Vera’nın idrar kesesinden 5 santimlik taş çıkartıldı

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp
Özcan Devecioğlu’nun sahibi olduğu 12 yaşındaki Vera, ameliyattan sonra ‘‘taşı’’ ile...
Özcan Devecioğlu’nun sahibi olduğu 12 yaşındaki Vera, ameliyattan sonra ‘‘taşı’’ ile…

Pomeranian ırkı bir köpek olan Vera’nın idrar kesesindeki 5 cm. genişliğindeki taş, Doç. Dr. Cem Perk ve ekibi tarafından ameliyatla çıkartıldı.

İdrara zorlanarak çıkma, kanamalı idrar ve karın bölgesinde hassasiyet şikayetleriyle Anatolia Hayvan Hastanesi’ne getirilen Vera’da, klinik ve radyolojik muayeneler sonucunda idrar kesesinde taş saptandı.

Vera’da yapılan tetkiklerde idrar kesesinin lümenini tamamen dolduran, radyopakt görünümlü, devasa boyutta bir taşa rastlandı.

5.5×3.5 cm ebatlarındaki taş bütün halde çıkarıldı.
taş 1Anatolia Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Cem Perk, operasyonla ilgili şu bilgileri verdi: ‘‘Veteriner hekimler Elif Pars ve Kübra Sezer tarafından gerçekleştirilen operasyon için sırt üstü yatırılan olguya, orta hattan caudal abdominal deri ensizyonu yapıldı.
Bu bölgedeki laparotomi açıklığından idrar kesesine ulaşıldı. Kesenin damarsız olan bölümüne önce 2 adet askı dikişi konularak kese sabitlendi, sonra içerisindeki idrar enjektörle aspire edildi. Böylelikle idrar kontaminasyonunun önüne geçilmiş oldu.
Kesenin etrafı steril gazlı bezlerle sınırlandırıldıktan sonra, askı dikişlerinin arasındaki avasküler bölümden kesi yapıldı. Bu sırada mukozanın düzgün kesilmesine dikkat edildi. 5.5×3.5 cm ebatlarındaki taş bütün halde Allis pensi yardımıyla çıkarıldı. Kesede başka taş olmadığından, içerisi steril serum fizyolojikle yıkandıktan sonra dikiş aşamasına geçildi.

Doç.Dr.Cem Perk, idrar kesesi taşlarının daha çok orta yaşlı ve yaşlı olan dişilerde görüldüğünü ifade etti.
Doç.Dr.Cem Perk, idrar kesesi taşlarının daha çok orta yaşlı ve yaşlı olan dişilerde görüldüğünü ifade etti.

Bu amaçla 3/0 polyglactin-910 (vicryl) kullanılarak idrar kesesi çift kat dikildi. Laparotomi açıklığı usulüne uygun olarak kapatıldı. Postoperatif dönemi hastanede geçiren Vera, 1 hafta sonra dikişleri alındıktan sonra sağlıklı olarak taburcu edildi.’’

 Pomeranian ırkı dişi bir köpek olan Vera’nın idrar kesesindeki 5 cm. genişliğindeki taş, Doç. Dr. Cem Perk ve ekibi tarafından ameliyatla çıkartıldı.

Pomeranian ırkı dişi bir köpek olan Vera’nın idrar kesesindeki 5 cm. genişliğindeki taş, Doç. Dr. Cem Perk ve ekibi tarafından ameliyatla çıkartıldı.

‘‘Köpeklerde idrar kesesi taşlarına sıklıkla rastlanıyor’’
Köpeklerde idrar kesesi taşlarına sıklıkla rastlanıldığını belirten Doç.Dr. Cem Perk, taşların daha çok orta yaşlı ve yaşlı hayvanlarda görüldüğünü ifade etti.
Perk şu bilgileri verdi: ‘‘Köpeklerdeki taşların yaklaşık %60-70’i magnezyum amonyum fosfat bileşimine sahip struvite taşları. Struvit taşlarına dişi köpeklerde erkeklere oranla daha yüksek oranda rastlanmaktadır. Çünkü idrar kesesi enfeksiyonları dişilerde daha yaygın görülmektedir.’’

İdrar yolu ve kese taşlarının bileşiminin ameliyatla çıkarılmadan da belirlenebildiğini ifade eden Perk, bu amaçla idrar tahlili yapılarak kristallere bakılması gerektiğini ve ayrıca bakteriyel kültür alınmasını da önerdi.

Uygun antibiyotik kullanımı ve özel diyet mamayla bazı taşlar eritilebiliyor
Uygun antibiyotik kullanmı ve taş yapısına göre seçilecek özel diyet mamayla bazı taşların eritilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Cem Perk, köpeklerde rastlanılan diğer taşların kalsiyum oksalat, ürat, sistin, silikat ve kalsiyum fosfat yapısında olduğunu belirtti.
Perk, idrar kesesi taşlarında klinik bulguların, kesede gerginlik, abdominal ağrı, sancılı idrara çıkma, idrar kaçırma ve postrenal üremi belirtileri (iştahsızlık,kusma, depresyon) olabileceğini söyledi. Teşhiste ultrason ve röntgen değerlendirmelerinin önemine değinen Doç.Dr.Cem Perk, kalsiyum içeren taşların en fazla radyopakt görünümü verdiğini, sistin ve urat taşlarının en az radyopakt imaja sahip olduğunu ifade etti.
Ameliyat sonrası yaşam boyu önlem alınması gerekiyor
Perk, ameliyat sonrası yeniden taş oluşumunun urat ve sistin taşlarında %12-25 oranında olduğunu; bu nedenle yaşam boyu idrar yolu enfeksiyonlarına karşı önlem alınması ve uygun diyet mamayla beslenilmesi gerektiğini bildirdi.

Vera’nın radyolojik görüntüsü.
Vera’nın radyolojik görüntüsü.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 − seven =

Yeniler

Köşe Yazıları