Hamster Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey !!!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Hamster Fare Midir?

Hamsterler genel olarak halk arasında fareye benzediklerinde fare olarak adlandırılsa da aslında baÅŸlı başına bir türdür. 1930’lu yıllarda ilk olarak Hebrew Üniversitesinde araÅŸtırmalara konu olmuÅŸ ve bu günkü Suriye sınırları içerisinde ilk olarak tanımlanmıştır. 1940’lı yıllarda Avrupa ülkelerine yayılmış olsa da Hamsterlar’a küçük çöl canlıları diyebiliriz. Bu makalemizde ilginizi çekeceÄŸini düşündüğümüz hamsterların özelliklerinden kısaca bahsedeceÄŸiz.

Hamster, kedi ve köpek gibi yaygın evcil hayvanlardan sonra çokça tercih edilen sevimli ve ürkek canlılardır. Bu yüzden sizinle iletişim kurmaları için sabırlı olmanız gerekse de diğer evcil hayvanlara göre oldukça uyumlu ve sessiz canlılar olmaları yüzünden ideal ev canlılarıdır. Malzemeleri de oldukça uygun fiyatlıdır. Bakımları temizlik ve ilgi istese de çok masum oldukları için bunu severek yapacağınıza emin olabilirsiniz.

 

Hamster Beslemek İsteyenlere Tavsiyeler - Evcilal

 

Hamsterların Genel Özellikleri

  • Fareye benzeseler de baÅŸlı başına farklı bir türdür.
  • Görme yetileri zayıftır.
  • Koklama ve iÅŸitme duyuları geliÅŸmiÅŸtir.
  • Ön ayaklarını el gibi kullanırlar. Nesne ve yiyecek taşımak, yiyecekleri aÄŸzına götürmek ve kendini temizlemek için ön ayakları adeta birer el gibi iÅŸlev görür.
  • Ön ayaklarında dörder, arka ayalarında beÅŸer parmak bulunur.
  • Yanak kesecikleri depolama görevi görür. Topladıkları yiyecekleri keselerinde saklayıp yuvalarına götürür ve yiyecekleri azar azar tüketirler.
  • Adeta kesilmiÅŸ gibi duran küt kuyrukları, 1 santimetre kadardır.
  • Genellikle sarı ve kahve tonlarında canlılardır.
  • Son derece meraklı hayvanlardır.
  • Dayanıklılardır, çabuk hasta olmazlar.
  • İyi birer kemirgenlerdir. Keskin ön diÅŸleri hayatları boyunca büyür.
  • DiÅŸi hamsterlar, erkeklerden daha agresiflerdir.
  • Gündüz uyumayı severler, geceleri aktiflerdir.
  • Genellikle tek baÅŸlarına yaÅŸamayı severler. Ama cüce Hamsterlar toplu halde yaÅŸabilir.
  • İnsancıldırlar ama ürkek canlılar oldukları için insanlara alışmaları zaman alır.
  • Ürkek ve tedirgin canlılar oldukları için yüksek sesten ve ani hareketlerden hoÅŸlanmazlar.

 

Hamster Bakımı - VETMUNDO - hamster bakımı

 

Hamster Bakımı

Tedirgin ve kendini güvende hissetmeyi seven hamsterlar, iyi birer kemirgen oldukları için sağlam malzemelerden üretilmiş kafeslere koyulmalıdırlar. Yoksa kafesi kemirip kaçabilirler. Kafeslerinin bulunduğu ortamın soğuk olması hamsterların sağlığı açısından sakıncalı olabilir. Ama kafesi direkt güneş alan bir yere konumlamak da doğru değildir. Hamsterlar, kemirgen olduklarından kafes yakınındaki her şeyi kafese çekip kemirmek isteyebilirler. Bu yüzden kafes diğer eşyalara yakın olmamalıdır. Kafesin zemini talaş ya da kum kaplı olabilir. Kum kullanmak biraz daha risklidir. Örneğin kumun kokulu olması hayvana zarar verebilir. Gazete kâğıdı gibi ürünler de zararlı olacağından kafes zemininde kullanılmamalıdır. Hamsterlar, bakımları kolay gibi gözüken evcil hayvanlar olsa da kafes, suluk ve mama dışında bir takım bakım malzemelerine ihtiyaç duyarlar.

