Bilimsel çalışmada kanıtlandı! Kediden insana ilk kez korona geçti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Kovid olan veterinerin, virüsü, yüzüne hapşıran kediden kaptığı ortaya çıktı. İlk kez evcil hayvandan insana virüs bulaştığını kanıtlayan uzmanlar, kediye de sahiplerinden korona bulaştığını belirledi.

Tayland’da Bangkok Prince of Songkla Üniversitesi’nin bir yıldır yaptığı araştırmada ilk kez kediden insana Kovid bulaştığı belirlendi. Geçtiğimiz sene Kovid-19 geçiren 32 yaşında bir veterinerin, virüsü, o dönem sahipleri de Kovid-19 olan ve tedavi sırasında yüzüne hapşıran bir kediden kapmış olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmalar çerçevesinde, veteriner hekimden alınan virüs örnekleri ile kedi ve kedinin sahiplerinin virüs gen örnekleri yüksek ölçüde benzerlik gösterdi. Virüsü sahiplerinden kapan kedinin, tedavisi için mukus örneği alındığı sırada hapşırmasının ardından veteriner hekime geçirmiş olduğu ortaya çıktı.

HEKİM MASKELİYDİ

Veteriner hekimin, kediye uyguladığı tedavi sırasında yalnızca maske taktığı ve herhangi bir yüz koruyucu siperlik takmadığı belirtilirken, kedinin, o dönem Bangkok hastanelerinde yatak kapasitesi olmadığı için Songkla şehrine nakil edilen ailesi ile birlikte geldiği bildirildi. Geçtiğimiz yıl ABD’de Amerikan Sağlık Örgütü tarafından evcil kedi ve köpeklerin Kovid-19 virüsü taşıyıcı olabileceği ve pozitif vaka gösteren ev sahiplerinin hayvanlarına karşı da mesafe kurallarına uymaları gerektiği yönünde bildiri yayınlamıştı.

Kaynak: Akşam

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

18 + sixteen =

Yeniler

Köşe Yazıları