Veteriner Hekimlere ve Adaylarına Yaban Hayatı Takviyesi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Aydın Veteriner Hekimler Odası ile IVSA Aydın Topluluğu işbirliğinde, ‘Yabani Hayvanların İlkyardım, Tedavi ve Rehabilitasyonu’ konulu konferans düzenlendi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı ve Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü’nün konuşmacı olduğu konferans, Veteriner Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansa Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Bekir Hakan Köksal, Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin ve yönetimi, IVSA Aydın Topluluğu Başkanı Tugay Gürsoy ve yönetimi, kamu kurumu ve belediye temsilcileri ile öğretim üyeleri katıldı.
“MESLEK OLARAK ÇOK EKSİK OLDUĞUMUZ BİR KONUYDU”
Açılış konuşmasını yapan ve meslek olarak yabani hayvanlarla ilgili eksik bilgileri olduğu kanaatine vararak böyle bir konferansa öncelik verdiklerini dile getiren Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Cemil Şahin, “Bu organizasyonu gerçekleştirmiş olan IVSA Topluluğu’na ve katkı sunan tüm kurumlara çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar içinde olarak değerlendirilsek de yabani hayvanların ilkyardım tedavi ve rehabilitasyonu meslek olarak çok eksik olduğumuz bir konuydu. Maalesef buna benzer organizasyonların çok fazla olmaması yaban hayatının da öne çıkmasının birazcık önüne geçmiş oluyor. Mesleğimizin son dönemlerde omuzlarda yükseltilmeye, daha önceki dönemlere nazaran daha fazla ihtiyaç duyuyor. veteriner hekimleri odalarına, konseye, fakültelere çok büyük işler düşüyor. Hep birlikte elimizi taşın altına koyarak bu tür organizasyonlar için oda olarak hem fakültemizin, hem de öğrenci kardeşlerimizin yanındayız. Birlikte el ele vermediğimiz sürece başarmamamız mümkün değil. Mesleği icra ederken yaşayacak olduğumuz problemlerin önüne geçmek bizlerin elinde. Biz de bu noktada her zaman sorumluluk alacağız” dedi.
“BİRAZ GERİ KALMIŞ DURUMDAYIZ”
Yaban hayatı ve hayvanları konusunda veteriner hekimlerin sıkıntı yaşamalarının nedenlerini açıklayan Veteriner Hekim Ahmet Emre Kütükçü, “Veterinerlik mesleğinin yaban hayatı açısından en temel mesleklerden biri olmasına rağmen farklı meslek dallarının bizi dışlaması ve meslektaşlarımızın bu konudaki ilgisizliği nedeniyle biraz geri kalmış durumdayız. Dünyanın neresine giderseniz gidin yaban hayatı ve yaban hayvanları denilince öne çıkan meslek grubu veteriner hekimlerdir. Fakültelerde aldığımız eğitimin dışında hayvanların doğadaki yaşam şekilleri ve davranışlarını katarak çalıştığımız türlerin doğada nasıl bir döngüde olduklarını iyi öğrenebilirsek, o zaman mesleğin yanında yaban hayatı hekimliğinde de uzmanlaşmak mümkün olabiliyor” diye konuştu.
“KUŞLAR KONUSUNDA KENDİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”
Yaban hayvanlarından kuş ile ilgili sunum yapan Kütükçü, dünyada çok fazla kuş türü olduğunu ifade etti. Kütükçü, “Veteriner hekimler olarak kedi, köpek ve çift tırnaklı hayvanlarla ilgili bilgi sahibiz. Sıklıkla karşılaştığımız yaban hayvanlarından birisi de kuşlardır. Kuşlar konusunda biraz daha kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Kuşların fizyolojileri, anatomileri ve tür özgü davranışları hakkında da bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Ülkemizde de her geçen gün farklı türler ekleniyor. Çünkü kuş gözlemciliği ilerliyor, farklı kuş türleri keşfediliyor. Coğrafi olarak farklı alanlarda, nadir görülen türler de ortaya çıkmaya başladı. Dünyada bilinen 27 takımda 9 bin 700 tür var. Keşfedilmemişlerle beraber kuş türü sayısının 15 bin olduğu tahmin ediliyor” ifadelerini kullandı.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

twelve − one =

Yeniler

Köşe Yazıları