 

  • Hamster Yatağı: Genellikle sentetik malzemeler kullanılarak üretilmiÅŸ Hamsterlara özel yataklar bulunmaktadır. Hamsterlar yumuÅŸak bir yerde yatma ihtiyacı hissettikleri için bu yataklar elzemdir.
  • Hamster Tuvaleti: Bu ürün son derece pratiktir. Hem hayvanın saÄŸlığı hem de sizin açınızdan oldukça gerekli ve saÄŸlıklıdır. Zeminine serdiÄŸiniz kemirgen kumu hem tuvalet temizliÄŸini kolaylaÅŸtırır hem de kokuyu önler.
  • Hamster Evi: Ürkek ve tedirgin bir hayvan olduÄŸu için kuytulara ihtiyaç duyan hamsterlar, bir eve ihtiyaç duyarlar.AhÅŸap ya da plastikten yapılan bu ürünler hamsterın gizlenmesi için gereklidir. Kolay temizlik açısından plastik evleri daha tavsiye ederiz. Ayrıca Hamsterlar tahtayı kemirebilirler.
  • Hamster Çarkı: Hamsterlar hareketli ve enerji harcamayı seven canlılardır.Bu yüzden koÅŸu çarkı onlar için olmazsa olmaz bir malzemedir. Hamster özellikle geceleri aktif ÅŸekilde egzersiz yapmalıdır, bunun için mutlaka koÅŸu çarkı gerekir.KoÅŸu çarkı hamsterın iki ayağının da sığacağı büyüklükte olmalıdır.

 

Hamster Özellikleri ve Bakımı Hakkında Her Şey - Pet İhtiyaç

 

Hamster Yavruları 

Hamster yavruları doğumdan sonra 4-5 hafta anneye ihtiyaç duyarlar ve sonrasında anneden uzaklaşmak isterler.

Hamsterlar hastalıklara karşı dayanıklı canlılardır ve kolay hasta olmazlar.

Bilinenin aksine hamsterlar suya ihtiyaç duyarlar ve çok az su tüketirler. Genelde besin maddelerindeki su onlar için yeterlidir. Eğer daha çok kuru bir gıda tüketiyorsa mutlaka hamster suluğu olmalıdır.

Dişi hamsterlar, erkek hamsterlara nazaran daha huysuz ve hırçındır.

 

Hamsterlarda Gebelik Süresi Nedir?

Hamsterlarda gebelik yaklaşık 20 gün sürer ve 5 ile 10 arası yavru doğumu olur.

Kendilerini yalayarak temizlerler. Hamsterların tükürüğündeki maddeler antiseptik vazifesi görür.

Hamsterların doğan yavruları öldüğünde genelde kafeste bulamazsınız. Çünkü hamsterlar ölen yavruları yiyebilirler.

 

Hamsterlarda Beslenme ve Barındırma - VetRehberi

 

Hamster Beslenmesi

Aşırı iştahlı olmayan hamster, diğer evcil hayvanlara göre beslenmesi kolay bir canlıdır. Hazır yemlerle beslenmeleri yeterli olsa da taze gıdalarda bu hayvanlara verilmelidir. Hamsterlar, yeşil sebzeleri çok severler. Salatalık, brokoli ve ıspanak gibi yeşil sebzeleri taze olarak onlara vermelisiniz. Bunun yanında elma, muz ve armut gibi meyveleri de sever. Fakat, onlara fazla meyve verilmemelidir. Sindirimi zor meyve ve sebzeler bu sevimli kemirgenlerin sindirim sistemlerine zarar verebilir. Gıdalardan aldıkları su yeterli olmayacağı için günlük temiz su da bulundurulmalıdır. Mısır, yulaf ve arpa gibi tahılları ve keçiboynuzunu da çok seven Hamsterınıza mutlaka hazır yem vermelisiniz.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Yeniler

Köşe Yazıları