Fransız otomotiv üreticisi Peugeot, Stellantis Design Studio iş birliğiyle hayata geçirdiği E-5008 Dog Edition Concept modelini duyurdu. Tatil sezonunun başlamasıyla birlikte evcil hayvan sahiplerine yönelik geliştirilen bu konsept, araca sonradan aksesuar eklemek yerine yolculuk deneyimini doğrudan bir köpeğin algı, duyu ve ihtiyaçlarına göre yeniden tasarlıyor. Büyük SUV kullanıcılarının yarısından fazlasının köpek sahibi olmasından yola çıkılarak geliştirilen konsept, markanın tam elektrikli E-5008 modeli üzerine inşa edildi.
Araç kabininde, köpeklerin renk algısına uygun olarak sakinleştirici mavi tonlar ve canlandırıcı sarı detaylar tercih edildi. Köpeklerin yolculuk sırasında başlarını camdan dışarı uzatma alışkanlığı düşünülerek tasarlanan özel pencere yastığı (Window Headrest), hem konfor hem de güvenlik sunuyor. Ayrıca bagajda veya molalarda kullanılabilen modüler yatak, akıllı tasma, entegre mama ve su kaplarının yanı sıra, aracın bataryasından beslenen (V2L) ve bagaj tabanına gizlenen özel bir evcil hayvan kurutma makinesi de donanımlar arasında yer alıyor.
Fiziksel donanımların yanında yazılımsal çözümlerle de desteklenen konseptte, araç içindeki sıcaklığı ideal seviyede tutan ve uzaktan kontrol imkânı sunan akıllı iklimlendirme sistemleri bulunuyor. Kaybolan veya araçtan uzaklaşan köpeği geri çağırmak için özel sesler yayan “Dog Retriever” gibi deneysel yazılımlar da dikkat çekiyor. Seri üretime geçmesi planlanmayan Peugeot E-5008 Dog Edition Concept, elektrikli araçların evcil hayvanlı aile yaşamına nasıl uyum sağlayabileceğini gösteren yenilikçi bir tasarım çalışması olarak öne çıkıyor.








