Yaz çoğumuzun sabırsızlıkla beklediği bir mevsimdir ancak aynı zamanda özellikle sevgili evcil hayvanlarımız için aşırı sıcaklıkları ve zorlukları da beraberinde getirebilir. İnsanlar olarak kıyafetlerimizi, beslenmemizi ve yaşam tarzımızı değiştirerek sıcak havaya uyum sağlayabiliriz ancak tüylü dostlarımız yaz aylarında onların refahını sağlamak için bize güveniyor.
Yaz ayları, kış aylarına göre neredeyse herkesin dışarıda vakit geçirmekten daha çok keyif aldığı bir dönem olabilir ancak aşırı sıcaklar herkesi olumsuz etkileyebilir. Bu kadar çok sıcak koşullarda biz insanlar, sıcakla baş edebilmek için sandalet, şort, şapka, ince giysiler, şemsiye gibi yazlık giysilere geçmek gibi yaşam tarzımızda, beslenmemizde ve giyimimizde değişiklikler yapabiliriz. Ayrıca daha fazla sebze, meyve, dondurma, soğuk içecekler ve su tüketebilir, serinlemek için havuza veya denize girebiliriz. Ancak sevgili tüylü dostlarımız maalesef bizler gibi bu tür değişiklikleri yapamıyorlar. Bizimle konuşamadıkları için dışarıdayken canlarını sıkan şeyleri dile getiremezler.
Bu nedenle yaz sıcaklıklarının yüksek olduğu bu gibi durumlarda evcil hayvan sahiplerinin daha dikkatli ve sorumlu davranması gerekiyor. Evcil hayvanlarımızın davranışlarını gözlemleyerek daha dikkatli olmamızda fayda var.
Aşağıda çok sıcak ve güneşli öğleden sonraları evcil hayvanlarınızla neler yapabileceğinize dair bazı önerilerde bulunmaya çalışacağız. Umarız faydalı olurlar.
Evcil hayvanınızı asla camları kapalı park edilmiş bir arabada bırakmayın.
Evcil hayvan olsun ya da olmasın kimseyi park halindeki bir arabada güneşte bırakmak güvenli değildir. Aşırı sıcak nedeniyle tatsız olaylara yol açabilecek riskli bir durumdur. Bu nedenle tüylü dostunuzu arabanın içinde bir dakika bile yalnız bırakmayın. Bazen camlar biraz açık olsa veya klima açık olsa bile yine de onları yalnız bırakma riskini almamaya çalışın.
Güneş tepedeyken arabanın içindeki sıcaklık sadece birkaç dakika içinde kolayca 40 dereceye ulaşabilir ve bu da kediniz veya köpeğiniz için dakikalar içinde ölümcül sonuçlara neden olabilir. En güvenli ve en iyi çözüm, bankaya veya başka bir yere gitmek gibi dışarıda yapacak bir işiniz varsa, evcil hayvanınızı evde bırakmak ve ardından işlerinizi tek başınıza halletmek için dışarı çıkmaktır.
Taze ve soğuk içme suyuna sık sık erişim sağlayın.
Köpeğiniz de tıpkı sizin gibi yaz aylarında su kaybeder ve suya ihtiyaç duyar. Su kabını normalden daha sık değiştirin ve suyu olabildiğince soğuk tutmaya çalışın. İçine buz bile ekleyebilirsiniz. Köpeğinizle yürüyüşe çıktığınızda yanınızda su getirin ve köpeğinizin düzenli aralıklarla su içmesini sağlayın. Köpeğiniz arka bahçenizde koşup oynamayı seven şanslı bir köpek yavrusuysa, bahçede kolay erişilebilir bir su kabı olduğundan emin olun.
Köpeğinizin yorulduğunda dinlenebileceği bir köpek kulübesi, ağaç, çalı veya duvar yoksa şemsiye kullanmak en makul çözüm olacaktır.
Dışarısı çok sıcaksa, evcil hayvanınızı içeride tutun.
Dış sıcaklık 30 derecenin üzerindeyse ve güneş doğrudan tepedeyse, bir süre içeride klima veya vantilatör altında kalmak en iyisidir. Ayrıca nem yüksek olduğunda, dışarıdaki sıcaklık sadece 30 derece olsa bile algılanan sıcaklık 40 dereceyi geçebilir. Bu sadece hayvanlar için değil herkes için tehlikelidir.
