIRMA VE TEDAVİ YAPILMAMASI: Belediyenin yasalara uygun kısırlaştırma yapılacak bir bakımevi olmadığı için kısırlaştırma yapılamamaktadır. Bu da hayvanları kontrolsüz olarak çoğalmalarına sebep olmaktadır. Belediyeler yasaya göre kısırlaştırma amacı olmadan köpek toplayamaz, başka yerlere bu köpekleri götürüp atamazlar. Oysa Tavşanlı’da sayı arttığı için şikayetler olmakta ve belediye de bu şikayetlere konu hayvanları yasaya aykırı olarak toplamaktadır. Toplanan hayvanlar çöplüğe ve başta Tavşanlı Tepecik Beldesi olmak üzere, çevredeki bir kısmı da yaban hayatı olan ilçe dışındaki yerlere atılmaktadır. Hayvanlar çöplükte hastalık ve susuzluk ile baş etmeye çalışarak, kışın da kar altında kalarak acı içinde can vermektedir. Aynı şey Tavşanlı Tepecik Beldesi olmak üzere kırsal kesime atılan tüm hayvanlar için söz konusudur.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Bakımevi kuruluncaya kadar kısırlaşmaların başlaması amacıyla yerel veteriner kliniklerinden kısırlaştırma ve müdahale gerektiren durumlarda belediye HİZMET ALIMI yapmalıdır. Kısırlaştırma başlamadığı takdirde TOPLAMA DA DURDURULMALIDIR. Yaptırılacak kısırlaştırma, belediyenin veteriner hekimi tarafından düzenli olarak denetlenmelidir.

3. MEVCUT DURUM: YASAYA AYKIRI TOPLAMA YAPILMASI: Kısırlaştırma ve bakımevi olmamasına rağmen halkın şikâyetleri ile köpekler toplanmakta ve hayvanlar Ömerbey çöplüğü başta olmak üzere kırsal bölgelere atılmaktadır. Mevcut toplama ekibinde veteriner hekim bulunmamakta, şikâyet üzerine hayvanlar ehil olmayan kişilerce uyuşturucu iğne ile toplanmaktadır. Uyuşturucu ilaç yasaya aykırı olarak veteriner hekim olmadan belediye araçlarında bulundurulmaktadır. Toplama yapılan araç hem ilaçlama, hem yemek taşıma hem de hayvan toplama aracı olarak kullanılmaktadır. Yavrular kafeslere doldurup çöplüğe atılmaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Hayvanları Koruma Kanunu Madde 21/1 bendinde, hayvan toplamanın koşulları net bir şekilde belirlenmiştir. Bu maddede bakımevi olmayan belediyelerin toplama yapmasının yasaya aykırı olduğu açıkça hükme bağlanmıştır.. Yasa yönetmeliği “Sahipsiz hayvanlar, toplanıp “kısırlaştırılmaları” yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra alındıkları ortama bırakılmalı” der. Bu durumda, eğer KISIRLAŞTIRMA için hizmet alımı yapılmazsa, TOPLAMA DURDURULMALIDIR. Toplamada çalışan ve bizzat tarafımızca çöplüğe hayvan atarken yakalanan Veysel isimli toplayıcı o görevden alınmalıdır. İlaçlı tüfek ise KULLANILMAMALIDIR.

4. MEVCUT DURUM: ACİL DURUMU OLAN HAYVANLARA MÜDAHALE EDİLMEMESİ: “Trafik kazası geçiren, yaralanmış, hasta ve acil durumu olan sahipsiz hayvanlar” maalesef sokaklarda acı içinde can vermeye terk edilmektedir. Acil durumu olan kanlar içindeki hasta hayvanları kaderine terk etmek GOREV İHMALINE girmektedir.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Mad: 1-4 gereğince belediyeniz bünyesinde yaralı ve kırıklı, acil müdahale ve tedavi gerektiren hayvanlar için, Veteriner Hekimler Odası ile iletişim içinde, “yaralı, acil ve hasta durumda olan hayvanların bakım ve tedavisi” için özel veteriner kliniklerinden “Hizmet Alımı” yapılmalıdır.

5. MEVCUT DURUM: SOKAK HAYVANLARIN BESLENMESİ: Sokaktaki hayvanların bulundukları yerde beslenmeleri için belediyenin herhangi bir çalışması yoktur. Gönüllüler tarafından besleme yapılmakla beraber bu bütün hayvanları kapsayamamaktadır. Belediyelerin işyerlerinden kuruluşlardan yemek artığı toplayarak hayvanları beslemesi de yasa hükmü olmasına rağmen, belediyenin böyle bir uygulaması yoktur. Lokantaları, büyük işyerleri olan şehrinizde, sokaklardaki hayvanlar için ciddi biçimde açlık söz konusudur. Şehrin başta parkları olmak üzere tabelalı suluklar konması gerekirken konmamış olması, özellikle yazın hayvanların susuz kalmasına sebep olmaktadır. Özellikle hayvanların çoğunun Tavşanlı Belediyesince atıldığı Tepecik bölgesindeki hayvanlar acı ve eziyet içinde can vermektedirler. Açlık, hastalık, yazın susuzluk kışın da kar altında kalarak zor ölümlere mahkum olmaktadırlar. Tedavi olmadığı için hastalıklar hızla yayılmaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Özellikle hayvanların çoğunun Tavşanlı Belediyesince atıldığı Tepecik bölgesindeki hayvanlar için 5 ayrı yerde korunaklı BESLEME ODAKLARI ve SU YALAKLARI oluşturulmalıdır. Buralara belediye tarafından gönüllülerin de katılımı ile düzenli olarak günlük mama konmalı, artık yemek toplanarak konmalıdır. Bu bölgede, hayvanların içine sığınacakları korunaklı kulübeler de yapılmalıdır. Çöplükte hiç hayvan bırakılmamalı, hasta olanlar tedavi edildikten sonra, şehre yakın gönüllülerin kolayca ulaşacakları yerde onlar için de BESLEME ODAĞI yapılmalıdır. Hayvanları Koruma Kanunu çok açık bir şekilde belediyelerin gönüllüleri ile besleme odakları oluşturmasını, ayrıca işyerlerinden artık yemekler toplayarak hayvanlara besleme yapmasını hükme bağlamıştır. Bu yasa çerçevesinde, Belediye gönüllülerce hazırlanan besleme odaklarına mama desteği vermeli, araba ve şoför tahsis ederek işyerlerinden kuruluşlardan artık yemek toplayarak sahipsiz hayvanların beslenmesini sağlamalıdır

6. MEVCUT DURUM: BELEDİYE GÖNÜLLÜLERİN BESLEME ODAKLARINA MAMA DESTEĞİ VERMEMEKTEDİR: Yasa belediyenin gönüllülerile birlikte besleme yapmasını, besleme odakları oluşturmasını, araba tahsis ederek kurumlardan yemek toplayıp sahipsiz hayvanları beslemesini hükme bağlamıştır. Oysa Tavşanlı belediyesi hiç bir şekilde gönüllüler ile besleme yapmamakta, onların oluşturduğu besleme odaklarına mama yemek temin etmemektedir. Hayvanlar şehir içinde de aç ve sefil durumdadır, gönüllüler kendi sınırlı imkanları ile bu hayvanlara yardım etmeye çalışmaktadır.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Belediye gönüllülerin besleme yaptığı besleme odakları için onlara mama desteğinde bulunmalı, araba tahsis ederek kurumlardan yemek artığı toplamalıdır. Bu deste yasal bir hükümdür.

Nesrin Çıtırık
Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 − 8 =

Yeniler

Köşe Yazıları