“32 Ülkenin en prestijli en büyük pet shop zincirlerinde satılan İsviçre markası curli, Türkiye’ye giriş sürecini anlatıyor”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

– curli’den bahseder misiniz?
curli 2010 yılında İsviçre’de kurulmuş en iyi köpek aksesuarları üreten bir markadır. Kurucusu Mark Zimmermann daha o zamanlar yavru olan köpeği Kylie’ye hiçbir yerde kaliteli ve sağlıklı bir tasma bulamayınca, başka bir şirkette hisselerini ve evini satıp bu işe girişmiş ve şimdi dünyaca ünlü Air Mesh Vest Harness’i geliştirmiş. 33 yıllık arkadaş olan Mark Zimmermann ve ortağı Roland Primus dağ sporu tutkunudurlar. Mark curli’yi kurarken dağ sporlarında kullanılan sağlam ve güvenilir ekipmanlardan esinlenmiş. Bilirsiniz dağ tırmanmada en güvendiğiniz insanla yola çıkarsınız, dünyanın en sağlam en kaliteli ekipmanınız olmalı, çünkü hayatınız söz konusudur. curli bu sağlamlığı, rahatı ve güveni temsil eder. En iyi malzemeler kullanır. İnovasyona çok önem verir. Hep ilkleri yapar. curli, yıllar içinde reklam yapmaksızın tüm dünyada büyük bir üne kavuştu. Şu anda 32 ülkede en büyük ve en prestijli pet shop ve mağazalarda en popüler markadır. Pet sektöründe dünyanın en önemli markasıdır. Kaliteden anlayan ve köpeği için en iyisini isteyen herkesin ilk tercihi curli’dir.

“Kamuoyuna duyuruyoruz, curli prestijini kullanarak taklit ürünleri satıyorlar.”

– curli’nin Türk Pet Sektöründeki konumundan bahseder misiniz?
2015 yılında bir distribütör aracılığıyla Türk pazarına giriş yaptık. 2 buçuk senede ülkemizde de çok büyük başarıya ulaştık. Kime sorarsanız size aynı şeyi söyleyecektir. curli’yi satmak zorunda kalmazsınız, ürün kendi kendini satıyor zaten. Bu çok başarılı satışlar ve gitgide artan talebi gören distribütör, curli’yle sözleşmesi ve ‘taklit yapamaz, üretim yapamaz’ anlaşması olmasına rahmen, ithalatı durdurup taklitlerini üretmeye başladı. curli; nasıl sağlamlığı, inovasyonu ve güveni temsil ediyorsa, taklitleri tam tersini temsil ediyor. Bu çok kötü kalite taklitler Türkiye’nin her bir yanında en prestijli AVM’Lerde nerdeyse curli fiyatlarına, fakat çarşı pazarda da aynı ürünler çok ucuza satılmaya başlandı. Paketlemede Alman bayrağı vardı ve biz tüketicilere Alman markası diye satmaya çalışıyorlardı. Benim gibi sorumlu köpek sahibi olan curli müşterileri, curli’yi artık hiçbir yerde bulamayınca tepki vermeye başladı. Ben İsviçre’de şirketin ana merkeziyle irtibata geçtim yüzlerce insanın sorduğu soru gibi “curli’yi nerde bulabilirim” sorusu üzerine ilk taklit haberi alan firma ile uzun süreçli bir iş birliğine başladık. Distribütörün hemen sözleşmesini iptal ettik ve davalar açtık. Ceza davasında 7 yıl hapis cezası istiyoruz. Kamu davası bile açıldı. Yasa dışı eylemlerini durduracağı yerde, aileden biri üzerine yeni bir şirket kurup yeni bir etiketle yeni taklitleri piyasaya sürdü. Bu yeni taklitler curli’nin 10 yıl önce yaptığı modası geçmiş bir modeli. Kendi dizaynıymış gibi insanları kandırıyorlar. Herkesin bilmesini istiyoruz ki, curli’ye kalitesi hariç bu çok benzeyen ürünler taklittir ve üretim değeri çok ucuzdur. Türkiye aleyhtarı olan bu çirkin eylemleri ilk defa sizin aracılığınızla artık kamuoyuna duyurmak istiyoruz.

