Kediler Sizi Görmeseler Bile, Nerede Olduğunuzu Nasıl Bilebiliyor?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kedilerin gizemli yetenekleri bu keşif, kedilerin bilişlerinin “obje kalıcılığı” ismi verilen bir şeyi işaretlediğini, yani bir şeyin onu göremeseler bile hala var olabileceğini belirlediklerini gösteriyor. Daha evvelki çalışmalar mütevazi konut kedisinde (Felis catus) bu bilişsel yeteneği göstermiş olsa da, bu, işitmenin etraflarını ve içindeki hareketli objeleri izlemede nasıl bir rol oynayabileceğini belirlemede yeni bir keşif olarak karşımıza çıkıyor.
Kedilerin ürpertici özelliklerinin altında yatan bilimini saptama vazifesi Japonya’daki Kyoto Üniversitesi’nden kedi sahibi Saho Takagi‘ye düştü. Takagi ve meslektaşları, PLOS ONE mecmuasında yayınlanan yeni bir makale için 50 kediyi teste tabi tuttular. Kediler, evcil hayvanlardan ve kedi kafelerinde bakılan kedilerden oluşuyordu.
Kedilerin, bir hayvanın zihinsel olarak diğerlerinin nerede olduğunu takip ettiği sosyo-mekansal biliş ismi verilen bir özelliği sergileyip sergilemediğini görmek istiyorlardı. Bu özellik, birkaç duyu ile elde edilebilir (örneğin siz de birinin geldiğini görmeden ve hatta duymadan “hissetmiş” olabilirsiniz), lakin bu çalışmanın hedefleri için araştırmacılar sesi inceliyordu.

Shutterstock kediler, bir penceresi, iki kapısı olan ve müşahede için kameralarla donatılmış bir odaya tek başlarına yerleştirildi. Hoparlörler, bir yabancının sesi, bir sahibinin sesi, test edilen kediye tanıdık gelen bir kedinin sesi yahut toplumsal olmayan seslerin (genel elektriksel sesler) kayıtlarını çalmak için odanın dışına yerleştirildi. Bunlar daha sonra kedilerin seslerin “ışınlanmasına” yahut ses hoparlörler ortasında hareket ederken hareketsiz kalmasına nasıl reaksiyon verdiğini görmek için tıpkı yerde yahut değişen yerlerde çalındı.
Görüntü kayıtlarının tahlilleri daha sonra, sahiplerinin sesleri tıpkı hoparlörden – ve hasebiyle tıpkı yerden – geldiğinde kedilerin daha az şaşırdıklarını, fakat sahiplerinin sesleri apansız farklı bir konuma/hoparlöre geçtiğinde şaşırdıklarını ortaya çıkardı. Şaşkın bir kedinin sözüne aşina değilseniz, çoklukla ani bir kulak seğirmesi ile gözlemleniyor.
Çalışma muharrirleri, “Sonuçlar, sahiplerinin yeni, beklenmedik bir yere ‘ışınlandığı’ ortaya çıktığında kedilerin şaşırdığını, lakin toplumsal olmayan uyaranlarla test edildiğinde tıpkı formda reaksiyon vermediklerini gösterdi” yazdı ve şöyle devam etti: “Bu sonuçlar, kedilerin görünmeyen sahibin zihinsel bir temsilini taşıdığını ve sahibinin sesinden, sosyo-mekansal bilişin delilini göstererek sahibinin pozisyonunu haritalandırdığını gösteriyor.“

Kaynak: https://www.akilligundem.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × four =

Yeniler

Köşe Yazıları