Evinizin bir köşesinde estetikte mükemmele yakın, adeta görsel bir şov oluşturmak için bir akvaryum ve birkaç harika balık yeterli olacaktır. Tabii bu görsel şölenin ilk bakışta oldukça zor görünen bir de bakım kısmı var. Biz de sizler için beslenmesi kolay 10 balık türünü derledik, gelin birlikte göz atalım!
Genellikle evcil hayvan kavramı pek çok kişinin aklına yalnızca kedi ve köpek olarak gelir ancak balıklar da harika evcil hayvanlardır. Her ne kadar kediler ve köpekler kadar etkileşimde bulunabileceğiniz bir tür olmasalar da bu bazı evcil hayvan sahipleri için büyük bir avantajdır.
Kediler ve köpekler durmadan hareket etmek ve ilgi görmek isteyen canlılardır ancak balıklar ise bu durumun tam tersi, onlar için temiz bir akvaryum, iyi çalışan bir havalandırma filtresi ve bir yem düzeni yeterlidir.
Oldukça düşük maliyetli olan balık beslemek, çeşitli akvaryum tasarımları ile bakım maliyetlerini azalabilirken arttırabilir de. Evinizin köşesinde görsel bir şov yaratmak ve aynı zamanda bir canlıyla bağ kurmak hiç şüphesiz ki harika bir duygudur.
Balık beslemeye yeni başlayanlar için bakımları biraz karmaşık gelebilir. Kimi balık türleri akvaryumu sadece kirletirken, kimisi temizler kimisi ise sürekli olarak yavrulayarak akvaryum popülasyonunu devamlı olarak arttırır. Bu nedenle yeni başlayanlar için bakımı ve beslenmesi kolay balık türlerinden 10 tanesini sizler için derledik, gelin birlikte bu türleri inceleyelim!
10- Lepistes
Hemen hemen akla gelebilecek her renkte olabilen, her akvaryum ortamında rahatlıkla yaşayabilen ve barışçıl bir mizaca sahip olan Lepistes balığı, bu nedenlerden dolayı en çok rağbet gören balık türlerinden bir tanesidir.
Yeni başlayanların yanı sıra deneyimli balık sahiplerinin de oldukça tercih ettiği Lepistes balıklarının rağbet görmesinin sebebi ise çok fazla renk seçeneği ile bulunduğu akvaryuma rengârenk bir görünüş katması ve oldukça kolay yapılabilen bakımıdır. Ortalama olarak dişi Lepistes balıkları 6 cm olabiliyorken, erkek Lepistes balıkları ise 3 cm’dir. Onlar için en uygun sıcaklık 25- 28 derece arasıdır.
Erkek Lepistes balıkları dişilere kıyasla daha renkli ve daha hareketlidir. Bu nedenle daha çok tercih edilen Lepistes cinsi, erkek Lepistes balıklarıdır. Çok hızlı bir şekilde üremelerinden dolayı dişi ile erkek Lepistes balıklarının aynı akvaryumda bakımları içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Bu nedenle genel tercih olarak hem renkli hem de daha hareketli olması sebebiyle balık besleyenler tarafından sadece erkek Lepistes balığı bakımı tercih edilir.
9- Neon Tetra
Oldukça küçük vücudunun ve barışçıl yapısının yanında parlayan pullarıyla müthiş bir görselliğe sahip olan Neon Tetra balıkları, kolay bakımı sebebiyle sıkça tercih edilen balık türleri arasında yer almaktadır. Neon Tetra, yeni başlayan akvaryum sahipleri için de mükemmel bir balık türüdür.
Yaklaşık 2 cm boyutlarına ulaşan Neon Tetra balık türü, grup halinde bulunmaktan hoşlanır. Bu nedenle, bakılacağı takdirde bir değil birkaç Neon Tetra alınmalıdır. En az 8’li grup olarak yaşayan Neon Tetra türü, sürü halinde harika bir uyumla ve barışçıl bir şekilde yaşarlar.
Parlak pullarındaki yatay şeritten dolayı estetik olarak oldukça ön plana çıkan Neon Tetra balıkları, 22-24 derece sıcaklı ortalamasının sağlandığı akvaryumlarda ideal yaşam koşullarını bulabilir. Bazı balık sahipleri Neon Tetra balıklarının parlak pullarıyla daha ön plana çıkması için akvaryum zeminin siyah kumla kaplayarak görsel bir zenginlik sağlayabilirler.