– curli’nin gelecek planlarından bahseder misiniz? Yeni yatırımlar planlıyor musunuz?
Evet. Mark ve Roland her gün köpeklerin mutluluğu için başka neler yapabiliriz diye güne başlıyorlar. Çok güzel yepyeni ürünlerimiz var. Küçük köpekler için Mıknatıslı Vest Göğüs tasmasından sonra, Mıknatıslı Belka Comfort gibi… Büyük köpekler için geliştirilmiş en mükemmel göğüs tasması. Merinos yününden göğüs tasmalarımız da geldi ve elastik içeren yeni gezdirme tasmalarımız da. Ayrıca Yeni Zelanda, Kanada ve ABD’de yeni pazar olmasına rağmen en iyi mağazalarda satışlarımız gittikçe artıyor ve lokasyonlarımız Türkiye’de olduğu gibi her gün çoğalıyor. Yeni yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. Türkiye pazarını kendimiz yeniden yapılandırıyoruz. Türkiye distribütörlüğü için anlaşmak istemedik, fakat yurtiçi bölge distribütörleri ile çalışmaya açığız. Yeni iş birlikleri için çok heyecanlıyız. Bizimle irtibata geçmelerini çok isterim.

– curli’yi diğer markalardan ayıran en önemli özellikler nelerdir?
Kalite. İnovasyon. Dayanıklılık. curli ürünlerini çok rahat 6-8 sene kullanabilirsiniz. 30 derecede yıkanır. Belka’lar ise 20 yıl, yani bir köpeğin hayatı boyunca. Güvenebileceğiniz bir markadır. Bizim bütün tasarımımız patentlidir, bize aittir. Kimsenin bilmediği, çözemeyeceği özel bir tekniği, işçiliği var. Kolay görünse de iyi bir tasma üretmek uzmanlık ister. Yıllarca aynı fabrikada, aynı uzman işçi gücüyle sadece curli’ye özel makinelerde üretilir. Diğerleri gibi yatak, köpek çantası, iç çamaşırı dikilen makinelerde dikmeyiz. 6 ayda bir şirket açıp kapatıp, isim değiştirip durmayız. 10 sene önce curli’ydik, şimdi daha gelişmiş haliyle curli’yiz ve 10 sene sonra da dünyanın her yerinde büyüyerek var olacağız. Bu kolay başarabileceğiniz, hele taklitlerde başarabileceğiniz bir şey değildir. Kimseyi taklit etmeyiz. Dünyada öncüyüz, saygıdeğeriz ve özeliz. Müşterilerimiz markamızı çok severler. En büyük zincirler bize çok güvenir. Almanya’da 1. sıradayız. Dünyanın her bir yanında curli koleksiyonerleri oluşmaya başladı ve akım hızla devam ediyor.

– Biraz ürün çeşitliliğinden bahsedelim.Hangi ırklar/boyutlar için ürünleriniz mevcut?
Bildiğiniz gibi en ünlüsü Air Mesh Vest Harness diye adlandırdığımız küçük ve orta boy köpekler için göğüs tasmamız. Koleksiyonumuzdaki bu göğüs tasmamızı yıllar içinde geliştirdik ve başka çeşitlilerini çıkarttık, puantiyeli ve kareli Puppy-Set’ler gibi… Türkiye’de ilk sevkiyatım geldikten sadece 26 gün sonra hepsi tükenmişti! Şimdi hemen ikinci sevkiyatımız geldi. Artık tekrar stoklarımızda. Manyetik modellerimiz mevcut. Kapaması daha kolay ve tek elle gezdirme tasmasının çengelini geçirebiliyorsun. En yenisi Merinos yününden yapıldı ve fiyat farkı da Air Mesh’lerle fazla değil. Mama altlığı, araba emniyet kemeri, gezdirme tasmalarımız gibi birçok başka yüksek kaliteli ürünümüz var.

 

– DogFinder’i anlatır mısınız? Nedir ve nasıl çalışır?
DogFinder, curli ürünlerine özel benzersiz bir özelliktir. Hizmet ücretsizdir ve köpeğinin kaybolması durumunda onu bulmana yardımcı olacak değerli ekstra hizmet sağlar. Özetle, curli göğüs tasmasının DogFinder etiketin altındaki seri numarası web sitemize kayıt edildiğinde ve curli sunucusuna bağlı güvenli veri tabanına girdiğinde, adres ve telefon bilgilerin kaydolur. Köpeği bulan kişi curli web sitesinden göğüs tasması üzerindeki numarayı girdiğinde köpek sahibiyle irtibata geçmesi için tüm bilgiler çıkar.

“Köpeklerimiz de insanlarımız da en iyisini hak ediyor.”

