Günümüzde yapılan araÅŸtırmalar hayvan sevgisinin çocuklarda ince motor geliÅŸimi, sorumluluk duygusu, zihinsel geliÅŸim, özgüven, sosyal beceri ve empati geliÅŸimine büyük oranda yardımcı olduÄŸu, diÄŸer çocuklara göre psikolojik olarak daha güçlü olduklarını ortaya koyuyor. Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, hayvan sevgisinin çocuÄŸun geliÅŸimini hızlandırdığını söyledi. Dr. Ejder, “Hayvanları seven çocuk, arkadaÅŸlarının ihtiyaçlarına, duygularına daha duyarlı olacak ve empati duygusu geliÅŸtirecektir.” dedi.
Yaşamımızın ayrılmaz parçası ve en yakın dostlarımız olan hayvanlar, çocukların gelişiminde de önemli rol oynuyor. Doğru ilişki kurulduğu takdirde, empati yeteneğinden ahlaki değerlerin gelişimine kadar pek çok olumlu sonuç alındığını anlatan Terapist Dr. Obengül Ejder, çocuğunun yoğun ısrarlarına dayanamayıp bir evcil hayvan alan ebeveynlerin, onu sadece mutlu etmekle kalmayıp duygusal gelişimi için de büyük bir adım attığını söyledi.
“Hayvanları sevmesi, onlardan sevgi görmesi, onlarla ilgilenmesi, bakımı için sorumluluk alması çocuÄŸun birçok alanında geliÅŸimini destekler ve zayıf olduÄŸu alanlarda beceri kazanmasına destek olur.” diyen Dr. Ejder, yaptığı açıklamada ÅŸu görüşlere yer verdi; “Hayvanlar hakkında konuÅŸmak çocuklar için en eÄŸlenceli konulardan biridir. Çocuklar hayvan hakkında konuÅŸarak yaşıtlarıyla iletiÅŸim kurma ÅŸansı yakalar. Evcil hayvan besleyen çocuklar, arkadaÅŸlarına ona nasıl baktığını, onunla neler yaptığını anlatarak konuÅŸma becerisini ve kelime daÄŸarcığını geliÅŸtirirler. Çocuklar hayvanları taklit etmeyi çok severler ve onları taklit ederken zıplarlar, atlarlar. Bu büyük ve küçük kas geliÅŸimine yardımcı olur.”
ÇocuÄŸun bir evcil hayvan yoluyla insanlarla etkileÅŸim kurma ve sosyalleÅŸme denemelerini yapabileceÄŸini aktaran Ejder, “Çocuk bu yolla mutluluÄŸunu ya da üzüntüsünü paylaÅŸabilir, öfkesini ona bağırarak yansıtabilir. Soyut iÅŸlem öncesi dönemde çocuklar doÄŸum, ölüm, baÅŸkalarının duygularını anlama, gibi soyut kavramlar hakkında zorlanırlar, aileler için de bu kavramları yanıtlamak güçtür. Bu noktada soyut kavramları bir hayvanla öğrenmek, çocuÄŸun bu farklı bilgilere uyumunu saÄŸlayacaktır. ÖrneÄŸin, çocuÄŸun balığının ölmesi ile balık için düzenlenen bir tören onun bu ölüm kavramına alışmasını saÄŸlayacak ve yeni bir balığın alınması ile yaÅŸamın sürdüğünü görmesine yardımcı olacaktır. Özellikle çocuÄŸun sevdiÄŸi birini yitirme, ev veya okul deÄŸiÅŸikliÄŸi, anne baba ayrılığı gibi bir yoksunluk yaÅŸadığı durumlarda evcil hayvanlar, ‘yerine koyma’ ya da ‘paylaÅŸma’ iÅŸlevi de görebilmektedir. Hayvanların da hasta olabildikleri ve zaman zaman aşı olmalarının gerekmesi çocuÄŸun yaÅŸadığı deneyimlerle ilgili olarak ona destek olacak ve bu tür durumlarla daha etkin baÅŸa çıkmasına yardımcı olacaktır.”
‘HAYVANLARI SEVEN ÇOCUÄžUN EMPATİ DUYGUSU GELİŞİR, DUYARLILIÄžI ARTAR’
Evcil hayvanların beslenmesi, gezdirilmesi gibi bakımla ilgili iÅŸleri çocuklar üstlendiklerinde, karşılığında hayvanın ilgi ve sevgisini alacağını aktaran Ejder, “Bu da çocukta sorumluluk bilincinin zevkle alınmasını saÄŸlayacaktır. Bir varlığın kendine gereksinimi olduÄŸunu, bu baÄŸ ile yaÅŸamını sürdürebildiÄŸini bilmesi, çocuÄŸun kendine güvenini pekiÅŸtirecektir. İnsan iliÅŸkilerinin temelini oluÅŸturan sevmeyi, vermeyi, korumayı ve kendine yeterek bağımsız bir kiÅŸi olmayı öğrenecektir. Hayvanları seven çocuk, arkadaÅŸlarının ihtiyaçlarına, duygularına daha duyarlı olacak ve empati duygusu geliÅŸtirecektir. Özellikle tek çocuklu ailelerin bir evcil hayvan beslemesi, çocuÄŸun oyun oynayacağı bir kardeÅŸi olmadığından yalnız kalmasını engelleyecek ve onun oyun arkadaşı olacaktır. Bazen çocuklar ailede bulamadığı sevgiyi bir hayvanda bulabilir. İlgisiz anne babaya sahipse veya ailesiyle yeterince zaman geçiremiyorsa bir evcil hayvanı olması çocuÄŸun rahatlamasını saÄŸlar ve içine kapanmasını önleyebilir. Çünkü çocuk sevgisini, ilgisini baktığı bu hayvana verir, onla konuÅŸur, sorunlarını, mutluluÄŸunu onla paylaşır en önemlisi ondan sevgi görür ve kendini deÄŸerli hisseder.” ifadelerini kullandı.