8- Astronot balığı
Oscar balığı olarak da bilinen Astronot balığı genel kanı olarak akvaryumda yaşayabilecek en akıllı balık türlerinden birisidir. Astronot balıkları grup olarak değil, bireysel olarak yaşarlar. Diğer türlerle iyi ilişkiler kuramadıklarından dolayı, sadece kendi türünden balıkların bulunduğu akvaryumda yaşamaları daha uygundur.
Etçil bir tür olan Astronot balıkları, diğer balık türlerine nazaran oldukça fazla atık üretir. Bu nedenle akvaryumun sıkça temizlenmesi gerekmektedir.
Astronot balığının tercih edilme sebeplerinde en başta geleni elle beslenebilen nadir türlerden biri olmasıdır. Parmaklarınızın arasında ona uzattığınız yemi yiyebilir. Bu nedenle sahipleri ile duygusal bir bağ kurabilirler.
Oldukça büyük olan vücuduyla diğer akvaryum balıklarına nazaran dev sayılabilen Astronot balığı siyah, gri veya beyaz renklerde olabilir. Pullarının üstünde genellikle turuncu benekler vardır. Harika bir akvaryum balığı olan Astronot balığı, ellerinizle besleyebileceğiniz harika bir arkadaştır.
7- Moli balığı
Yaklaşık 3-6 cm boyutlarına ulaşan Moli balıklarının en büyük olanları 15 cm’yi bulabilir. Moli balıkları küçük ve barışçıl canlılardır. Hemen hemen her akvaryum ortamında ve her tür balık ile uyum içinde yaşayabilirler.
Oldukça kolay bakılabilecek olan Moli balığı, hemen hemen her türle birlikte yaşayabilir. Ancak bazı yüzgeç yiyen türlerle birlikte yaşaması tavsiye edilmez, çünkü Moli balığının sahip olduğu büyük yüzgeçleri yiyebilir, ona zarar verebilirler.
Moli balığı türü için ideal akvaryum sıcaklığı 20-28 derece arasında olmalıdır. Oldukça sık üreyen Moli balığı türünün üretilmesi için, her erkek Moli için 2 ya da 3 dişi Moli balığı alınmalıdır. Sürekli olarak üreyen ve her seferinde çokça yavrulayan bu tür kısa zamanda akvaryumun kalabalıklaşmasına sebep olabilir
6- Melek balığı
Balık beslemek isteyen kişilerin kesinlikle deneyimlemesi geren Melek balığı, hem etçil hem de otçuldur. 35 cm’ye varan boyutlarıyla oldukça büyük bir yapıya sahip olan Melek balığı, diğer türlerle pek de iyi anlaşamaz.
Çok farklı renk ve yapıda olabilen Melek balığı, büyük yapıdaki balıklar için tehlikeli durumda değilken kendinden küçük balıkları yeme ihtimali vardır. Bu nedenle Lepistes ve Japon balığı ile aynı akvaryumda olması önerilmez.
24-30 derece su sıcaklığındaki akvaryumlar, Melek balığı türü için oldukça ideal bir yaşam alanı olur. Oldukça gösterişli ve estetik görüntüsü onu her zaman ön plana taşır. Bakımı oldukça kolay olan Melek balığı, diğer Melek balıkları ile aynı ortamda bulunursa kendine bir eş edinebilir ve 10 günde bir yavrulayabilir. Bakması oldukça keyifli ve kolay olan Melek balığı beslenmesi kolay balık türlerinden birisidir.
5- Beta balığı
Eşi benzeri olmayan büyüleyici bir güzelliğe sahip olan Beta balığı, diğer türlerin yanı sıra kendi türündekilerle de anlaşamaz. Kavgacı Siyam balığı olarak da bilinen Beta balığı, tek başına beslendiği durumda oldukça hareketsiz ve sakin bir izlenim verebilir. Ancak diğer balıklarla beraberken oldukça hareketli ve saldırgan olacaktır. Bir akvaryumda sadece bir erkek Beta balığı bulunmalıdır.
Bakımı oldukça kolay olan Beta balığı, diğer akvaryum balıklarıyla kıyaslandığında uzun bir hayat yaşayabilir. Etçil olan Beta balığı pek çok renk ve yapıda olabilir. İdeal yaşam koşullarının sağlanması için en uygun su sıcaklığı 25-27 derece arası olmalıdır.
4- Çöpçü balığı
Çöpçü balığı, her akvaryum sahibinin vazgeçilmezidir. Akvaryumun temizliğini sağlayan Çöpçü balığı, diğer balıklarla da uyum içinde olmasıyla beslenmesi kolay balık türlerinden birisidir. 24-28 derece su sıcaklığı ile ideal yaşam koşulları sağlanabilir.