– Türkiye’de piyasaya girdiğinizden berisüreç nasıl ilerledi, geri dönüşler hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Biz lansmanımızı Kasım 2019’da İstanbul’da yaptığımızda özellikle sayısız curli sevenler arasında bir bekleyiş başladı. curli ikinci sefer Türkiye’ye ye girişinde kendi şirket kurmayı seçmesi çok akıllı bir adımdı ve sektörde tam güven oluştu. curli’nin ürünlerine güvendikleri gibi Türkiye yapılanmasında da güven duydular. Biz 6 Ocak 2020 ‘de curli Dış Tic. Ltd. Şirketi’ni kurduk. Kuruluş işlemleri, ithalat için gerekli izinlerin alınması ve ilk sevkiyatımızın gelmesi, depolanması mart ortalarını buldu, sonra da pandemi süreci başladı. Mayıs sonlarına kadar satışa başlayamadık, fakat alt yapımızı güçlendirdik. B2B olarak artık çok kolay kayıt yapılabiliyor ve siparişlerinizi oluşturabiliyorsunuz. Ödeme koşulları çok uygun, fiyatlarımız ocak ayı kuru fiyatlarıyla hâlâ aynı ve muhatap direkt biziz. Bekleyen
perakendecilerimize hemen siparişlerini temin ettik, satışlar çok hızlı başladı. Bazı renk ve özellikle Puppy setler yok sattı. Hâlâ birçok yerden tekrar tekrar talepler almaya devam ediyoruz. İnanıyorum ki köğeklerin sağlığana uygunsuz curli taklitlerini piyasadan temizlediğimizde original curli herkese kolay ulaşacaktır. Çünkü tüm köpeklerimiz en iyisini hak ediyor, insanlarımızda öyle.

-Ürünlerinizi nerelerde bulabiliriz veya nereden satın alabiliriz?
Biz sadece B2B satışı yapıyoruz. curli ürünlerini en iyi pet shop ve veteriner kliniklerinde bulabilirsiniz. Satış noktamız www. mycurli.com, sosyal medyayı sadece marka ve ürünlerimiz hakkında bilgi vermek amacıyla kullanıyoruz. Türkiye genelinde çok talep geldiği ve şu anda her yerde satış noktamız ne yazık ki olmadığı için tek bir firma aracılığıyla N11.com, Trendyol.com, Hepsiburada.com’da internet üzerinden satışımız da mevcut.

– Türkiye’deki tanıtım ve marka çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz, bu konuda neler yapıyorsunuz?
Şimdiye kadar hiçbir şey diyebilirim. Fakat sanırım artık herkese özellikle pet sektörüne tüketicilerin niye bu kadar çok curli istediğini ve özelliklerini anlatma zamanı geldi.

– Son olarak sizin okurlarımıza iletmek istedikleriniz nelerdir?
Taklit ürün almasınlar ve satan yerleri açıkça ihtar etsinler. Taklit mal müşteri hakları ihlalidir. Bizim hakkımızı gasp ettikleri gibi tüketicilerin de hakkını ihlal etmektir. Taklit ürünler tabii ki ucuzdur, çünkü daha kalitesizdir, en ucuz malzemeler kullanılır. Tasma üretiminden anlamayan, hangi boyanın kullanıldığını bilmeyen kişiler tarafından üretiliyor. Test sürecinden geçmeyen bu ürünler köpeğin dersini de zamanla yara mı yapar, kolu mu çıkar umursamazlar ne yazık ki… Taklitçiler sadece insanların cebinden alabileceği parayı önemser. Vur kaç taklit markalardan milletçe bıkmış durumdayız. Herkese Alman markası diye satmaya çalıştıkları taklit markayı, dava süreci başlayınca Türk Bayrağı’nı taklit ürüne koyup onu Avrupa’da dalgalandıramaz. Taklitçi Türkler diye değerlendiriliyoruz ve böyle insanlar güzel Türkiye’mizin utanç kaynağıdır maalesef. Biliyorum ki, kimseye taklit olduğunu söyleyerek satılmıyor. Fakat nihai tüketiciler taklit olduğunu bilmedikleri için
alıyor. Perakendecilerin de bozuk ve taklit ürünleri bilerek almamalarını diliyorum. Nihai tüketicilerin kendi haklarından haberdar olmalı ve herkesin tepki göstermesini, daha iyisini talep etmesini ve bunun artmasını çok isterim. curli ürünü almak, aynı zamanda en iyisini yapmak için uğraş veren bir markayı ödüllendirmektir. Daha iyisini yapmaları için teşvik etmektir. Bizim gibi markaların çoğalmasını ve evcil hayvanlarımıza daha iyi ürünler alabilme imkanımızın artmasını diliyorum. Sektörde bu kadar çok iyi ürüne ve kaliteye ihtiyaç varken, zaten en iyisi olan bir markanın taklidini yapmak kendisinden başka kimseye faydası olmayan bir davranıştır.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

11 − 4 =

Yeniler

Köşe Yazıları