Soğutma Yatağı, Soğutma Yeleği, Soğutma Tasması, Klima ve benzeri diğer ürünler köpeğinizin serin kalmasına yardımcı olabilir.
Evcil hayvanınızın serin kalmasına yardımcı olmak için evinizin içinde soğuk ve tatlı su tutabilirsiniz. Ek olarak, soğuk taş yüzey, soğutma jeli kapsülleri veya kristal buz paketleri gibi köpeğinizin soğumasına yardımcı olacak bir yüzey sağlayabilirsiniz. Bunlar, köpeğinizin yatağının içine yerleştirilebilir veya üzerinde uyuduğu matın altına yerleştirilebilir.
Evcil hayvanınızın cinsine ve türüne göre uygun zamanda bakımını yaptırdığınızdan emin olun.
Kürkünün cildi güneşten koruyan koruyucu bir özelliği olduğu ve kışın da yalıtım sağladığı için evcil hayvanınızı tımar etmenize gerek olmadığını unutmayın. Ancak çok uzun tüylü bazı ırklar ölü ve kırık tüylerden kurtulmak için belirli oranlarda profesyonelce taranır ve bu onların taze yazlık kürklerinin çok daha hızlı uzamasına yardımcı olur.
Beyaz tüylü köpekler, kısa tüylü köpek ırkları ve yeni kırpılmış köpekler güneş yanığına karşı özellikle hassastır. Evcil hayvanlarınızı güneşin zararlı etkilerinden korumak için onları günün en sıcak saatlerinde kapalı mekanlarda tutmanız gerekir.
Evcil hayvanlarınızı güneşin zararlı etkilerinden korumak istiyorsanız, kulaklarına çocuklar için tasarlanmış güvenli, yüksek faktörlü güneş kremleri sürebilirsiniz. Bahçenizde bir köpek kulübesi bulundurmanızı ve sıcak zamanlarda evcil hayvanınızı çalıştırmaktan kaçınmanızı öneririz.
Aşırı sıcak saatlerde evcil hayvanınızı sıcak kaldırımlarda veya asfaltta yürüyüşe çıkarmayın.
Aşırı sıcak saatlerde evcil hayvanınızı sıcak kaldırımlarda veya asfaltta yürüyüşe çıkarmayın.
Bu özellikle köpek sahipleri için önemlidir. Köpeğin patilerinin altındaki yumuşak, süngerimsi deri ısıya karşı serinletici bir özelliğe sahiptir. Ancak yine de sıcak asfalt veya kaldırımlarda etkisiz olacaktır ve evcil hayvanınızın patilerini yakma riski yüksektir. Orta veya küçük bir köpeğiniz varsa, kaldırımın çok sıcak olduğunu düşünüyorsanız onu taşıyabilirsiniz.
Bu özellikle köpek sahipleri için önemlidir. Köpeğin patilerinin altındaki yumuşak, süngerimsi deri ısıya karşı serinletici bir özelliğe sahiptir. Ancak yine de sıcak asfalt veya kaldırımlarda etkisiz olacaktır ve evcil hayvanınızın patilerini yakma riski yüksektir. Orta veya küçük bir köpeğiniz varsa, kaldırımın çok sıcak olduğunu düşünüyorsanız onu taşıyabilirsiniz.
Köpeklerin yürümesine izin veren çimenli parklar veya yeşil alanlar, bu tür koşullarda yürüyüş yapmak için ideal yerlerdir. Bu sayede köpeğinizin patileri yanmaz.
Güneş kremini unutma.
Çok kısa saçlı ve ince derili hayvanlar, tıpkı insanlar gibi güneş yanığı riski altındadır. Kulaklar, burunlar ve diğer bölgeler UV ışınlarına karşı aşırı derecede hassastır. Bunu önlemek için, evcil hayvanınızın cildine zarar vermeyecek güneş kremleri veya spreyler veya onları güneşten koruyabilecek koruyucu köpek giysileri satın alabilirsiniz.
Kalp krizi belirtilerini öğrenin.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizin davranışlarını gözlemleyin ve hemen en yakın veteriner kliniğine götürün:
- Hızlı ve amansız nefes alma
- nefes almada zorluk
- Kusma
- İshal. Kanlı veya kansız.
- Aşırı uyuşukluk
- Bayılma veya sendeleme
- Koordinasyon bozuklukları
Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, evcil hayvanınız için hemen tıbbi yardım alın.
KAYNAK:https://petcanvas.art/