Genel kanı olarak dipteki kirleri yediği düşünülen Çöpçü balığı, aslında dibe çöken yemleri yemektedir. Sürü balığı olduğundan en az 3 veya 6 Çöpçü balığından oluşan gruplar halinde bakılmalıdır.
12 cm’ye kadar ulaşabilen boyu ile akvaryumların demirbaşı olan Çöpçü balığı, bıyıklarını kullanarak dipten beslenmektedir. Bu nedenle akvaryum tabanında kesinlikle nitrat oranına dikkat edilmeli ve keskin veya köşeli taban malzemesi kullanılmamalıdır. Bakımı oldukça kolay olan Çöpçü balığı, akvaryumu pisletmez tam tersi temizler, bu nedenle her akvaryum sahibi tarafında tercih edilen bir balık türüdür.
3- Kılıçkuyruk balığı
Balık beslemeye yeni başlayan kişilerin sıkça tercihi olan Kılıçkuyruk, otçul bir canlıdır. Onu öne çıkaran özelliği ise kılıca benzeyen kuyruğudur.
Pek çok renkte olabilen Kılıçkuyruk balığı, genellikçe barışçıldır, diğer balıklarla uyum içinde yaşayabilir. Hareketli bir yapıya sahip olan Kılıçkuyruk balığı, 12 cm’ye varan boyutlara ulaşabilir. Sürü balığı olduğundan, bakıldığı durumda en az 5 adet edinilmelidir.
Sık sık yavrulayan Kılıçkuyruk balığı, yavruladıktan sonra yavrularından uzak tutulmalıdır, aksi takdirde yavrularını yemesi kaçınılmaz olacaktır.
2- Zebra balığı
Oldukça hareketli ve barışçıl bir mizacı olan Zebra balığı, akvaryum sahipleri tarafından sıkça tercih edilen bir balık türüdür. Asya kökenli olan bu balık türü, 4-6 cm boyutuna ulaşabilmektedir. Genetik araştırmalarda sıkça kullanıldığı için pek çok farklı renkte Zebra balığı ile karşılaşılabilir.
Sürü halinde yaşan Zebra balıklarının akvaryuma uyum sağlaması için, 6 ya da 8 adet olarak beslenmesi daha sağlıklı olacaktır. Diğer balık türleriyle uyum içinde yaşayabilen Zebra balıklarının, sadece üreme dönemlerinde saldırganlaştığı gözlemlenebilir. Bu üreme dönemlerinde diğer balıklardan ayrılması faydalı olabilir.
Üreme dönemlerinde 80-180 arası yumurta üretebilen Zebra balığı, çok hızlı üreyebilir. Bu nedenle üreme dönemlerinde su sıcaklığı normalden daha aşağıya çekilmelidir. İdeal yaşam koşullarını sağlamak için 25 derece sıcaklık Zebra balığı için yeterli olacaktır. Zebra Balığı, barışçıl karakteriyle diğer türlerle uyumu rahatlıkla sağlayan, beslenmesi kolay bir balık türüdür.
1- Japon balığı
Asya kökenli bir balık türü olan Japon Balığı, hem etçil hem de otçul bir canlıdır. Barışçıl ve uysal bir karaktere sahip olan Japon balığı beslenmesi kolay bir balık türüdür. Ortalama olarak 20 cm boyutlarına ulaşabilirler. İdeal yaşam koşullarının sağlanması için akvaryum içi su sıcaklığının 18-24 derece arasında olması önerilmektedir.
Diğer balık türlerine kıyasla oldukça uzun bir ömre sahip olan Japon balığı, yaşam koşullarına göre 10 ile 30 yıl arasında yaşam sürebilir. Sadece kendi türüyle beraber yaşayabilen Japon balığı, diğer türlerle iyi anlaşamaz. Bu nedenle ya tek başına ya da kendi gibi diğer Japon balıklarıyla birlikte beslenmelidir.
Balık sahipleri tarafından en çok tercih edilen balık türü olan Japon balığı, büyük akvaryumların yanı sıra fanus akvaryumlarda da beslenebilmektedir, bu nedenle bakımı da oldukça kolaydır. Beslenmesi kolay balık türlerinden birisi olan Japon balığı, popüler kültürde de ayrı bir yere sahip olup, balık denildiğinde akla ilk gelen evcil hayvan durumundadır.
KAYNAK: petsurfer.com